Pracovní neschopnost

Předem upozorňuji: zaměstnavatel i zdravotní pojišťovna uznávají české neschopenky - musí je uznat - ale mají právo na jejich německý překlad, pokud je to nutné. Čili akceptovat vaši nemoc zaměstnavatel musí i když ji zkonstatoval český lékař, nesmí vás odmítnout a poslat k německému lékaři. Mohou ale požadovat dodatečně překlad neschopenky. 

 

V případě pracovní neschopnosti (nemoci) máte ve většině případů samozřejmě nárok na peněžité dávky, tzv.Krankengeld.  Je ale nutno dodržet přesný postup, který platí prakticky vždy.

 

1. Okamžitě musíte informovat svého zaměstnavatele, že se nemůžete dostavit do práce - nejlépe ještě před nástupem na směnu. Oznámíte, že jste nemocní a že jdete k lékaři. Někteří zaměstnvatalé trvají na neschopence až od 3.dne nemoci, takže se rovnou zeptejte, jestli je kvůli dvou dnům migrény nutná neschopenka a nebo jestli stačí oznámení, že přijdete až druhý nebo třetí den. Zaměstnavatel smí vyžadovat neschopenku od 1. dne - to se pro jistotu podívejte do vaší pracovní smlouvy, tam tyto věci bývají obvykle velmi dobře popsány.

 

2. Po vystavení Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti si v ČR necháte od lékaře vystavit 2 potvrzení (a ano, i když už v ČR existuje elektronická neschopenka, do Němec potřebujete stále papírové potvrzení, elektronická neschopenka přijde až v roce 2021 - a bůhví, jak to bude fungovat mezistátně)

 

3. Jeden díl - bez diagnózy - zašlete okamžitě nejlépe mailem, nebo ofocený třeba přes Whatsapp zaměstnavateli, uděláte si kopii a originál pošlete buď okamžitě poštou nebo po spolehlivém kolegovi. Myslete na to, že zaměstnavateli musíte neschopnost doložit neschopenkou nejpozději 3.den pracovní neschopnosti (stačí kopie, ale musíte na to mít doklad - tedy screenshot mailu, doručenku z pošty, atd.). Nedodání neschopenky může mít za následek, že vám zaměstnavatel odmítne zaplatit nemocenskou - a může vést k upomenutí, protože jste se včas dostatečně neomluvili.

Oznamte prosím vždy také co nejrychleji vašemu zaměstnavateli nejen začátek, ale i předpokládanou dobu trvání pracovní neschopnosti - to je v Německu totiž běžné a na německé neschopence je také již nemoc v podstatě ukončena. Proto každý, kdo je déle nemocný musí pravidelně pro prodloužení k lékaři.

 

4. Druhý díl - nutně s diagnózou - pak zašlete své německé zdravotní pojišťovně - nejpozději do 7.dne po vystavení neschopenky alespoň mailem nebo přes online portál, faxem, jakkoliv. Opět - zajistěte si doklad o dodání nebo odeslání. Je to nutné, i když vás prvních 6 týdnů obvykle platí zaměstnavatel. Myslete na to, že pozdní odevzdání neschopenky pojišťovně může mít stejné následky - nemusíte dostat zaplacené dávky - jelikož zaměstnavatel vaši nemoc zpětně účtuje pojišťovně, a pokud ta o vaší nemoci neví, může odmítnout část nemoci zaplatit - a to může pak odmítnout i zaměstnavatel, protože jste nesplnili svoji povinnost.

AKTUALIZACE OD ROKU 2021: kdo si nechá vystavit neschopenku od německého lékaře, již nemusí své zdravotní pojišťovně nic hlásit. Od ledna 2021 totiž i Německo zavádí elektronickou neschopenku a tudíž váš NĚMECKÝ LÉKAŘ již vaši NĚMECKOU pojišťovnu informuje sám. Pokud ale obržíte neschopnost od lékaře českého, nic se nemění. Je totiž zatím ve hvězdách, jak výměna informací bude probíhat mezistátně, čili kdo chodíte k českému lékaři - pošlete kopie tak jako tak poštou nebo mailem nebo přes portál pojišťovny, jinak byste mohli mít problém.

Jinak seznam česky hovořících lékařů, praktikujících v Německu naleznete zde - a pokud znáte další, dejte mi vědět, ráda seznam rozšířím.
5. Vaší povinností je při delší nemoci taky pravidelně informovat zaměstnavatele a pojišťovnu a kontrolách u lékaře. Čili nemyslete si, že když máte diagnózu bolesti zad, že s ní můžete jen tak být doma dva měsíce bez toho, že byste občas zašli k lékaři nebo se nechali přeposlat na fyzioterapii. Na rozdíl od Čech německá pojišťovna chce vidět, že se snažíte vyléčit a že pravidelně chodíte k lékaři. Takže každou kontrolu nechat potvrdit a kopie přeposlat zaměstnavateli a pojišťovně.

 

DÁVKY V NEMOCI

Prvních 6 týdnů (42 dní) vyplácí nemoc zaměstnavatel jakožto Lohnfortzahlung klasicky ve výplatnici podle pracovní smlouvy a to v průměru 100% vaší smluvní mzdy. Po 6 týdnech nepřetržité nemoci pak přecházíte pod zdravotní pojišťovnu a ta vám pak vyplácí tzv.nemocenskou alias Krankengeld.

Výpočet Krankengeld se odvíjí od vašeho posledního příjmu: obdržite 70% hrubého výdělku, max.ale 90% čistého výdělku. V průměru to dělá asi 63% platu u bezdětných a 66% platu u lidí s dětmi.

Abyste nemocenskou obdrželi, kontaktujte v průběhu 6.týdne nemoci telefonicky nebo navštivte osobně vaši zdravotní pojišťovnu - obdržíte formulář, kde vyplníte údaje o vás, nemoci a vašem bankovním kontě a pošlete toto pojišťovně zpět. Dále musíte pojišťovně vždy hlásit prodloužení nemoci nebo kontroly u lékaře.

Pozor: kdo nedodržel lhůtu 7 dní - čili do 7 dní po nástupu na nemoc pojišťovně neohlásil svou pracovní neschopnost, ten nedostane nic. Nedodržel oznamovací povinnost a nedostane žádnou nemocenskou po uplynutí 6.týdnů placených zaměstnavatelem.

 

VÝJIMKY VE VYPLÁCENÍ NEMOCENSKÝCH DÁVEK

Existuje několik výjimek, kdy se vyplácení nemocenské řídí jinými pravidly.

 

1. ONEMOCNÍTE V PRVNÍCH 28 DNECH PO NÁSTUPU DO NOVÉHO ZAMĚSTNÁNÍ : v tomto případě jste do uplynutí 28 dní po podepsání smlouvy vypláceni přímo pojišťovnou. Teprve po uplynutí 28 dní po uzavření smlouvy přecházíte pod zaměstnavatele - ten pak vyplácí opět 6 týdnů, po jejichž uplynutí pak opět přecházíte pod zdravotní pojišťovnu.

Kdo tedy např.podepíše pracovní smlouvu od 1.2., onemocní 20.2., ten od 20.2.-28.2.je vyplácen přímo pojišťovnou - pak přechází od 1.3. pod zaměstnavatele a ten jej vyplácí až do 12.4. - od 13.4.pak opět přechází pod pojišťovnu.

POZOR: i v tomto případě ale musíte okamžitě informovat zaměstnavatele, že jste nemocní a nemůžete přijít do práce - to že vás nevyplácí neznamená, že se nemusíte omlouvat.

   A pozor!

Kdo poprvé v Německu nastoupil do práce a nebyl předtím hlášen ani na pracovním úřadě v Německu (což bez německé adresy nejde) a alespoň 4 týdny před nástupem neměl již zdravotní pojištění v Německu - tzn.neměl předtím jiného německého zaměstnavatele, ten nemá prvních 28 dní nárok na žádné vyplácení nemocenské - ani od pojišťovny, ani od zaměstnavatele. Podle předpisů totiž na nemocenskou má nárok jen ten, kdo min.28 dní před nástupem na pracovní neschopnost již měl zdravotní pojištění v Německu. To se dotýká převážně zaměstnanců z ciziny, protože německý občan má povinnost hlásit se na pracovním úřadě, který za něj zdravotní pojištění odvádí. 

 

2. VÝPOVĚĎ V DOBĚ NEMOCI

Mezi českými zaměstnanci panuje názor, že v době nemoci nemohou být propustěni: to je ale omyl. Zaměstnavatel vás může propustit i v době nemoci, musí pouze dodržet výpovědní lhůtu (ta je uvedena ve smlouvě a pokud ne, řídí se zákonem - viz článek "Výpovědní lhůta v Německu") - jen nesmí být nemoc důvodem k výpovědi. Pojištěnec, který onemocní a je během nemoci propuštěn, pobírá do posledního dne pracovního poměru klasicky nemocenskou od zaměstnavatele a po ukončení poměru pak dále nemocenskou od německé pojišťovny.  Proto pokud dostanete výpověď v době pracovní neschopnosti, oznamte toto ihned i vaší zdravotní pojišťovně.

Zde si dávejte pozor, v současné době se zdravotní pojišťovny snaží ukončit vaše pojištění ihned po ukončení pracovního poměru - což není úplně v pořádku, zvlášť pokud víte, že vás firma propustila právě kvůli vaší nemoci - i když to nemáte jak dokázat. Stává se, že vám pojišťovna prostě a jednoduše oznámí, že vaše pojištění a výplatu nemocenské ukončuje ke dni skončení pracovní neschopnosti. Nevím, jestli je to z důvodu toho, že se snaží lidem podsouvat záminku, že jsou nemocní právě proto, že dostali výpověď, ale nehraje to roli. Jestli jste onemocněli v době, kdy jste měli ještě platnou pracovní smlouvu, máte i po ukončení smlouvy nárok na nemocenskou, pokud jste skutečně ještě nemoocní a nemůžete jít do práce. 

Musíte tedy dále pojišťovnu informovat o kontrolách a různých opatřeních jako je rehabilitace a pod., aby bylo jasné, že skutečně do práce ještě nemůžete. A pokud by se pojišťovna snažila vaši nemocenskou skončit, podejte odvolání - musíte ale počítat s tím, že po vás mohou chtít podrobné lékařské nálezy od vašich očetřujícich lékařů a to v němčině - čili přeložené. 

Délka vyplácení nemoci je max.na 78 týdnů - a závisí hodně na vaší diagnóze (proto je diagnóza tak důležitá pro pojišťovnu). Kdo tedy dostane chřipku a během ní např.výpověď ve zkušební době (kde je výpovědní lhůta 2 týdny), nemůže počítat s tím, že jej pojišťovna po 2 týdnech ještě nadále dlouhodobě bude vyplácet ... Může se tedy stát, že když po 2 týdnech nahlásíte pojišťovně, že máte výpověď a jste stále s chřipkou doma, bude vám oznámeno, že s klasickou chřipkou nemůžete být déle než dva týdny nemocní a celý proces bude pojišťovnou ukončen. 

Pokud se tedy chcete skutečně v případě výpovědi "hodit marod", jak se česky říká, dbejte na diagnózu, která je dlouhodobá a třeba i špatně odhadnutelná. Německá zdravotní pojišťovna není padlá na hlavu a pokud někoho musí vyplácet, dává si pozor proč a jestli vůbec existuje nárok! A dbejte na to, aby se vaše diagnóza dala podložit i lékařskými zprávami. Jen napsat "záda" nepomůže, když nemáte skutečný lékařský nález na páteři. 

 

Pokud v době ukončení pracovního poměru nejste v pracovní neschopnosti, končí ze zákona i vaše zdravotní pojištění v den ukončení pracovního poměru. 

Existuje sice tzv.1-měsíční "nachgehender Leistungsanspruch", neboli následný nárok na výkon. Česky řečeno, po ukončení jste stále ještě měsíc pojištěncem německé ZP, nemáte ale již nárok na nemocenské dávky (pokud tedy již nemáte zajištěno pojištění v ČR).

Myslete i na to, že s českou adresou se nemůžete hlásit na německý pracovní úřad, který za zaměstnance žijící v Německu od prvního dne nahlášení zajišťuje zdravotní a sociální pojištění. V praxi tzn.že dostanete-li výpověď ke 31.1. a onemocníte 2.2., nemáte již nárok na nemocenské dávky. Mate pouze ještě měsíc nárok na nezbytnou lékařskou péči - čili zuby si už spravit nenechávejte - ta ale po měsíci taky končí. Pokud si ve stejném měsíci (v tomto případě únoru) nenajdete jiný pracovní poměr v Německu, je vaše zdravotní pojištění definitivně ukončeno, vaše kartička ztrácí platnost a v případě nové, pozdější práce v Německu se musíte přihlásit úplně znovu.