Nemocné dítě

Na rozdíl od situace, kdy onemocníte vy sami, v případě, kdy onemocní dítě a musíte s ním zůstat doma, není zaměstnavatel povinnen vám vyplácet nadále mzdu – a už vůbec ne 6 týdnů, tak jak je to v případě vaší pracovní neschopnosti. V tomto případě totiž vstupuje v platost tzv.“nárok na slučitelnost rodiny se zaměstnáním“ a německý stát přenáší povinnost vyplácet peníze, tzv.Kinderkrankengeld přímo na zdravotní pojišťovnu.

Česky řečeno: zaměstnavatel může pár dní nemoci dítěte zaplatit – ale nemusí. V případě, že se tedy se zaměstnavatelem domluvíte, že 1-2 dny nemoci dítěte zaplatí stejně jako vaši nemoc – a nebo pokud je něco podobného uvedeno přímo ve smlouvě, máte štěstí – protože máte velmi solidního zaměstnavatele, dostanete pravděpodobně 100% vaší průměrné mzdy a navíc se nemusíte starat o nic víc, než o to, že potvrzení o ošetřování dítěte pošlete hned první den na německou zdravotní pojišťovnu a víc se starat nemusíte.

 

Bohužel v 99% zaměstavatel nemoc dítěte neproplácí – v tom případě musíte doklad od lékaře poslat pojišťovně a zažádat o vyplacení Kinderkrankengeld.

Abyste měli nárok na Kinderkrankengeld, musíte splnit následující podmínky:

 

1.  1. Musíte zaměstnavateli i zdravotní pojišťovně předložit lékařské potvrzení o tom, že dítě je nemocné a odkázné na péči dospělého (čili nestačí jen oznámit nemoc dítěte, musíte doložit i to, že je nutné, abyste s dítětem zůstali doma) – v ČR tzv.paragraf.

Pozor: zdravotní pojišťovna může požadovat potvrzení nebo čestné prohlášení o tom, že skutečně v domácnosti nežije jiný dospělý, který by se o dítě mohl starat (sourozenec starší 18 let, prarodiče, atd.) – je to ale pouze výjimka.

2.  2. Dbejte na to, že pouze jedna osoba v domácnosti může pobírat dávky na péči nemocného dítěte – čili vždy jen jeden rodič

3.  3. Dítě nesmí být starší 12 let

 

POZOR: Hranice 12 let neplatí v případě dětí postižených, dětí s chronickými nemocemi nebo životu nebezpečnými či neléčitelnými nemocemi. Zde je vždy nutné individuálně žádat na pojišťovně.

 

Děti nemusí být pojištěny s vámi na německou pendlerskou kartu – zdravotní pojišťovna potřebuje jen kopii české zdravotní kartičky dítěte, pokud žádáte o peníze za ošetření dítěte, pojištěného v ČR.

 

Nárok na vyplácení peněz za péči o nemocné dítě je omezeno také dobou:

·         Manželské páry mají nárok za každé dítě na 10 + 10 dní volna a placených dávek (tz.,že každý z rodičů může s jedním dítětem zůstat 10 dní doma). Samoživitelé mají nárok na 20 dní za 1 dítě. U dvou dětí se nárok zdvojnásobuje, od 3 dětí platí max.hranice 25 dní na rok na 1 rodiče v případě manželských párů, 50 dní u samoživitelů

·         Pokud 1 rodič 10 dní za dítě vyčerpal, může si 10 dní manžela nechat převést na sebe – v tomto případě je ale zapotřebí souhlas i obou zaměstnavatelů a oba rodiče musí být pojištěni v Německu (čili pozor, neplatí to pro české pendlery, kde je pouze jeden zaměstnaný v Německu a druhý partner pojištěn v rámci rodinného pojištění – na to, abyste toto jakožto pendleři využili, byste museli oba dva pracovat v Německu).

 

POZOR: v případě, že je dítě chronicky nemocné a nebo po těžší operaci a je nutno o něj pečovat déle, existuje tzv.nárok na Kinderpflegekrankengeld – zde můžete využít až 5 dní na dítě navíc, samoživitelé až 15. U dětí těžce postižených nebo těžce chronicky nebo neléčiteně nemocných nemá Krankengeld žádné časově omezení – a řeší se individuálně.

 

INFO: Podle §45 odst.3 SGB (Sozialgesetzbuch – sociální zákoník) je zaměstnavatel povinnen vás po dobu, kterou doložíte od lékaře jako potřebnou pro péči dítěte omluvit v zaměstnání. Nemusíte jej tedy žádat o dovolení, musíte jej pouze ihned informovat o tom, že nemůžete přijít do práce (stejně jako při vaší nemoci pokud možno co nejdříve, nejlépe ještě před nástupem na směnu) – POZOR, změna oproti vaší neschopnosti – hned 1.den doložit potvrzení od lékaře. Zdravotní pojišťovnu musíte taky pokud možno co nejrychleji informovat a doložit taky lékařské potvrzení. Dnes už je výhodou, že kontakt je mailem, což stačí s tím, že originál dodáte poštou co nejrychleji.

 

DŮLEŽITÉ: i české potvrzení musí zaměstnavatel akceptovat, stejně tak německá zdravotní pojišťovna. Jediné, co po vás mohou žádat – a mají na to ze zákona nárok – je překlad do němčiny – v tomto případě jsem vám ráda k dispozici.

 

A taky POZOR: v případě, že máte dobu 25 dní za všechny děti vyčerpánou nebo prostě zase nechcete volat do práce s tím, že je zas dítě nemocné – není dobrý nápad „hodit se sám marod“... protože pokud by na to zaměstnavatel přišel, je to důvod k okamžité výpovědi. V tom případě se radši domluvte na neplaceném volnu nebo si prostě radši vemte dovolenou ... koneckonců, 50 dní na děti není zas tak málo a jsou-li děti skutečně těžce nemocné, máte k dispozici úplně jiné způsoby.

 

KINDERKRANKENGELD – kolik peněz dostanete?

 

Výše dávek činí 70% průměrné hrubé mzdy, maximálně ale 90% průměrné čisté mzdy. V průměru dělá tedy skutečná výše dávek asi 75% vaší čisté mzdy.

 

Příklad (bez záruky): Zaměstnanec s hrubým platem 2000€ je 5 dní doma s dítětem: znamená to, že za těchto 5 dní dostane v případě, že má 1.daňovou třídu a pracuje v průměru 22 pracovních dní v měsíci 58,43€ na den péče, tzn.na 5 dní pak má nárok na přibl.292€ od zdravotní pojišťovny

 

DŮLEŽITÉ: kdokoliv, kdo za rok pobíral nejen dávky v nemoci ale i dávky za péči o dítě, které jsou vyšší než 410€ v roce, mají za daný rok daňovou povinnost a MUSÍ V NÁSLEDUJÍCÍM ROCE ODEVZDAT DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ V NĚMECKU a to nejlépe v termínu do 31.7. Myslete na to, že zdravotní pojišťovna elektronicky všechny dávky zasílá na Finanzamt, kde si vás podle ID čísla vždy najdou