· 

"Vedlejšák" alias co dělat, když chci mít dvě práce najednou

Máte již práci (ať v ČR nebo v Německu) a je vám to málo a chcete si najít ještě jednu? Problém to až tak není, ale musíte dbát hned na několik věcí:

 

1. váš německý zaměstnavatel musí o druhé práci nejen vědět - musí s ní i souhlasit. Pokud mu neoznámíte, že máte jinou práci (i brigádu nebo minijob nebo jste živnostník v ČR), jedná se o porušení smlouvy a mohlo by to být důvodem k okamžité výpovědi. Každý z vašich zaměstnavatelů musí vědět o vašich jiných zaměstnáních a musí je odsouhlasit, a to hned z několika důvodů (konflikt pokud byste pracovali u Aldi a zároveň u Lidlu je jasný, ale je to i z účetních důvodů, ke kterým se hned dostaneme)

 

2. myslete na to, že pokud máte již v Německu jeden hlavní pracovní poměr, ve kterém odvádíte daně (ať na plný nebo poloviční úvazek), a chcete mít další pracovní poměr na plný nebo poloviční úvazek, že druhý poměr daníte již automaticky v daňové třídě 6 - a tam odvádíte min.30 procent jen na daních - tzn. že s kompletním pojištěním je půlka platu pryč. Pokud se rozhodnete pro minijob, myslete na to, že v něm můžete vydělat jen 450€ - ale zase neplatíte žádné daně navíc... 

 

 

3. a pozor: ať jeden, nebo dva nebo tři poměry, myslete na to, že v Německu existují zákony o pracovní době a o tom, jak dlouhé musí být pauzy mezi směnami - a ty platí VŽDYCKY! Tzn.nesmíte pracovat déle než 48 hodin týdně - a hodiny se sčítají, čili pokud máte pracovní poměr na plný úvazek, ve kterém od pondělí do pátku děláte po 8 hodinách, zbývá vám o víkendu už jen 8 hodin na druhý poměr. Mezi směnami musí být min.11 hodin pauza - čili pokud si o víkendech přivyděláváte tím, že obsluhujete v hostinci, myslete na to, že po noční směně, ze které přijdete v sobotu ráno v 6 můžete jít na plac až od 17 hodin večer. A pokud pinklujete v neděli večer do půlnoci, neexistuje, abyste šli v pondělí ráno na 6 do práce ve fabrice. Vám samotným by mělo záležet na vašem zdraví a na tom, abyste si taky někdy odpočali, ale myslete hlavně na to, že pokud se v jednom zaměstnání, nebo dokonce při cestě do něj něco stane a začne se vyšetřovat pracovní úraz - a přijde-li se na to, že jste nedodrželi pracovní zákony, budete muset nejen celé vaše ošetření platit z vlastní kapsy, ale budete mít velké problémy - které můžete způsobit i zaměstnavateli, který vás v jejich souvislosti může na hodinu propustit.