Daňová povinnost v Německu

Kdy je v Německu daňové přiznání povinné?

 

Povinnost dělat daňové přiznání v Německu nemá každý.

 

Existuje několik "situací", které podmiňují odevzdání daňového přiznání - tzn.pokud jeden z níže uvedených bodů sedí i na vás, máte daňovou povinnost a musíte daně za rok 2019 odevzdat, v ideálním případě do 31.7.20.

 

Kdo daňovou povinnost nemá, může samozřejmě daně odevzdat taky - protože především ti, kteří povinnost nemají, mají větší pravděpodobnost, že něco dostanou zpět - dokonce i pokud jste v Německu pracovali méně než celý rok nebo jen pár měsíců. A kdo daňovou povinnost nemá, může dělat daňové přiznání až 4 roky zpětně, tzn.že v roce 2020 můžete odevzdat ještě i daňové přiznání za rok 2016, 2017,2018 a 2019 dohromady. 

 

Zde jsou podmínky, které určují, kdo daně odevzdat musí hned následující rok do 31.7.

 

  • jeden z manželů nebo oba obdrželi příjem z pracovního poměru, tj. plat nebo mzdu, a byly zvoleny daňové třídy 3 a 5.
  • každý, kdo měl v daném roce i jen krátkodobě daňovou třídu 6 - a nebyla provedena žádná korektura ze strany zaměstnavatele (poznáte na Lohnsteuerbescheinigung v políčku Steuerklasse) nebo na poslední výplatnici
  • Daňový poplatník měl kromě svého platu i další příjmy - tzv.náhražky mzdy - a to vyšší než 410€ v rocePatří sem dávky v době nemoci (Krankengeld, Verletztengeld - vyplácí německá zdravotní pojišťovna), dávky v nezaměstnanosti (Arbeitslosengeld - vyplácí německý pracovní úřad alias Bundesagentur fuer Arbeit), zkrácená pracovní doba (Kurzarbeit - vyplácí část zaměstnavatel a je k dohledání v Lohnsteuerbescheinigung políčko 15), vyplácení mateřského příspěvku (Mutterschaftsgeld - opět část vyplácí zdravotní pojišťovna a část zaměstnavatel - Lohnsteuerbescheinigung políčko 15) nebo rodičovský příspěvek (Elterngeld, Erziehungsgeld, Landeserziehungsgeld - vypláceno obvykle ZBFS neboli sociálním úřadem a nebo, někdy skrze Jugendamt v Německu), vyplácení insolvenční podpory v případě, že váš německý zaměstnavatel skončil v insolvenci (Insolvenzgeld - vyplácí pracovní úřad v Německu). Patří sem také různé sociální dávky jako Wohnungsgeld, a jiné dávky sloužící k sociální podpoře a udržení životního standardu - obvykle vyplácené od Jobcenter.  -   Pozor, týká se pouze příjmů v Německu vyšší než 410€ v roce - čeští občané, kteří mají tyto příjmy v ČR, daní tyto v ČR a pro německé daňové přiznání tyto české náhražky mzdy nehrají roli.
  • Každý, kdo měl kromě jednoho klasického příjmu z pracovního poměru ještě jiné německé příjmy např.ze samostatné výdělečné činnosti (německá živnost), pronájmu bytu (v Německu samozřejmě) a nebo měl druhý pracovní poměr, ve kterém odváděl daně - tedy ne MINIJOB - toho se to netýká, ale např.práci na zkrácený pracovní úvazek - zde ale taky odvádíte daně v daňové třídě 6, takže se na vás vztahuje už bod nahoře

Pak následují již speciální případy jako např.

  • Existuje ztráta z předchozích let, například z pronajatého majetku nebo podnikatelské investice (opět platné pouze pro německé příjmy, popř.ztráty, ne ztráty z ČR)
  • Daňový poplatník byl rozveden nebo ovdověděl a znovu se znovu oženil ve stejném roce
  • Zaměstnanci mají dodatečný zdanitelný příjem vyšší než 410 eur za kalendářní rok (opět pouze příjmy v Německu - stačí ale jedna vystavená faktura, vyšší než 410€)
  • Byly připsány kapitálové zisky, pro které nelze vybírat srážkovou daň (pouze v Německu) - stává se v případech, že např.uzavřete v Německu pojištění s kapitálovým výnosem 
  • Rozvedení rodiče nebo rodiče bez osvědčení o manželství chtějí přenést určité dávky pro jedno nebo více dětí
  • Daňový poplatník sám nebo manžel/ka využívá v kalendářním roce příspěvky, například na cesty do vzdálených pracovišť. Tyto přídavky tzv.Freibetraege musíte zažádat na finančním úřadě v Německu a jsou zaneseny ve výplatnici a jsou viditelné na Lohnsteuerbescheinigung na konci roku. Takže pokud je máte, samy jste si o ně zažádali - nežádali jste si o ně, nemáte je :-)
  • Kdokoli, kdo nedostal žádné mzdy (ani manžel/ka), musí podat daňové přiznání pouze v případě, že příjmy z jiných druhů příjmů (z pronájmu, samostatné výdělečné činnosti jako malý podnik) přesahují určité limity. Rozhodujícím faktorem je "celková výše příjmu", tj. Po odečtení výdajů souvisejících s příjmem. Pokud bude v kalendářním roce 2019 celkový příjem pro jednotlivé osoby nižší než 9168 EUR (pro manžele: 18 336 EUR), daňové přiznání není nutno podávat. To platí i v případě, kdy v Německu již nepracujete, ale celý rok jste pobírali např.nemocenskou - kdo dostal více než 9168€ za celý rok nemoci, musí daně podat i když v Německu neodvedl jediné euro na dani. Tato hranice se každý rok mění, v roce 2020 bude např.9.408€ na zaměstnance
  • A POZOR : Kdo byl daňovým úřadem vyzván k podání daňového přiznání, musí podat své daňové přiznání. Nezáleží na tom, zda je některý z výše uvedených bodů platný nebo ne. Toto vyzvání může být napadeno odvoláním. Obvykle jej však musíte zdůvodnit právě podáním daňového přiznání.

A j  A ještě jedna věc: i ten, kdo má daňovou povinnost a odevzdá pozdě - neplašte, lidičky ... Finanzamt zaprvé po srpnu začíná rozesílat "upomínky", kde každý, kdo měl daňovou povinnost a nedodržel lhůtu je informován o své povinnosti. V tomto dopise obdržíte lhůtu, kterou máte dodržet - i ta se ale dá na žádost prodloužit, pokud je velmi krátká. V tomto dopise je napsáno, že v případě neodevzdání vám budou daně spočítány paušálně a pokud nebudete spolupracovat, bude vám vyslovena pokuta až 25.000€ - ale mezi námi, každý, kdo pak daně odevzdá, obvykle nedostane ještě ani penále - i když s tím hrozily. A i ty penále se pohybují v promilových výšinách, takže se vám tak max.může stát, že dostanete nejakých 5€ penále za opožděný měsíc. Důležité je po obdržení upomínky rychle reagovat, pokud je termín moc krátký, požádat o jeho prodloužení a pak hlavně rychle odevzdat. Komunikovat s Finanzamtem a nepanikařit - a hlavně se na to nevykašlat.  

 

        POSLEDNÍ UPOZORNĚNÍ - to, že jste v ČR již daňové přiznání udělali, není důvodem proč neudělat v Německu. Protože kdo má  v Německu daňovou povinnost, musí odevzdat daně v Německu, i kdyby je již odevzdal v jiných státech EU a nebo i mimo ni. Jedno s druhým nemá nic společného, dokud je dodržen klasický postup, nedojde k tzv.dvojímu zdanění. Vždy platí: máte-li povinnost, nedá se obejít. A skutečnost, že jste např.v roce 2018 byli nemocní a Finanzamt po vás ještě nic nechtěl nic neznamená - protože Finanzamt má 5 let na to vás vyzvat. 

 

A platí: kdo chce vrátit daně z výdělku v ČR, musí podat daňové přiznání v ČR, kdo chce vrátit daně z výdělku v Německu, ten musí udělat daně v Německu... Češi vám nevrátí daně odvedené v Německu, stejně tak vám Němci nevrátí daně odvedené v ČR.