· 

Uzavření hranic mezi ČR a Německem - co teď dělat, pokud jste pendler?

  Tak hranice zavřeli - a pendler má samozřejmě problém.

 

Několik lidí se již ptalo, jestli jej může zaměstnavatel teď propustit, pokud nepřijede do práce :

Prvotní informace je, že každý, i ten kdo má smlouvu na dobu neurčitou, může dostat výpověď a to kdykoliv. Zaměstnavatel jen musí dodržet výpovědní lhůtu a taky důvod k výpovědi. Tou mohou být např.betriebliche Gründe - např.nedostatek zakázek, špatná situace na trhu, atd. A tu teď má dost kdekdo. Takže i když se neděje žádná pandemie, i tak můžete dostat výpověď - a i v nemoci, takže hozením se marod nic nevyřešíte. 

 

ZDE NĚKOLIK UPOZORNĚNÍ: 

Myslete na to, že kdo se do práce nemáte jak dostat, musíte se svému zaměstnavateli ozvat. Nepřijet bez omluvy do práce je porušení prac.smlouvy a může být důvodem k okamžité výpovědi. Komunikace se zaměstnavatelem je teď to nejdůležitější.

Už zavření škol bylo pro některé dost problém, a pokud ani děti ani vy nejste nemocní, nemáte na nemocenskou nebo paragraf nárok, ale můžete se domluvit se zaměstnavatelem na vybrání přesčasů, dovolené nebo neplaceného volna, home office je sice taky řešení, ale ne pro všechny.

Takže hlavně se ozvěte a domluvte se, co teď - od pondělí jsou zavřené i školy ve velké části Německa, takže věřte tomu, že i plno vašich německých kolegů bude mít svých starostí dost.

 

A ti, kteří to do práce máte blíž než 100 km, myslete na to, že i přijet do práce POZDĚ - a bez omluvy - je taky porušení pracovní smlouvy, čili pokud víte, že teď potřebujete déle, musíte vyjet z domu dřív. Jednou vám to zaměstnavatel tolerovat možná bude, ale ne dlouho, může vám dát napomenutí kvůli pozdnímu příchodu a po upomínce může také následovat ukončení pracovní smlouvy s okamžitou platností.

 

A abych nezůstala pozadu - zde najdete předlohu česko - německého potvrzení pro přeshraniční zaměstnance - podle předlohy MVČR (jen je to trochu v němčině upraveno, protože ten kdo dělal překlad byl evidentně Tatar).

PS. Po zkušenostech hodně lidí z víkendových kontrol je prý lepší mít s sebou i kopii pracovni smlouv pro všechny případy.

Download
Potvrzení pro pendlery v DE
VZOR-potvrzeni_pro_preshranicni_pracovni
Adobe Acrobat Dokument 223.5 KB