· 

Výpověď a vše kolem ní

Výpovědní lhůta v Německu

 

Zákonná výpovědní lhůta stanoví podmínky, za kterých může zaměstnanec – ale samozřejmě i zaměstnavatel – ukončit pracovní poměr.

Výpovědní lhůta je buď přímo uvedena v pracovní smlouvě, nebo je uvedena v tarifní smlouvě (pro různé druhy řemesel a zaměstnání je totiž platná tzv.tarifní smlouva, kterých se pak zaměstnavatelé musí řídit při uzavírání pracovních smluv – např.ve strojírenství, stavebnictví, ale také pro pracovní agentury existuje extra tarifní smlouva). Pokud není výpovědní lhůta jednoznačně dána v těchto dvou smlouvách, platí zákonná lhůta podle §622 BGB (Bundesgesetzbuch)

 

KLASICKY platí následující :


Výpovědní lhůta ve smlouvě NESMÍ být KRATŠÍ než zákonná lhůta– může být pouze prodloužena – a to pouze v případě lhůty pro zaměstnavatele.

 

Kratší výpovědní lhůta může být smluvně zakotvena pouze v případě, kdy je zaměstnanec zaměstnán jako dočasný pracovník.

Dočasně znamená, že doba zaměstnání nepřesahuje 3 měsíce.

 

Výpovědní lhůlta pro zaměstnance nesmí být delší než výpovědní lhůta zaměstnavatele.

 

 

POZOR: vždy si řádně pročtěte vaši pracovní smlouvu! Zaměstnavatel smí jako dodatek např.požadovat vybrání si přebytečné dovolené ještě před skončením pracovního poměru a nebo může v případě nedodržení výpovědní lhůty ve smlouvě zakotvit smluvní pokutu. Proto je nejen důležité vědět, jakou výpovědní lhůtu máte, ale také to, jakým způsobem výpověď může proběhnout a co musíte dodržet.

 

Existuje několik druhů výpovědí :

 

1.     Řádná výpověď podaná zaměstnancem:

ta podle tabulky v době prvních 6 měsíců je 2 týdny, poté pak 4 týdny od 15. nebo 1.dni v měsíci (podle toho, co nastane dříve). Výpověď ze strany zaměstnance nevyžaduje žádné odůvodnění, stačí pouze klasický vzor výpovědi, kterou lze najít na internetu a nebo vám ji ráda poskytnu.

 

Příklad 1: Zaměstnanec je ve firmě zaměstnán 3 měsíce a podá 18.1.výpověď. Jeho výpovědní doba je 2 týdny, tedy 14 dní – znamená to, že posledním pracovním dnem je pro něj 31.1. Od 1.2.je bez práce

 

Příklad 2: zaměstnanec je ve firmě zaměstnán 2,5 roku – podá výpověď 18.1. – jeho výpovědní lhůta ale běží až od 1.2. a pak 4 týdny – tedy 28. dní – tzn.že jeho posledním pracovním dnem je 28.2, od 1.3. (resp.29.2.v přestupných letech) je bez práce.

Pozor – v případě že je jednotlivě určena delší výpovědní lhůta (což ze zákona lze), musí být dodržena – k tomuto opět pročtěte svou smlouvu. A opět – výpovědní lhůta pro zaměstnance nesmí být delší než pro zaměstnavatele.

 

2.     Řádná výpověď ze strany zaměstnavatele :

ta se řídí tabulkou nahoře, tzn.ve zkušební době 2 týdny a poté podle doby trvání pracovního poměru. Je tedy ze zákona u zaměstnanců, kteří pracují u podniku již dlouhou dobu mnohem delší, než pro zaměstnance – to proto, že zákon chrání zaměstnance, jakožto toho slabšího, kterého ukončení pracovního poměru zasáhne vždy mnohem víc než zaměstnavatele.

Ve zkušební době není nutné žádné odůvodnění výpovědi, po uplynutí zkušební doby musí ale zaměstnavatel uvést důvod – a ten nesmí být libovolný! V podstatě existují pouze 3 zákonné důvody, proč vás zaměstnavatel propouští

 

a)    Betriebsbedingte – v případě, že vaše pracovní místo zaniká a zaměstnavatel pro vás jiné, náhradní nemá. Zde je také nutno posuzovat sociální status – tzn.že přednostně by měli být propouštěni lidé bez rodiny a dětí

 

b)    Personenbedingte – v případě, že daná osoba nemůže z důvodů nemoci, zranění nebo např.ztráty řidičského nebo jiného oprávnění vykonávat dále svoji práci (např.řidič nákladního vozu, kterému byl odebrán řidičský průkaz)

 

c)     Verhaltensbedingte – je vysloveno v případě porušení pracovní smlouvy nebo bezpečtnostních pravidel daných na pracovišti. K tomuto patří např.krádež na pracovišti,  útok na kolegy, urážka nadřízeného, ale může jím být i opakovaná neomluvená nepřítomnost na pracovišti. V těchto případech je obvyklé vyslovit nejprve NAPOMENUTÍ (Abmahnung), kterému obvykle ale následuje OKAMŽITÁ VÝPOVĚĎ – protože v případě porušení smlouvy není zaměstnavatel ze zákona povinnen dodržet výpovědní lhůtu a může vyslovit okamžitou výpověď.

 

3.     ODCHYLKY OD ZÁKONNÉ LHŮTY

 

a)    Okamžitá výpověď – jak již popsáno, je možná pouze v případě hrubého porušení pracovní smlouvy – a může být samozřejmě podána i zaměstnancem, pokud prokáže, že zaměstnavatel hrubě porušil pracovní smlouvu. Obvykle to bývá ale „trest“ za krádež, urážku nadřízeného nebo za opakované neomluvené absence na pracovišti. Zde nemusí být dodržena výpovědní lhůta vůbec a vypověď může vstoupit v platnost OKAMŽITĚ

POZOR: v případě okamžité výpovědi lze počítat s mnoha problémy – kdo se chce hlásit na německém pracovním úřadě, musí počítat se zablokováním podpory min.na 1 měsíc. Kdo je v neschopnosti, může se mu stát, že mu pojišťovna odmítne dále proplácet nemocenskou – to vše proto, že si člověk svou nezaměstnanost zavinil sám. V případě, že vám byla vyslovena okamžitá výpověď – fristlose Kündigung – a vy víte nebo máte pocit, že nespravedlivě a nezaviněně, je tedy velmi důležité okamžitě se bránit. Oznámit skutečnost, že máte výpověď za neplatnou zaměstnavateli, mít dúkazy, že tato výpověď je nezákonná (např.v případě neomluvené absence musíte doložit, že jste zaměstnavateli svou nepřítomnost na pracovišti dali vědět a to včas a řádně). Toto vyzvání by mělo být podáno písemně nebo v přítomnosti svědků – a pokud není zaměstnavatel ochoten od okamžité výpovědi ustoupit, okamžitě osobně navštívit pracovní soud v místě sídla zaměstnavatele a začít vše řešit právní cestou. Žaloba musí být ale podána nejpozději 3 týdny poté, co vám byla písemná výpověď doručena

A ještě jednou POZOR: okamžitá výpověď může být založena pouze na situaci, která nastala v poslednćh 14 dnech. Neexistuje tedy, aby vám zaměstnavatel dal v únoru výpověď proto, že jste v prosinci pozdě dali vědět, že jste nemocní – protože pak již není doložitelné, že přestupek byl tak těžký, že musí následovat okamžitá výpověď.

 

b)    Lidé s průkazem těžce postiženého nesmí mít kratší výpovědní lhůtu než 4 týdny- ani ve zkušební době

 

c)     Naopak zaměstnanci v učňovském poměru mohou být ve zkušební době propuštěni dříve než za dva týdny – zde není nutná žadná výpovědní lhůta

 

d)    V případě insolvence zaměstnavatele smí insolvenční správce vyslovit výpověď se lhůtou 3 měsíců ke konci měsíce – pokud není individiuálně vyjednána jiná lhůta

 

e)    Tarifní smlouva – pokud je vaše pracovní smlouva sjednána podle tarifní smlouvy (‚což vždy ve smlouvě je napáno), má taroifní smlouva přednost před zákonnou lhůtou – čili výpovědní lhůty se řídí tarifní smlouvou. Ta vám zaměstnavatelem musí být na žádost předložena.

 

4.     Ukončení pracovního poměru dohodou (Aufhebungsvertrag)

 

Toto je jediný způsob jak legálně a bez problémů ukončit pracovní poměr dříve bez dodržení zákonné nebo smluvní lhůty.

Jak název napovídá, musí být ukončení dohodnuto – tzn.na rozdíl od výpovědi s ním musí obě strany souhlasit a musí jej obě srany podepsat.

Toto v podstate již není výpověď, ale prostě dohodnuté ukončení pracovní smlouvy v jinou dobu, než jakou ukončuje zákon.

 

POZOR: i zde ale je nebezpečí, pokud se budete hlásit na pracovní úřad a nebo jste nemocen! Kdo po ukončení smlouvy dohodou nemá nové pracovní místo, bude mít pravděpodobně stejné problémy jako při okamžité výpovědi – nedostane např.od německého pracovního úřadu nejprve žádnou podporu a i od zdravotní pojišťovny mu může být další vyplácení nemoci zamítnuto.

A jedna důležitá věc: výpověď, pokud není předána osobně - nebo není vyslovena před svědky – platí až ode dne, kdy je dodána zaměstnanci.

 

V případě výpovědi ve formě mailu je nutno dbát na to, zda-li máte v pracovní smlouvě Kündigung in Textform nebo Schriftform.

Pokud je tam Textform, je i výpověď mailem legální a nelze ji napadnout, pokud je podle pravidel.

Pokud je emailová adresa správně a zaměstnavatel doloží, že mail odeslal a nevrátilo se mu žádné hlášení o nedoručení, je platná.

Pokud je zaslána poštou a přijde tak, že již nesplňuje výpovědní lhůtu, musíte si dávat pozor.

 

Pokud totiž ve výpovědi stojí formulace „zum ...datum .. oder zum nächstmöglichen Termin“, pak tzn.pro vás, že výpověďní lhůta se prodlužuje. Pokud tato formulace chybí a je pevně dán termín, který ale už neodpovídá zákonné výpověďní lhůtě, pak musíte reagovat.

 

Příklad z dnešní doby: jste u zaměstnavatele 5 měsíců, čili jste ve zkušební době a jste doma a nemůžete do Německa kvůli karanténě a zaměstnavatel vám pošle poštou výpověď, která je datována dnem 10.4.20 s tím, že vám ukončuje smlouvu k 24.4.20 (14 denní výpověď)... vy ale dopis dostanete až 15.4.20 ...

Zde se musíte nejprve ujistit, že ve výpovědi stojí, že nastala „zum 24.4.20 oder zum nächstmöglichen Termin“ – pokud ta formulace je, upozorněte pouze zaměstnavatele, že jste výpověď dostal pozdě a oznámit mu přesné datum, kdy výpověď dorazila – to udělejte písemně a tak, aby se to dalo doložit a nejlépe uschovejte doklad o dodání, obálku, atd. V tomto jednotlivém příkladu se totiž pak výpověď prodlužuje do 29.4.20.

Pokud formulace zum nächstmöglichen Termin chybí – musíte také upozornit zaměstnavatele, že výpověď doŕazila pozdě a žádat jej o prodloužení výpovědi a to v písemné formě. Toto vše opět písemně!

V obou případech: je důležité dát si pozor při poslední výplatě, kdy skutečně vaše smlouva byla ukončena (ve výplatnici stojí vždy datum vyloučení z firmy, Austritt) – toto datum musí být správně – a taky musíte dostat proplaceny všechny zbývající dny. Pokud tomu tak není, jděte rovnou na pracovní soud se všemi doklady, výpovědí, vaším písemným upozorněním zaměstbavateli, že výpověď není v pořádku a taky s chybnou výplatnicí. Žalovat zaměstnavatele kvůli nezákonné výpovědi můžete totiž pouze ve velmi krátké době.

1.     Aby byla výpověď platná, musím ji podepsat nebo dokazatelně přijmout: NE.

Pokud zaměstnavatel dodrží výpovědní lhůtu a dá jednoznačný důvod k výpovědi, stačí mu pouze jakýkoliv důkaz o tom, že vám výpověď byla předána – dokonce platí i tzv.“pokus“ o předání. Stačí tedy poslat výpověď doporučeně a mít doklad o tom, že pošta výpověď vhodila do vaší schránky. Pokud je do vlastních rukou, můžete ji klidně i odmítnout – ale i to už je pokus o doručení a zákonně tedy platí. Stačí i pokud vám šéf hodlá dát písemnou výpověď před kolegy a vy ji odmítnete – i to stačí jako důkaz toho, že o výpovědi víte a jste s ní obeznámen. Čili nepřebírat výpověď nemá smysl. Pokud víte, že je výpověď na cestě, je ve vašem zájmu ji obdržet – v případě hlášení se na pracovní úřad ji potřebujete a v případě, že ji chcete soudně napadnout, potřebujete ji taky.

JEDINÝ DOKUMENT, na kterém musí být váš podpis je tedy ukončení pracovního poměru dohodou ... a ten v podstatě není skutečnou výpovědí, ale dohodou, takže pozor, pokud váš zaměstnavatel hrozně nutně potřebuje na výpověď váš podpis, pořádně přečíst, jestli pouze podepisujete převzetí a nepodepisujete dohodu, o které ale nic nevíte!

 

2.     V době nemoci mi nesmí být dána výpověď: MŮŽE

Opět : pokud zaměstnavatel dodrží výpovědní podmínky (lhůta + důvod), může vám dát výpověď kdykoliv. Nemoc pak platí zaměstnavatel buď 6 týdnů nebo do konce smlouvy (podle toho co nastane dřive), poté vás v případě pokračující nemoci platí zdravotní pojišťovna. Více informaci najdete v článku PRACOVNÍ NESCHOPNOST

 

3.     Mám smlouvu na dobu neurčitou a dostal jsem výpověď – mám zákonný nárok na odstupné? – NE

Abych byla upřímná, netuším, jestli podobný nárok v Čechách ze zákona a automaticky existuje. V Německu tomu tak není. Je zde výpovědní lhůta, která platí a po dobu výpovědní lhůty má každý nárok na plat, i když je třeba i zaměstnavatelem poslán domů do tzv.Freistellung (tzn. máte stále plat, ale nejste již v práci potřeba a můžete zůstat doma). A kdo je ve firmě déle, má tedy nárok na peníze až dva tři měsíce.

V tzv.zákoně o výpovědích tedy není vůbec tématika odstupného ošetřena a ani nikde není stanovena žádná tabulární výše odstupného.

Odstupné je v Německu něco, co je vyhrazeno pouze pro pozice vysoké kategorie jako jsou šéfové firem, vedoucí velkých oddělení, manažeři apod. A vždy je smluvně ošetřeno – tzn.již při podpisu smlouvy je jednoznačně dáno, kdy a jak máte nárok na odstupné. Je také možné, že vaše smlouva je sestavena podle tarifní smlouvy a nebo vnitropodnikové smlouvy, která odstupné obsahuje – v tomto případě při podpisu smlouvy, která se řídí jinými dohodami vyžadujte právě i ty vnitropodnikové dohody, ať víte, do čeho jdete. Ale v 99 procentech skutečně normální smrtelník nemůže očekávat odstupné.

Důležité kroky a informace v případě výpovědi:

 

1.     Znát výpovědni lhůtu

 

2.     Výpověď začíná dnem, kdy jste ji obrželi – ne dnem, kdy byla vyslovena

 

3.     Výpověď nemusí být zaměstnancem podepsána – naopak dohoda ano

 

4.     Pokud máte pocit, že jste dostali výpověď která není platná - písemně na skutečnost upozorněte zaměstnavatele, doložte důkazy o neoprávněnosti – a pak na pracovní soud – a to nejpozději do 3 týdnů po obdržení písemné výpovědi

 

5.     Pokud máte německou adresu – okamžitě oznámit prac.úřadu, že máte výpověď a nejpozději 1.den nezaměstnanosti se hlásit osobně – a to i v příapdě, že jste na nemocenské. Hotline Agentur fuer Arbeit najdete na každé internetové stránce

 

6.     Myslet na to, že ode dne, kdy nemáte prac.smlouvu, a máte pouze českou adresu, vám končí nárok na zdravotní pojištění a Kindergeld a další sociální dávky. Máte-li německou adresu – fofrem na pracovní úřad v místě bydliště společně s čerstvým potvrzením vašeho německého bydliště (nesmí být starší 3 měsíců, vystaví je váš Meldeamt na místním úřadě)