· 

Kinderbonus alias 300€ na každé dítě

KINDERBONUS aneb podpora rodinám v době krize

 

Jak již většina z vás ví, německá vláda začátkem června rozhodla a odsouhlasila podporu všem rodinám, které pobírají v Německu Kindergeld a to ve výši 300€.

 

Co to ale obnáší a jak tyto peníze získat a kdo vše má nárok, to někteří neví a stále se ptají.  

 

Zde tedy několik bodů, které vás určitě budou zajímat a které se týkají všech, kteří děti mají - ale i mít budou :-)

 

1. Bonus bude vyplácen automaticky - takže o něj nikdo nemusí žádat. Familienkasse dokonce podle vlastních stránek každého včas o vyplácení informuje a to písemně, takže budete předem vědět co a jak :-) 

 

2. Ti, kteří pobírají různé příspěvky typu Hartz IV a nebo příspěvky na bydlení, těm tyto peníze nebudou připočítávany k výdělku

 

3. Bonus bude vyplacen na dvě části, a to v září a říjnu 2020 - tzn.na každé dítě, na které již pobíráte Kindergeld dostanete 150€ navíc v září a 150€ v říjnu roku 2020

 

4. Na Kinderbonus mají nárok všechny děti, které měly v roce 2020 nárok na Kindergeld, čili jej podle BR Rundfunk a Familienkasse dostanou i děti, které se teprve v roce 2020 narodí a také ty, které např.v červnu skončily školu a už dále nemají nárok na Kindergeld. 

Více v příspěvku 300 € Kinderbonus - So lauft die Auszahlung

 

5. Ještě se na netu objevilo hodně dotazů ohledně toho, že Kinderbonus je omezen příjmem - což není úplně správně.

Pravdou je, že nejprve na dvakrát dostane 300 € každý, kdo má dítě, které má nárok na Kindergeld v Německu. V roce 2021 při daňovém přiznání se vám ale může stát, že část z toho budete muset "vrátit" - ale pozor, to se týká všech, kteří mají vyšší příjmy. Týká se to např.manželů, kteří dohromady s jedním dítětem mají roční příjem vyšší než 67.800 €  - od této výše příjmu již musíte část Kinderbonusu vrátit na daních. 

Od výše 85.900 € pak již musíte vrátit vše.

Samoživitelé mají tak jako tak bonus - a pozor, ti dokonce do roku 2020 + 2021 dostanou od státu k daním ještě vyšší nezdanitelné hranice. Za každé dítě, které žije v domácnosti samoživitele je v normální době sleva na dani 1900€ - na roky 20 a 21 se ale tato sleva zvyšuje na 4008€ na dítě - čili každý samoživitel, který má daňovou třídu 2 může vydělat ještě o více než 2100€ více, aniž by musel dovádět daně. 

 

ČILI RADA číslo 1: kdo z vás pracujete v Německu a ještě jste nepožádali o Kindergeld, udělejte to, protože každé dítě má letos nárok na Kinderbonus. A samoživitelé - požádejte o daňovou třídu 2.

Formuláře k žádosti o Kindergeld najdete např.zde i s krátkým návodem : KINDERGELD FORMULÁŘE V ČEŠTINĚ

Formulář k žádosti o zařazení do daňové třídy 2 si můžete stáhnout a vytisknout zde - pouze jej vyplníte a odešlete vašemu přislušnému německému Finnazamtu : ENTLASTUNG ALLEINERZIEHENDE

 

Více informací můžete nalézt i na stránkách Agentur fuer Arbeit a Familienkasse zde... 

Kinderbonus als Unterstützung für Familien