Otázky ohledně daňového přiznání

KDO MUSÍ DĚLAT DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ V NĚMECKU?Musím dělat daňové přiznání v Německu? A pokud nemusím: vyplatí se mi jej udělat? A pokud jsem již danil v ČR, musím danit i v Německu?

 

Kdy je v Německu daňové přiznání povinné?

 

Existuje mnoho parametrů, které podmiňují povinné podání daňového přiznání v Německu:

Ne každý je povinnen odevzdat v Německu daňové přiznání – zaměstnanci v daňových třídách 1,2 nebo 4/4, kteří neměli jiné příjmy v Německu a nebo nepobírali dávky z Krankengeld, Arbeitslosengeld, Mutteschutz, Elterngeld, Insolvenzgeld nebo Kurzarbeit – tuto povinnost nemají.

ZE ZÁSADY PLATÍ VŠEOBECNĚ, ŽE DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ MUSÍ ODEVZDAT JEN TEN, KDO...

Měl aspoň část roku daňovou třídu 3 – 5 nebo 6

Pobíral dávky od německé zdravotní pojišťovny : Krankengeld, Verletztengeld,   
  Mutterschaftsgeld

Pobíral dávky od německého pracovního úřadu: Arbeitslosengeld, Insolvenzgeld, 
  Kurzarbeitgeld

Pobíral jiné sociální dávky jako Elterngeld a nebo příspěvky na bydlení, atd.

Dole v seznamu najdete všechny případy, které zpúsobují daňovou povinnost.

A POZOR: 
Kdo byl daňovým úřadem vyzván k podání daňového přiznání, musí své daňové přiznání podat, ač má pocit, že nemusí. Nezáleží na tom, zda je některý z výše uvedených bodů platný nebo ne. Toto vyzvání může být sice napadeno odvoláním. Obvykle jej však musíte zdůvodnit právě podáním daňového přiznání.
Pokud je termín odevzdání přílš krátký, zažádejte o prodloužení termínu, ten pak ale již musíte dodržet. Kdo v termínu neodevzdá přiznání, tomu finanční úřad spočítá vše paušálně, což pro většinu poplatníků není výhodné, protože paušální odpisy jsou v Německu pouze 1000€ na osobu - a každý, kdo dojíždí do práce dále než 16 km denně, má již více. Takže je opravdu lepší daně nechat pořádně spočítat.
NEREAGOVAT VŮBEC SE NEVYPLÁCÍ - a bývá drahé!

ZDE NALEZNETE VŠECHNY PODMÍNKY, VE KTERÝCH VZNIKÁ DAŇOVÁ POVINNOST

1. Jeden z manželů nebo oba obdrželi příjem z pracovního poměru, tj. plat nebo mzdu, a byly zvoleny daňové třídy 3 a 5 - manželé, kteří tedy mají po česku kombinaci 1/1 a nebo zvolili 4/4 daně dělat nemusí - pokud se na ně nevztahuje ještě jiný důvod, proč daně odevzdat musí

 

2. Pokud máte kromě prvního pracovního poměru ještě příjmy ze samostatné výdělečné činnosti (v Německu), z práce na částečný úvazek (v Německu) a pokud byla v jakémkoli pracovním poměru uplatněna daňová třída 6 - i jen krátkodobě. POZOR: neplatí to v případě, že jste měli sice krátkodobě 6, ale zaměstnavatel vám pak rozdíl doplatil po změně daňové třídy ... to poznáte z výplatnic.

 

3. Daňový poplatník měl kromě svého pracovního výdělku i další příjmy. Patří sem nejen pronájem bytu nebo domu, ale i náhražky příjmu, jako jsou dávky v nezaměstnanosti, zkrácená pracovní doba nebo rodičovský příspěvek (pozor, týká se pouze příjmů v Německu, čeští občané, kteří mají tyto příjmy v ČR, daní tyto v ČR a pouze je v případě daňového přiznání v Německu musí přiznat na tzv.EU/EWR Bescheinigung od českého finančního úřadu). Kdo v roce pobíral sociální dávky, musí k daním předložit potvrzení od příslušných úřadů - více k tomuto tématu naleznete na stránce "Mateřský, rodičovský a jiné příspěvky a dávky"

 

4. Existuje ztráta z předchozích let, například z pronajatého majetku nebo podnikatelské investice (opět platné pouze pro německé příjmy, popř.ztráty, ne ztráty z ČR)

 

5. Daňový poplatník byl rozveden nebo ovdověděl a znovu se znovu oženil ve stejném roce

 

6. Zaměstnanci mají dodatečný zdanitelný příjem vyšší než 410 eur za kalendářní rok (opět pouze příjmy v Německu) - může se týkat nejen vedlejšího příjmu, ale i sociálních dávek a nebo doplatkú od bývalých zaměstnavatelů z předchozích let (např.po ukončení soudního řízení)

 

7. Byly připsány kapitálové zisky, pro které nelze vybírat srážkovou daň (pouze v Německu) - k tomuto dostanete od své banky nebo kapitálového institutu vždy vyrozumění s přesným přehledem, co je třeba do daní uvést

 

8. Rozvedení rodiče nebo rodiče bez osvědčení o manželství chtějí přenést určité dávky pro jedno nebo více dětí

 

9. Daňový poplatník sám nebo manžel/ka využívá v kalendářním roce příspěvky, například na cesty do vzdálených pracovišť. Tyto přídavky by byly zaznamenány v položkách elektronického odpočtu daně z příjmů (ELSTAM) – o tyto tzv.Freibetraege musíte vy samy zažádat na finančním úřadě v Něměcku a jsou zaneseny ve výplatnici a jsou viditelné na Lohnsteuerbescheinigung na konci roku. 
(Kdo tedy sám o nic nežádal, nemá to a nemusí se ptát)

 

10. Kdokoli, kdo nedostal žádné mzdy (ani manžel/ka), musí podat daňové přiznání pouze v případě, že příjmy z jiných druhů příjmů (z pronájmu, samostatné výdělečné činnosti jako malý podnik) přesahují určité limity. Rozhodujícím faktorem je "celková výše příjmu", tj. Po odečtení výdajů souvisejících s příjmem. Pokud bude v kalendářním roce 2018 celkový příjem pro jednotlivé osoby nižší než 9 000 EUR (pro manžele: 18 000 EUR), daňové přiznání není nutno podávat. V roce 2019 se zvedá tato hranice na 9.168€ na osobu, v roce 2020 je pak 9.408€.


A ZASE PÁR DOTAZŮ, KTERÉ SE ČASTO OPAKUJÍ ...


DANĚ ODVEDENY V ČR - MUSÍM PŘESTO DĚLAT DANĚ  I V NĚMECKU ?

 

Pokud jste již danili v ČR, ptáte se často, jestli musíte nebo máte danit i v Německu: odpověď je vždy stejná. Povinnost dělat v Německu daně neplyne z toho, jestli jste v ČR danili nebo, ale z těch podmínek, které jsem popsala výše. 
Pokud chcete vrátit přeplatek na daních v Německu, musíte udělat daňové přiznání v Německu... Pokud si chcete nechat vrátit přeplatek na daních v ČR, musíte odevzdat daňové přiznání v ČR. 


Hodně lidí se obává tzv.dvojího zdanění, i když většina vlastně neví, o co se jedná...

 

Nemusíte se bát, německý finanční úřad chce vidět vaše příjmy mimo Německo, neznamená to ale, že je daní - to skutečně nedělá. A daně odvedené v ČR vám skutečně může vrátit opět jen Česká republika, stejně jako daně odvedené v Německu opět mohou vrátit jen Němci.


JAK DLOUHO TRVÁ ZPRACOVÁNÍ NA FINANČNÍM ÚŘADĚ?

 

JAK DLOUHO TRVÁ ZPRACOVÁNÍ - což je nepřímo dotaz na to, za jak dlouho můžete počítat s penězi: to vám nikdo přesně neřekne, ale obvykle FU uvádí 6-10 týdnů. Někdo ale čeká i 
4-5 měsíců. Není-li vaše daňové přiznání hotové po 6 měsících, smíte Finanzamt upomínat!

A pozor: v roce 2020 byla čekací doba 4-5 měsíců, zvláště ke konci roku.

Počítejte s tím, že i úředníci na finančním úařdě si berou obvykle dovolenou v době, kdy si ji berete vy - čili o svátcích, prázdninách a v létě. Za každé písmeno v abecedě je zodpovědný jiný pracovník, čili to že vás soused Novák odevzdal daně v červnu a v srpnu už měl peníze neznamená, že pan Dostál to bude na stejném finančáku mít vyřízeno stejně rychle. Každé daňové přiznání je jiné a i každý zaměstnanec pracuje jinak. Máte-li tedy doklad o tom, že Finanzamt vaše daně dostal, mějte aspoň 4 měsíce trpělivost, než začnete "plašit". Déle než půl roku byste ale čekat neměli. Doporučení : po 4 měsících je dobré napsat dotaz na stav zpracování - je to slušné optání se na to, jak to vlastně s těmi vašimi dokumenty vypadá.

VYPLATÍ SE MI ODEVZDAT DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ ?


To je jeden z nejčastějších dotazů od těch, kteří ví, že daně dělat nemusí (ale i od těch, kteří musí, u těch je to ale bohužel úplně jedno, pokud musíte, musíte, ať se to vyplatí nebo ne). A lidé píší: "Vydělám 1600€ čistého a dojíždím 35 km denně a jsem svobodný a mám jedno dítě." 
Pokud daně dělat musíte (měli jste daňovou třídu 3,5 nebo 6, nebo jste pobírali náhražky mzdy), pak musíte ať se to vyplatí nebo ne - a počítejte s tím, že v těchto daňových kombinacích jde hlavně o to odepsat co nejvíce, abyste aspoň nemuseli doplácet. Obzvláště dramatické je to u kombinací, kdy jeden z manželů pracuje v Německu v daňové třídě 3 a druhý z manželů slušně vydělá v ČR. Tam se doplatky mohou pohybovat až v tisících eur... Zde se také doporučuje radši změnit do 1.daňové třídy, pokud vám tedy doplácení na daních vadí.
Kdo daně dělat nemusí, měl by si je rozhodně nechat spočítat - německý daňový systém je totiž nastaven právě tak, že ti, kteří přeplácí, daně obvykle dělat nemusí - ale měli by. 


Jaké jsou termíny na odevzdání? do kdy musím odevzdat a kdy musím počítat s pokutou za pozdní odevzdání?


Vše záleží na tom, zda máte nebo nemáte daňovou povinnost. Kdo má daňovou povinnost čili je jeho povinností odevzdat daňové přiznání, ten musí do 31.7.následujícího roku. Tzn.za rok 2019 měly být daně na Finazamtu nejpozději 31.7.2020. Kdo to nestihl, ten by to měl udělat co nejdříve, protože lhůta sice uběhla, neznamená to ale, že už nemusí - a od roku 2020 Finanzamty splnily hrozbu a udělují pokuty. Kdo odevzdá pár měsíců později, může mít štěstí a slitují se nad ním,  ale už jsem viděla pokuty 50€. Kdo odevzdal letos daně za rok 18, dostal pokutu již automaticky a pohybuje se kolem 100€ v průměru, kdo odevzdal za rok 17, musí počítat i s více penězi.

Kdo nemá daňovou povinnost, má 4 roky čas - tzn.že do konce roku 20 můžete odevzdat rok 2016. Nejpozději ale do 31.12.2020 - pak je pozdě a už se s tím nedá nic dělat.

Kdo má daňovou povinnost jsme probraly v textu výše :-)

A kdo si není jistý - zeptejte se.



Co vše potřebuji k daňovému přiznání?

Co vše musím schovávat pro finanční úřad a co mohu odepsat a co ne?

Všechny základní informace k tomuto najdete na další stránce 8klikněte zde na link a budete okamžitě přesměrováni) - podrobné informace vám samozřejmě sdělí každý německý certifikovaný daňový poradce a nebo Lohnsteuerhilfevereine po celém Německu.