· 

Kdo mi daňové přiznání v Německu udělá a jaká je cena?

 

 

Především - co málokdo ví - daňový poradce je CHRÁNĚNÉ POVOLÁNÍ. Stejně jako lékař, lékárník, zvěrolékař a nebo psychoterapeut nesmí jen tak někdo být daňovým poradcem - je k tomu třeba kvalifikace, zkoušky a taky registrace na příslušné komoře. Navíc podle německých zákonů nesmí nikdo kromě daňových poradců a nebo tzv.Lohnsteuerhilfevereinen (česky společnosti, které pomáhají při vyrovnání daně z příjmu) vaše daňové přiznání zpracovávat. Jedinou výjimkou jsou rodinní příslušníci - tzn.pokud váš švagr ví, co a jak, smí vám s daněmi pomoci nebo je za vás vyplnit. Kolegovi z práce to ale již svěřit nesmíte.

 

Důvodů je hned několik : zaprvé ochrana dat - v Německu není vůbec zvykem svěřovat se s výší platu nebo finančními záležitostmi, kdo z vás je v Německu déle ví, že Němci se nebaví o tom, kdo kolik vydělává, kdo kolik dostal bonus atd. Je to téma, které je velmi soukromé. Druhým důvodem je, že pouze kvalifikovany daňový poradce vám může zajistit skutečně kvalitní služby a poradenství. A za třetí - nikdo jiný vás na Finanzamtu nesmí ve vašich dańových záležitostech zastupovat.

Ceny daňových poradců určuje stát - a nejsou to ceny nízké - za to ale očekávejte kvalitní práci, koneckonců každý německý daňový poradce garantuje za svou práci a odvede-li ji špatně, může za to být potrestán i odebráním licence.

 

Vím, že hodně lidem jsou ceny kolkem 150€ a více za daňové přiznání vysoké - těm se nabízí možnost Lohnsteuerhilfe - ty ale jsou k dispozici pouze klasickým zaměstnancům a důchodcům. Ti vás sice na úřadě nesmí zastupovat, ale se vším ostatním vám rádi pomohou a jejich cena je stabilně na 100€ za rok členství.

 

Máte taky možnost si daně udělat samy - existují daňové programy, které se dají zakoupit za pár eur - např. WiSo Programm - základní balíček stojí 12,99€ a nabízí kapacitu až na 5 daňových přiznání za jeden stejný rok (čili můžete vyřešit daně celé rodině).

Možnost nabízí i různé appky, které ale využijete pouze, pokud žijete v Německu.

 

Všechny tyto volby předpokládají, že se dohovoříte německy (appky nabízí i anglickoé verze). Pokud nehovoříte německy, máte možnost si najít daňové kanceláře, které spolupracují s českými kancelářemi a nebo s česky hovořícími poradci. Ale i zde jsou německé ceny podle německého práva.

 

Mimochodem - k otázce ceny za služby daňového poradce:

 

V podstatě platí, že ceny se odvíjí od výše vašeho výdělku - do výše 37.500€ je základní cena minimálně 192,84€

maximálně 1399,92€.

Mnoho daňových poradců se ale řídí průměrem a ten leží v tomto případě 784,48€ inklusive DPH.

 

 




STEUERBERATER alias daňový poradce

Pokud potřebujete nejen kompletní podporu, ale i zástupce pro daňové záležitosti, pokud podnikáte v Německu nebo pracujete např.ve stavebnictví a potřebujete vyřídit záležitosti ohledně Bausteuer a dalších komplikovanějších záležitostí, nevymýšlejte žádné "levné varianty" - můžete se tím dostat do velkých problémů - a najděte si dobrého německého daňového poradce s licencí a zkušenostmi. Na internetu najdete několik stránek pro všeobecné hledání, zde dvě největší z nich, kde můžete hledat podle adresy a porovnávat ceny.

Steuerberaterscout.de - zde najdete seznam podle adresy a podle cen

Steuerberaten.de - stránka s největším počtem zájemců



DAŇOVÍ PORADCI V NĚMECKU MLUVÍCÍ ČESKY

 

Tyto údaje jsou bez záruky - ale našla jsem několik kanceláří, které alespoň podle svých internetových stránek mají i česky hovořící zaměstnance.

Klikněte na odkazy a budete přesměrováni

 

Gräwe & Partner

Schaffer & Partner

Skupina KODAP