· 

Ukončení pracovní smlouvy dohodou - výhody a nevýhody

 

 

Kdy je výhodné ukončit pracovní smlouvu dohodou a kdy byste rozhodně neměli podepisovat dohodu o ukončení smlouvy?

 

 

 

Pokud chcete ukončit pracovní poměr, nemusíte vždy nutně dávat výpověď. Smlouva o ukončení smlouvy je často výhodnější. Ti, kteří umí dobře vyjednávat, mohou v určitých případech také získat i odstupné. Jak vše zvážit a kdy dohodu o ukončení radši vůbec nepodepisovat?

 

Nepříjemní kolegové, nudné úkoly nebo mizerný plat: Pokud se v práci cítíte nepohodlně a chcete změnit zaměstnání, první věc, která vás napadne je dát výpověď. Pokud ale zaměstnanec jednoduše dá výpověď, riskuje v mnoha ohledech. A někdy může být na první pohled lepší volbou dohoda o ukončení. Zaměstnanci by však měli vždy pečlivě vše zvážit. Takové smlouvy jsou obzvláště riskantní, pokud jste si jako zaměstnanec dosud nenašli nové zaměstnání.

 

Dohodu o ukončení smlouvy mohou sepsat jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec. Stejně jako u výpovědi tato smlouva ukončuje stávající pracovní poměr.

Rozdílem je: Obě strany musí souhlasit s dohodou o ukončení, jinak není platná. Výpověď může být naopak jednostranná a druhá strana s ním nemusí souhlasit (oproti očekávání mnoha českých zaměstnanců není k výpovědi nutný váš souhlas, pokud zaměstnavatel dodrží výpovědní lhůtu stanovenou ve smlouvě, nepotřebuje ani váš podpis, ani vaši spolupráci k tomu, aby vám dal výpověď. Stačí aby doložil, že vám výpověď byla doručena – k tomu dokonce stačí i doklad o tom, že se vám výpověď pošta snažila doručit, vy ji ale nepřevzali).

 

Zaměstnanci a zaměstnavatelé mohou společně stanovit obsah smlouvy. V dohodě o ukončení pracovního poměru můžete například uvést, že zaměstnavatel vydá zaměstnanci pozitivní pracovní vysvědčení nebo mu vyplatí odstupné. (Podobné věci jsou v případě výpovědi spíše velkými výjimkami).

 

Kromě toho mohou strany sjednat, co se stane se zbývající dovolenou zaměstnance, zda zaměstnanec přes ukončení smlouvy obdrží roční bonus a kdy musí odevzdat firemní hardware, jako je notebook nebo firemní mobilní telefon. Naopak pokud dáte výpověď, řídí se tyto věci pouze zákonem a nebo podmínkami sjednanými ve vaší pracovní smlouvě a nedá se o nich vyjednávat.

 

 


 

Zkrácení výpovědní lhůty

 

Podle zákona musí ti, kteří jako zaměstnanci dávají výpověď, dodržovat výpověďní lhůtu čtyř týdnů. To je uvedeno v německém občanském zákoníku (BGB), odstavec 622. Mnoho zaměstnavatelů jde ještě mnohem dále a zakotvuje do pracovních smluv podmínky, za kterých zaměstnanec může skončit např. pouze tři měsíce předem nebo dokonce až na konci čtvrtletí. Zaměstnavatel těmito opatřeními získává dostatek času na hledání náhrady za vás, pokud chcete skončit a nezůstává bez zaměstnanců. Naopak pro vás jako zaměstnance to může být velká nevýhoda!

Pokud jste si již našli nové zaměstnání, musíte čekat leckdy měsíce, než do něj můžete nastoupit a riskujete, že místo vás nakonec vezmou někoho jiného, kdo je k dispozici okamžitě.

 

V tomto případě může pomoci dohoda o ukončení pracovního poměru - protože v ní mohou zúčastněné strany teoreticky ukončit pracovní poměr třeba ihned.

 

Kromě toho může mít dohoda o ukončení ve srovnání s výpovědí účinek deeskalace neboli uvolnění situace. Jednostranná výpověď ze strany kohokoliv rychle vede k napětí vztahu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem a zpevnění front - a to zase může mít negativní dopad na referenci o zaměstnání. V pracovním poměru, stejně jako v jakémkoli jiném vztahu, jde o to, jak se sebou lidé jednají… Není neobvyklé, že zaměstnavatel netuší, že zaměstnanec je v práci nešťastný nebo má pocit, že je špatně placen. Výsledkem bývá, že v případě výpovědi nadřízený zareaguje rychle a do reference o zaměstnání začlení formulace, které mají vašemu budoucímu zaměstnavateli ukázat, že jste jako zaměstnanec nepracoval dobře. V horších případech se pak stane, že posledních pár týdnů budete dělat horší práce, než k jakým máte kvalifikaci, jen aby vás zaměstnavatel „potrestal“ – a popravdě řečeno je vždy lepší skončit rozumně a dohodnout se, než se nakonec ještě pohádat.

 

 

Jak správně postupovat?

 

Zaměstnancům, kteří chtějí opustit svého zaměstnavatele, se doporučuje, aby nikdy nesepisovali nebo ani nepodepisovali dohodu o ukončení pracovního poměru ve stresující situaci. Není bohužel výjimkou, že zaměstnancům je předložena tzv.výpověď, kterou mají podepsat a to teď hned…

 

Zaprvé, jak jsem již zmínila – k výpovědi není nutný žádný váš podpis.

A za druhé, pokud něco podepisujete, musíte tomu rozumět – a pokud nerozumíte papíru, který je vám předložen k podpisu, je vaším právem vyžádat si nejprve kopii k překladu – vzít si papír domů, nechat si jej přeložit a rozmyslet si, zda smlouvu podepíšete nebo ne. Jak již její název vypovídá, jde o DOHODU! To znamená, že na podmínkách v tomto dokumentu se musí obě strany domluvit a souhlasit s nimi.

 

Podmínky výpovědi jsou jasně dány zákonem – podmínky dohody o ukončení smlouvy závisí na autorovi - a mohou se proto velmi lišit. A pokud smlouvu o ukončení pracovního poměru dostanete z ničehonic k podepsání zaměstnavatelem, znamená to jednu věc : snaží se vás jednoduchým způsobem a rychle zbavit, aniž by musel dodržet výpovědní lhůtu – jinak by vám dal zákonnou výpověď. A to většinou nebývá dobrým znamením.

 


 

 

 

 

 

POZOR: stejně tak jako v případě, že dáte vy osobně výpověď v zaměstnanání – platí i zde: kdo ukončil pracovní smlouvu dohodou a nemá nové zaměstnání, musí počítat s tím, že

 

 

 

  1.  Se musí hlásit nejpozději první den nezaměstnanosti na pracovním úřadě (tato podmínka je velmi důležitá především v Německu, tam máte povinnost se hlásit okamžitě, jakmile víte, že váš pracovní poměr končí, tedy dokonce ještě během výpovědní lhůty)
  2. Musí počítat s tím, že nedostane ihned podporu v nezaměstnanosti. V Německu, ale i jiných evropských státech totiž platí, že kdo si svou nezaměstnanost zavinil sám, má až tři měsíce blokovanou výplatu popdpory v nezaměstnanosti. Těmito důvody je podání výpovědi ze strany zaměstnance, podepsání dohody o ukončení zaměstnání, ale také jsou tím okamžité výpovědi kvůli porušení pracovní smlouvy. Tzn.kdo je například propuštěn s okamžitou platností kvůli alkoholu nebo krádeži na pracovišti, ani ten nedostane podporu – protože si svou neukázněností zavinil vyhazov.

 

A pozor, i když se budete hlásit na pracovní úřad v ČR – potřebujete doklad U1 z německého pracovního úřadu – a informaci o tom,  jak byl váš pracovní poměr ukončen německý úřad obdrží od vašeho bývalého zaměstnmavatele – a pokud německý úřad nahlásí tomu českému, že jste ukončili smlouvu z vlastní iniciativy, může se stát, že ani v ČR nedostanete žádnou podporu. Takže opatrně.

 

 

 

Odstupné? Mám na něj nárok?

 

V Německu zpravidla neexistuje žádný nárok na odstupné – v určitých případech ale není od věci pokusit se vyjednávat. Neočekávejte, že na pozici pomocného zaměstnance, který byl v podniku dva roky, dostanete nějaké odstupné… to je stejně pravděpodobné jako hlavní výhra v loterii.

 

Je to trochu poker – pokud víte, že firmě záleží na tom se s vámi rozejít v dobrém a vy máte v rukávu argument typu: pracoval jsem zde dlouhé roky a zaškolil v mém oboru nové zaměstnmance, pak máte samozřejmě dobrou vyjednávací pozici.

 

 

POZOR: co se nemusí vyplatit je situace, kterou jsem již nekolikrát diskutovala s různými lidmi -  v případě, že zaměstnavatel je jedním z těch, kteří nedodržují pracovní doby, s lidmi zachází jako s otroky, vyplácí permanentně plat pozdě a zapomíná vám vyplácet diety nebo příplatky, které jsou stanovené ve smlouvě – nevyplácí se tyto "trumfy" tahat z kapsy zrovna v případě že se snažíte o ukončení smlouvy dohodou. Zaprvé se to podobá vydírání (výroky typu - hele, když mě podepíšeš dohodu a dáš nějakou stovku jako odstupný, neřeknu nikomu, že porušuješ zákony). Zaměstnavatele moc nemotivujete, aby vám udělal službu a pustil vás dříve a za druhé – pokud víte o porušování zákonů na vašem pracovišti, je ze zákona vaší povinností to ohlásit příslušným orgánům – zamlčet to znamená být v podstatě spolupachatelem. Takže opatrně. Koneckonců je dohoda k tomu, qby se člověk rozešel v dobrém a za nějlepších podmínek pro obě strany.

 


 

SHRNUTÍ

 

 

Dohoda o ukončení smlouvy dohodou má několik výhod a nevýhod.

 

Výhodami jsou – nemusí se dodržet výpovědní lhůta, dohodou se můžete rozejít třeba ihned a to za leckdy lepších podmínek, než které umožňuje zákon. Dohoda o ukončení se ale doporučuje pouze v případech, že již máte nové zaměstnání – to zaměstnavateli, se kterým se loučíte ale nemusíte říkat (nic mu do toho není).

 

 

Nevýhodou je, že v případě, že nemáte nové zaměstnání riskujete zůstat bez pracovní podpory.

 

 

Dohodu nikdy nepodepisujte ve stresu a nikdy na vyzvání zaměstnavatele!

Vždy si vše pročtěte, s dohodou musíte souhlasit, jinak ji nemusíte vúbec podepisovat!