· 

2021 - co vše se v Německu změní?

Od ledna 2021 se - jako každý rok - mění plno věcí: zvedají se minimální mzdy, zvedají se ale také odvody na různá pojištění, pro 90 procent daňových poplatníků se ruší soli-zuschlag , zvyšuje se kindergeld a kinderzuschlag a mění se pravidla pro tzv.pendlerské paušály. zde najdete to nejdůležitější, co vás jako pendlery, ale i jako občany žijící v německu může zajímat.


Zvedá se minimální mzda

Od ledna 2021 se opět zvedá minimální mzda a to z původních 9,35€ na 9,50€ na hodinu. I v některých branžích se zvedají minimální mzdy, např. pro zaměstnance v Reinigung, Abfallindustrie a v mnoha oblastech, kde se zásadně platy zakládají na minimální mzdě - tudíž především pomocné práce bez nutnosti vyučení v oboru.

Od července 2021 pak minimální mzda ještě jednou vzroste na 9,60€ na hodinu.

 

Nárůst minimální mzdy se týká klasických zaměstnaneckých smluv - netýká se zaměstnanců v tzv.Arbeitsvermittlung, pracovních agenturách, které propůjčují zaměstnance jiným firmám. Zde platí tarif pro Arbeitnehmerüberlassung, který má ze zásady VYŠŠÍ mzdy než normální sektor. V agenturách již nyní platí minimální mzda 10,10€ a od 1.4.2021 se zvedá na 10,45€ - a zaniká rozdíl mezi východem a západem, takže všichni agenturní zaměstnanci musí všude na území Německa od 1.4.2021 obdržet minimálně 10,45€ na hodinu i za pomocné práce.

 

POZOR: kdo má MINIJOB - i zde platí minimálni mzda.
Stále ale platí, že si v Minijobu nesmíte vydělat více než 450€ - tzn.že jakmile se zvýší mzda, musí se snížit počet vašich hodin!

Kdo teď dělal za 9,36€, mohl být měsíčně v práci 48 hodin - teď už smí být pouze 47 hod. a 20 minut. Kdo si nedá pozor, může se dostat nad hranici minijobu a pak se jeho i tak nízká mzda ještě budě zdaňovat! Čili zjistěte si změny včas. Tato změna se týká i zvýšení v červenci, pak bude možno být za stejných podmínek v práci jen 46 hodin a 45 minut.


ZVEDAJÍ SE PŘÍDAVKY NA DĚTI ALIAS KINDERGELD

 

Rodiny mohou od ledna opět počítat se zvýšením dětských přídavků. Na první a druhé dítě rodiče dostanou 15€ měsíčně navíc (čili 219€ měsíčně), na třetí dítě 225€ měsíčně a od čtrvtého dítěte pak 250€ měsíčně.

Myslete na to, že od roku 2020 je k žádosti o Kindergeld nutné mít udělené německé daňové identifikační číslo. Žádat o něj můžete tímto formulářem (zde klikněte, formulář se automaticky stáhne do vašich DOWNLOADS)- ten vyplníte a pošlete na za vás příslušný německý Finanzamt. Myslete na to, že Identifikationssteuernummer potřebujete i pro zaměstnavatele - ten podle něj odvádí všechny informace na finanční úřad a naopak přijímá změny z Finanzamtu. Stejně tak fungují německé zdravotní pojišťovny a všechny ostatní úřady. ID číslo má podobnou funkci jako české rodné číslo, bez něj už od 2020 nejde nic moc vyřídit.

Termíny výplaty Kindergeld v roce 2021 najdete zde (klikněte na link, otevře se vám tabulka) - výplata se řídí posledním číslem vašeho Kindergeldnummer.

 

Zvedá se i Kinderzuschlag, což je jakási dočasná finanční pomoc zaměstnancům, jejichž výdělek nestačí na pokrytí vlastní potřeby a potřeby dětí- je v podstatě určen pro zamezení "chudoby". Žádost o něj je ale poměrně složitá, jakékoliv změny se musí hlásit a platí pouze pokud oba rodiče pracují.

Informace a online formulář k žádosti Kinderzuschlag naleznete zde: Klikněte na link a dostanete se na stránku Arbeitsagentur.


Spolu s dětskými přídavky se mění i tzv.Freibeträge neboli daňové úlevy na děti, stejně tak se zvedá nezdanitelná hranice výdělku.

Od roku 2021 má každý zaměstnanec 9.696€ tzv.Grundfreibetrag - to je tzv.nezdanitelná hranice. Kdo vydělá méně, neodvádí buď daně vůbec a nebo, pokud za něj daně byly odvedeny, dostane tyto při daňovém vyrovnání zpět. Manželské páry pak mají zdanitelnou hranici dvojnásobnou, tzn. 19.392€

Každé dítě pak v manželství zvedá hranici o 8.388€. Jste-li svobodní, máte nárok pouze na "půl dítěte", tudíž jen na půl úlevy.

Pokud jste samoživitelé, profitujete pak navíc tzv.příspěvkem pro samoživitele, ten dělá za rok 2021 za první dítě 4.008€ navíc. Za každé další dítě se tato hranice zvedá o 240€


PENDLERSKÉ PAUŠÁLY

 

Od roku 2021 se mění systém odepisování tzv.pendlerských paušálů. Každý, kdo dojíždí do práce, může v daňovém přiznání odečíst 30 centů za najetý kilometr DO PRÁCE.

Od roku 2021 se bude odepisovat 30 centů za prvních 20 kilometrů, od 21.kilometru se pak paušál navyšuje na 35 centů na kilometr.

Tyto paušály platí všeobecně na jakýkoliv dopravní prostředek - není nutno mít vlastní vozidlo. Tyto pendlerské paušály platí i pro cesty vlakem, na kole a nebo jako spolujezdec - zde ovšem pouze do určité výše a tou je 4.500€.

 

Myslete tedy na to, kdo jezdíte autem a více než 15.000 km ročně (opět - zase jen do práce, cesty zpět se nepočítají), ten musí dokládat Finanzamtu stav najetých KM - tudíž schovávat doklady od auta, ve kterých je stav kilometrů - technická nebo servisní prohlídka, kupní smlouvy, atd.

 

POZOR: změny se týkají až roku 2021 - tzn.kdo budete dělat daňové přiznání za rok 2020, zde stále ještě platí pouze a jedině 0,30€ na jakýkoliv kilometr. Změnu poznáte až v daňovém přiznání za rok 2021. Pouze ti z vás, kteří mají ve své daňové kartě zaneseny Steuerfreibetraege na kilometry to poznají již při výplatách za rok 2021.

 


Informace pro profesní řidiče nákladních vozů - ale i kurýry, montéry, a další zaměstnance, kteří jsou často v nasazení mimo firmu:

Každý, kdo jezdí na pracovní cesty, na montáže, stavby, je kurýrem nebo řidičem autobusu nebo nákladního vozu - máte nároky na tzv.Verplfegungsmehraufwand, v Čechách známo spíš pod názvem DIETY. Ty jsou již od roku 2020 zvýšeny a to následně:

 - kdo je mimo firmu déle než 8 hodin, má nárok na denní příspěvek 14€ (dříve 12€)

 - kdo je mimo firmu přes noc, má nárok na 28€ (dříve 24€)

Ti, kteří jezdí na tyto cesty do ciziny, pak mají nárok na peníze podle paušálů pro určené země.

POZOR: zaměstnavatel není povinnen tyto "diety" vyplácet - v každém případě je ale můžete uplatnit při daňovém přiznání - k tomu ale potřebujete buď zaměstnavatelem potvrzenou knihu jízd, papír o počtu cest mimo firmu, pokud jste si platili vlastní ubytování i faktury za ubytování, prostě všechny doklady, které dokládají skutečnost, že jste bývali mimo firmu.


ZMĚNY OHLEDNĚ ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ aj.

 

 

Od ledna 2021 se opět mění tzv.Zusatzbeitrag zdravotních pojišťoven - tzv.navýšená sazba.

Celková suma, kterou odvádíte na zdravotní pojištění z vašeho hrubého platu je dána sazbou 15,5 % - 7,75% platíte vy, 7,75% pak odvádí zaměstnavatel z tzv.superhrubé mzdy.

Každá zdravotní pojišťovna má ale ještě ze zákona možnost požadovat "něco navíc", tzv.navýšenou sazbu - ta se od roku 2021 zvedá na max.1,3%. Ne každá pojišťovna toto vyžaduje a ne každá ve stejné výši, proto se tedy při přihlašování se ke zdravotní pojišťovně předem informujte, zda-li vámi vybraná pojišťovna tento Zusatzbeitrag vyžaduje nebo ne, a pokud ano, v jaké výši - můžete si tím ušetřit dost peněz.

 

Mění se frekvence a podmínky, za kterých můžete změnit zdravotní pojišťovnu:

Pokud se vám nelíbí, že vaše pojišťovna např.zvedne sazby, můžete ji změnit a to například ihned - v tomto případě totiž platí tzv.výjimečná výpovědní lhůta - ta ovšem platí pouze pokud měníte z toho důvodu, že se vaše podmínky mění - tím je například navýšení sazeb.

Ale i tak je změna pojišťovny od roku 2021 jednodušší. Dříve bylo nutno být alespoň 1,5 roku u stejné pojišťovny, než jste mohli opět přeskočit jinam. Od roku 2021 už je tato lhůta pouze 1 rok. Měnit můžete vždy na začátku nového kvartálu, čili k 1.1., 1.4., 1.7. nebo 1.10. v roce.

Od roku 2021 už také není nutno posílat vaší "staré" pojišťovně písemnou výpověď. Stačí uzavřít novou smlouvu s novou pojišťovnou - a ta se již o vaši výpověď u té stávající postará za vás. Jen dbejte na to, že zdravotnmí pojištění někde mít musíte - v celé EU je zdravotní pojištění povinností.

 


ELEKTRONICKÁ NESCHOPENKA OD ROKU 2021

 

Od roku 2021 zavádí už konečně i Německo elektronickou neschopenku.

V praxi to znamená, že každý, kdo od německého lékaře obdrží potvrzení pracovní neschopnosti, už nemusí svou německou pojišťovnu sám informovat o nemoci - to již za vás zařídí váš NĚMECKÝ LÉKAŘ. Extra píší německý lékař. Problémem totiž bude, když - tak jako většina z vás - půjdete k lékaři v ČR.

Jak bude totiž fungovat mezistátní výměna těchto dat není vůbec jisté, navíc váš český lékař tuto informaci může předat max.české pojišťovně, ta ale není zopodvědná za vyplácení vaší nemocenské v Německu - takže ti, kteří si budou i nadále chodit pro pracovní neschopnost k českému lékaři, musí počítat s tím, že se pro ně vlastně nic nemění. Musí stejně jako do teď informovat svou německou pojišťovnu o nemoci sami, poslat kopii neschopenky (nutně s diagnózou) na německou pojišťovnu a to nejpozději do 7 dnů po nástupu na nemocenskou. Více zde pod PRACOVNÍ NESCHOPNOST

POZOR: povinnost informovat zaměstnavatele okamžitě, jakmile onemocníte a nejpozději do 3 dnů toto doložit neschopenkou zůstává stále vaší povinností, to vám nikdo nevyřídí.