· 

Daňový rok 2020 - na co si dát pozor?


OHLEDNĚ ROKU 2020 A ZDANĚNÍ SE OBJEVILO JIŽ NYNÍ NĚKOLIK OTÁZEK, NA KTERÉ JE DOBŘE VĚDĚT ODPOVĚDI VČAS. I TI, KTEŘÍ OBVYKLE DANĚ ODEVZDÁVAT NEMUSÍ, LETOS BUDOU MUSET, PROTOŽE KAŽDÝ, KDO POBÍRAL KURZARBEITERGELD MÁ POVINNOST DANĚ ODEVZDAT NEJPOZDĚJI DO 31.ČERVENCE 2021. MNOHA LIDEM SE TAKÉ STANE, ŽE BUDOU DOPLÁCET A TO PRÁVĚ DÍKY (NEBO KVŮLI) KURZARBEITERGELD.

ZDE NAJDETE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE K DAŇOVÉMU ROKU 2020.

 

 

1. BUDU MUSET ODVÉST DANĚ Z KURZARBEITERGELD?

Každý, kdo v roce 2020 pobíral KuG (Kurzarbeitergeld) musí daně odevzdat. A to do 31.7.2021 nejpozději. Odevzdáte-li později, bude vám započítána pokuta za pozdní odevzdání - podat daně MUSÍTE.

Důvodem je, že Kurzarbeitergeĺd je bráno - stejně jako podpora v nezaměstnanosti nebo nemocenská - jako náhražka mzdy podle paragrafu 3 č.2 des Einkommensteuergesetzes. Tyto peníze vyplácí německý pracovní úřad přes zaměstnavatele a to bez veškerých odvodů na sociální pojištění - to platí dokonce i pro peníze, které navíc dostanete od firmy jako přídavek po delší době (až do výše 80 procent, resp.87 procent) - ty jsou v době Corony výjimečně osvobozeny od sociálních odvodů. To zní sice na první poslech hezky - ale ... z pohledu finančních úřadů podléhají vaše příjmy z KuG tzv.Progressionsvorbehalt. To v praxi znemaná, že příjmy z Kug se připočítají k vašemu regulérnímu výdělku v době, kdy jste chodili do práce a z toho vyjde celková suma vašich celoročních příjmů - z čehož se vypočítá základ daně. A tímto základem daně se pak bude danit váš skutečný výdělek - a tím narůstá vaše zdanění.  Protože váš výdělek se nyní daní podle vyšší tabulky. Čím více jste byly doma na KuG a čím méně skutečně "vydělali", tím bude konečné zdanění vyšší.

Jednoduchý příklad - kdo si v roce skutečně prací vydělal "jen" 10.000€, za které jeho zaměstnavatel odvedl daně - k tomu ale dostal 10.000€ na Kurzarbeit, protože 5 měsíců seděl doma na Kurzarbeit, tomu se jeho daňový základ počítá z celkových 20.000€ - odvedené daně má ale pouze z 10.000€. Samozřejmě, že kdo do práce dojížděl autem a má i jiné odpisy např.za několik testů na Covid 19 za pár set eur, ten tyto výdaje může ze základu odepsat a sníží tím i své celkové zdanění - ale stále platí, že daně máte odvedeny pouze za 10.000€ - čili kdo nechce v tomto případě doplácet, musí mít nejprve odpisy v celkové výši 10.000€, aby se vše vyrovnalo.

Čili daňové přiznání bude v tomto aspektu velkým překvapením - a nepříjemným k tomu - pro velké množství zaměstnanců, kteří dodnes byly zvyklí obdržet vrácení na daních.

A samozřejmě, že i zde platí - každý, kdo v roce obdržel nejen Kurzarbeitergeld, ale také např.nemocenskou, Elterngeld, Insolvenzgeld nebo podporu z německého úřadu práce, i ten musí všechny tyto příjmy přiznat v rámc progrese!

 

MIMOCHODEM - KAŽDÝ, KDO KVŮLI NAŘÍZENÉ KARANTÉNĚ NEDOSTAL ČÁST SVÉHO PLATU, MŮŽE POŽÁDAT O ODŠKODNĚNÍ. Toto se řídí tzv.zákonem o ochraně proti infekcím, paragraf 56IfSG, vyplácí se nejdéle po dobu 6 týdnů a platí pro všechny, které zaměstnavatel, ale také úřady poslali do karantény jako eventuelně nakaženého nebo nakažlivého. Odškodnění se řídí podle ušlého výdělku a vyplácí se ve stejné výši jako nemocenská.

Jsou tedy dvě možnosti, jak získat peníze za nařízenou karanténu : buď vám váš zaměstnavatel vyplatí peníze jako v nemoci a tyto pak zažádá u Gesundheitsamt zpět - a nebo, pokud vám je zaměstnavatel nevyplatí, můžete u Gesundheitsamt žádat zpět vy osobně. Jediné, co k tomu je třeba - potvrzení od Gesundheitsamt (nebo zaměstnavatele), že vám byla karanténa nařízena!


CORONA BONUS - co je to?

Mám na něj nárok?

A zdaňuje se Corona Bonus nebo ne?

 

I za normálních okolností existuje několik "druhů" boni. Některé jsou naprosto osvobozeny od daně, některé, jako např.Urlaubsgeld nebo Weihnachtsgeld zdaňujete velmi vysoce. Vždy záleží na tom, za jakým účelem vám váš zaměstnavatel tyto boni vyplácí.

 

Za rok 2020 je dovoleno každému zaměstnavateli vyplatit svým zaměstnancům jako odměnu za to, že i v těžké době drželi firmu nad vodou až 1500€ a to bez odvodů na sociální pojištění a bez daně. Za Corona Bonus se tedy nebude ani při daňovém přiznání odvádět žádná extra daň. Tento bonus smí být vyplacen ve všech odvětvích a na všech pozicích.

Upozorňuji, že tento BONUS není ve většině branží povinný - čili zaměstnavatel není povinnen vám jej vyplácet.

Pouze ošetřovatelé v domovech důchodců, zdravotníci a pomocní zaměstnanci ve zdravotnických zařízeních obdrželi v leckterých spolkových zemích tzv.verpflichtende Corona prémii, čili prémii "závaznou" - ta byla garantována spolkovými zeměmi a byla vyplacena již na jaře. I v těchto případech je osvobozena od daně a sociálních odvodů.


KURZARBEIT a vedlejší příjem z brigády nebo vedlejšího pracovního poměru

 

Již na jaře se plno lidí ptalo, jestli si v případě, že sedí doma na nulové Kurzarbeit mohou přivydělat něco bokem na brigádě nebo si najít malý vedlejšák na omezenou dobu. Opdověď je : ANO, jen je třeba dbát několika věcí.

 

V "normálních" časech se vedlejší příjem napočítává ke Kurzarbeitergeld - čili čím víc si člověk vydělá bokem, tím méně dostane Kurzarbeit. V době Corony ale byly podmínky zmírněny, a kdo si na pár měsíců pořídil tzv.Minijob (čili výdělek do 450€), tomu nebyla krácena Kurzarbeit.

 Pro ty. kteří měli Minijob již před nástupem Corony, se nemění vůbec nic. Dokonce i ti, kteří měli vyšší výdělek než 450€ měsíčně po dobu delší než 3 měsíce nastalo menší uvolnění - nyní tato výjimka platí až po dobu 5 měsíců.

 

POZOR: všichni z vás, kteří měli příjmy během roku 2020 z ČR - ať to byla brigáda, vedlejší výdělek nebo druhý hlavní pracovní poměr, je důležité dbát na dvě věci: zaprvé vždy musíte německého zaměstnavatele informovat o tom, že máte ještě jiný pracovní poměr + všechny české příjmy (příjmy podle české jurisdikce) musíte pak v případě daňového přiznání uvést v EU/EWR Bescheinigung, které vám potvrzeuje český finanční úřad.

Ti, kteří nemají bydliště v Německu, ale v ČR, musí předkládat EU/EWR pak i v případě, že neměli žádný český výdělek! Pak se do výdělku v ČR píše samozřejme NULA.


KINDERBONUS A DANĚ

 

Každý, kdo měl v roce 2020 aspoň jeden měsíc nárok na Kindergeld dostal již v září a říjnu na konto 200€ + 100€ jako Kinderbonus. A to bez výjimky a nezávisle na výdělku.

 

Od určité výše výdělku si ale Finanzamt tento bonus od vás opět vezme zpět - ale nepanikařit, týká se to pouze těch, kteři v roce 2020 vydělají více než 68.000€ hrubého (u manželských párů se samozřejmě výdělek sčítá). Teprve u této výše budete muset z těchto 300€ část "vrátit" na daních.

 

A teprve ti, kteří v roce vydělali více než 85.900€ hrubého budou těch 300€ na daních vracet kompletně.

 

Jen jako upozornění - kinderbonus není nutno nikam extra do daní vypisovat, vše probíhá automaticky, stejně jako zápočet Kindergeld.


HOMEOFFICE v dobách Corony

 

Během lockdownu v březnu a dubnu, ale i poté se mnoho zaměstnanců - převážne v "kancelářských" zaměstnáních - ocitlo v situaci, kdy museli pracovat z domu, v tzv.homeoffice.

 

V určitých situacích můžete náklady na homeoffice uplatnit v daňovém přiznání - a to za následujících předpokladů:

 

1 - zaměstnavatel vám potvrdí, že jste pracovali v homeoffice na jeho nařízení - a že skutečně nebylo možno pracovat ve firmě. Pokud váš šéf pouze prohlásil, že kdo chce, může pracovat z domu a vy nyní žijete v domnění, že vám vaše náklady doma zaplatí finanční úřad - pletete se. Homeoffice se může z daní odepsat pouze v případech nutnosti a nařízení ze strany zaměstnavatele, který vám po určitou dobu není schopen dát k dispozici pracoviště. Proto nutně je třeba potvrzení zaměstnavatele s dobou odkdy dokdy nebylo vaše pracoviště k dispozici a muselo být nahrazeno homeoffice.

 

2 - pro homeoffice je nutno prokázat separátní místnost nebo oddělenou část bytu / domu, která je alespoň v 90 procentech využívána jen pro pracovní účely. Už jen to, že ve vaší pracovně máte např.rozkládací gauč ke spaní by tedy mohl být problém, protože pokud v místnosti někdo denně 7 hodin spí, nesplňujete již požadavky. Podle prohlášení spolkového finančního soudu není tedy finanční úřad povinnen uznat pro homeoffice účely přestavěnou část ložnice a nebo kuchyňský stůl, který půl dne sloužil jako vaše nová kancelář.

 

V případě, že skutečně máte místnost určenou pro homeoffice a zaměstnavatel vám nutnost homeoffice doloží, máte k dispozici velmi mnoho možností - veškeré náklady na zařízení domácí kanceláře, laptop, tiskárnu a papír, dokonce i poměrové náklady nájmu, elektřiny a topení můžete odepsat z daní. Samozřejmě, že ke všemu je nutno uchovávat faktury a doklady.

 

Na co si ovšem dávejte pozor : dobu, kterou jste strávili doma, nemůžete samozřejme odepsat na pendlerských paušálech - čili kdo seděl dva měsíce doma v home office, musí o ty dva měsíce zkrátit své dojíždění :-)


A ještě několik důležitých informací pro české pendlery pro rok 2020, týkající se opatření během Corony:

  • každý, kdo v době uzavření hranic mezi ČR a SRN musel kvůli karanténním opatřením české strany zůstat v Německu a platil si ubytování na německé straně může tyto náklady uplatnit v daních - dokonce i ti, kteří za normálních okolností nemají na tzv.dvojí domácnost nárok - vše, co potřebujete jsou doklady o platbě ubytování jako jsou nájemní smlouva a výpisy z konta nebo faktury za penzion, hotel atd. I vedlejší náklady jako platby elektřiny nebo topení je možno uplatnit - i zde je třeba předložit doklady o platbách

 

  • ti z vás, kteří i přes uzavření hranic pendlovali a museli jezdit mnoho kilometrů extra, jelikož k vám nejbližší hraniční přechod byl uzavřen - i tyto kilometry navíc lze uplatnit - stačí jen za dané období napsat prostě skutečnou délku vaší cesty do práce - uzavření hranic je dostatečným důvodem a finanční úřad jej uznává.         Od věci není jen napsat do průvodního dopisu poznámku o tom, že v té dané době byl váš hraniční přechod uzavřen a vy jezdili přes ten nejbližší otevřený. I zde platí - finanční úřad uznává pouze nejkratší možnou trasu podle Google Maps!

 

  • kdo z vás byl na jaře nucen si testy na Covid 19 platit z vlastní kapsy - i tyto náklady se dají uplatnit v daních jako tzv.aussergewoehnliche Belastung neboli mimořádná zátěž - stejně jako výdaje za zdravotní prohlídky, léky, operace a očkování placené z vlastní kapsy - stačí jen faktura nebo jiný doklad o platbě. To platí i pro děti a manžele/manželky (dokonce i když tito žijí v ČR a pracují v ČR)