· 

Kindergeld - Dětské přídavky

Žádost o Kindergeld

(Dětské přídavky v Německu)

 

Jak jsem již zmiňovala, dětské přídavky nevyřizuji.

Jsem toho názoru, že není nutno za ně nikomu platit.

Zde máte všechny formuláře k dispozici v češtině, potvrzení od zaměstnavatele a formuláře E401 a E411 si stejně každý v ČR musí vyběhat sám a rodný list dítěte snad má každý - a ani nemusí být přeložený. To je základ k žádosti. Pokud bude Familienkasse potřebovat něco víc, napíší si o to extra.

 

Hlavně neztrácejte čas, protože peníze se od 1.1.18 vyplácí jen půl roku zpětně, takže čím později zažádáte, tím méně vám vyplatí zpětně. Berte to tak, že každý Němec si dětské přídavky (na rozdíl od daňového přiznání) vyřizuje sám, čili tak složité to opravdu není. A pro cizince je pouze jeden formulář navíc a ta cesta na český úřad. 

Často existuje přesvědčení, že dětské přídavky jsou pro děti a proto jsou děti těmi, kteří mají nárok na státní pomoc. To je mylná představa: přídavek na dítě slouží jako finanční úleva na výdajích, které rodiče vynaložili na děti. Zpravidla proto mohou rodiče nárokovat daňovou úlevu a podat odpovídající žádost. V zásadě mohou požádat pouze rodiče nebo jeden rodič, kteří mají bydliště nebo mají obvyklé bydliště v Německu. Osoby, bydlící v zahraničí, které jsou ale v Německu buď plátci daně bez omezení nebo jsou za ně považovány, obdrží rovněž přídavky na děti. Předpokladem pro nárok na přídavky na dítě je, že oprávněná osoba bude identifikována daňovým číslem, které jí bylo přiděleno. (Toto se dá buď extra zažádat, nebo vám bude přiděleno při prvním daňovém přiznání).

 

 Na této stránce BUNDESAGENTUR FUER ARBEIT - MERKBLAETTER UND FORMULARE najdete všechny formuláře k dětským přídavkům ve všech dostupných jazycích.


Zde najdete ke stažení formuláře pro žádost o dětské přídavky v českém jazyce: stránka Bundesagentur für Arbeit. K žádosti o Kindergeld potřebujete hned několik formulářů - zde seznam a možnost stáhnutí všech potřebných formulářů v českém jazyce a stručný návod, co s nimi a kam.






Jakmile budete mít všechny papíry pohromadě, přiložte kopie rodných listů dětí (stačí v češtině) a pošlete na adresu:

 

Familienkasse Baden-Württemberg
Familienkasse Karlsruhe
  76088 Karlsruhe

 



Dbejte na to, aby :

  • jste měli všechny formuláře vyplněné, nesmí nic chybět
  • aby byly všechny formuláře podepsány od obou rodičů tak, jak je vypsáno ve formulářích (u jednoho pouze v případě, že druhému rodiči byla odebrána péče nebo není známo, kde se nachází - to je ale nutno do formuláře napsat). Pokud dítě nežije s vámi, je díky podpisu druhého rodiče možnost žádat s jeho souhlasem
  • dbejte na vysvětlivky, které jsou v čestině u každého formuláře
  • doporučení: vždy před odesláním si udělejte kopie, dopisy odesílejte pouze doporučeně a schovávejte si doklad o doručení - máte doklad po tom, co jste poslali a kdy to bylo doručeno - především pokud posíláte z Čech, může se vám to velmi hodit, Česká Pošta je pomalá a nespolehlivá k tomu a může se stát, že dokumenty dorazí do Německa se zpožděním, proto je doklad o odeslání velmi důležitý. Nehledě na to, že leckdy si Familienkasse řekne o něco, co jste již odeslali - máte aspoň doklad o tom, že chyba není na vaší straně
  • Myslete vždy na to, že Familienkasse v Karlsruhe vyřizuje žádosti nejen v okresu Karslruhe žijícich občanů, ale také žádosti za všechny české děti, jejichž rodiče pracují v Německu - takže toho mají hodně

Dbejte taky toho, že jakmile Familienkasse bude cokoliv chybět, budou vás písemně kontaktovat - dávejte tedy pozor na změny adres, aby vás dopisy zastihli. Na dopisy musíte reagovat včas a kompletně - pokud tedy po vás požadují dodat jakékoliv dokumenty, musíte toto splnit do dané lhůty. Nedostatečná komunikace, neohlášení změn a nebo nekompletní dokumentace může vést až k zamítnutí žádosti. 
Pokud nebudete dopisu rozumět - pošlete mi kopii na mail a dáme vše dohromady. Nereagovat nebo dodat nekompletní dokumentaci vede k prodlužování zpracování a nebo zamítnutí.

 

Doba zpracování se dá špatně odhadnout, znám případy, kdy s kompletní dokumentací bylo vše během 2-3 měsíců vyřízeno. Nemáte-li ale kompletní dokumenty, změní-li se během žádosti např.váš zaměstnavatel nebo adresa a nebo například nemáte ještě uděleno ID číslo, může se vše protáhnout na hodně dlouho. Ze zásady platí - odeslat všechno doporučeně a nejprve čekat. Pokud se po 3-4 měsících nic neděje, můžete napsat dotaz na stav zpracování - na ten vám Familienkasse musí odpovědět. Myslete na to, že pokud není vaše žádost kompletní, nemusí ji uznat - a pokud budete čekat déle než 6 měsíců, může se stát, že budete muset žádat znovu a ztratíte peníze za několik měsíců!

To, že vy si myslíte, že jste vše poslali ještě neznamená, že tomu tak je a nebo že to Familienkasse vidí stejně.





Zde naleznete ještě další formuláře, které můžete potřebovat v případě, že vaše dítě je ve vyučení, má smlouvu o praktiku ve firmě a nebo je z nějakého důvodu bez práce i bez studijního nebo výučního místa. i zda mám k dispozici české překlady, která ráda za malý poplatek dám k dispozici. o překlady si prosím napište.





Termíny výplaty KINDERGELD