· 

Volba a žádost o daňovou třídu a ID číslo

Pokud v Německu začínáte, jedna z vašich prvních cest bude na německý finanční úřad - protože je třeba vyřídit nejen daňovou třídu, která v Německu rozhoduje nejen o výši vašich čistých příjmů, ale také o vaší daňové povinnosti a o tom, jestli budete mít daňový přeplatek a nebo nedoplatek.
Navíc občané EU, kteří nejsou k pobytu hlášeni v Německu, musí o udělení správné daňové třídy žádat každý kalendářní rok znovu - někdy i v případě, že mění zaměstnavatele i několikrát v roce.
Proto je důležité mít k dispozici nejen všechny platné formuláře, ale i spolehlivé informace.


DAŇOVÁ TŘÍDA - jakou zvolit a jak o ni žádat...

 

Žádost o udělení daňové třídy je krom přihlášky ke zdravotnímu pojištění první věcí, kterou byste měli vyřešit, když nastupujete do německého zaměstnání.
Hned předem upozorňuji, že si nemůžete "vybrat", jak někteří tvrdí a já to často četla i na různých serverech. Každá daňová třida je určena pro specializovanou část zaměstnanců a má své výhody a nevýhody.
___________________________________________________________________________________________________________________________________

Volba daňové třídy se tedy řídí zaprvé vaším stavem - jste-li svobodný a bezdětný, máte nárok pouze na daňovou třídu 1.
Ten, kdo má v roce daňovou třídu 1 a nepobíral žádné sociální dávky v Německu, nemá daňovou povinnost, tzn.nemusí daně odevzdávat - paradoxem je to, že právě v 1 daňové třídě obvykle dostanete nejvíce zpět. Samozřejmě to ale záleží i na vašem výdělku a výši eventuelních dalších odpisů.
________________________________________________________________________________________________________________________________________

Daňová třída 2 je určena pro samoživitele, tzn.svobodné, rozvedené nebo odděleně žijící rodiče, kteří mají na starosti nezletilé děti a studenty na které existuje nárok na Kindergeld. O daňovou třídu 2 se musí žádat extra, tzn.že musíte požádat o třídu 1 - formulářem, který najdete dole v textu + k němu přiložit prohlášení k daňové třídě 2. V daňové třídě 2 není - stejně jako v 1 - daňová povinnost, pokud zaměstnanec pouze pracuje a nepobíral jiné sociální dávky - pozor - Kindergeld není v Německu sociální dávka.

Upozornění: pokud máte českou adresu, je bohužel velmi pravděpodobné, že daňovou třídu 2 nedostanete ani přes žádost - jde totiž o to, že  německý Finanzamt nemůže kontrolovat, jestli jste skutečně samoživitelé a žijete pouze s osobami mladšími 18 let v jedné domácnosti. V Německu to lze skrze spolupráci s Meldeamt. A protože Nemci nemají v ČR možnost kontroly, zamítají obvykle tyto žádosti. Neznamená to ale, že o peníze přijdete - úleva na samoživitele se dá v daňovém přiznání uplatnit dodatečně.
________________________________________________________________________________________________________________________________________

Daňové třídy 3,4 a 5 jsou určeny pro manželské páry - ať s dětmi nebo bez nich. Daňová kombinace 3/5 je výhodnější pro manželské páry, u kterých je větší rozdíl ve výdělku, 4/4 kombinace je vhodná pro ty, kteří vydělávají přibližně stejně. V kombinace 3/5 je ale daňová povinnost, čili měl-li některý z manželů třídu 3 nebo 5, daně se musí odevzdat a to následující rok do 31.7. V daňové kombinaci 4/4 není daňová povinnost - pokud není způsobena pobíráním jiných dávek a příjmů.  

Upozornění: u českých a jiných zahraničních zaměstnanců se často stává, že manžel/ka pracuje v zemi, kde sídlí- tedy v ČR, SR atd. V tom případě si může manžel/ka pracující v Německu zažádat o daňovou třídu 3 - která má jednu velkou výhodu - v závislosti na výši výdělku člověk neplatí prakticky žádné a nebo velmi nízké daně. Což je na první pohled velmi sympatické - pozor ale na to, že v Německu v daňové třídě 3 musíte daně odevzdat a jakožto manželé děláte daně společně (i když manžel/ka pracuje v ČR-SR) - čili se k vašemu výdělku připočítává i výdělek partnera v ČR/SR atd. Nedaní se, ale podle výše vašeho celkového příjmu se na úplném konci daňového přiznání rozhoduje, jak vysokým procentem se zdaňuje VÁŠ NĚMECKÝ PŘÍJEM. A pokud váš partner v ČR/SR má slušnější výdělek, tak se může stát, že budete hodně doplácet. Z vlastní zkušenosti se můžete dostat nejen na stovky eur, ale i výše... Pokud si tedy nejste jisti, zda jako ženatý/vdaná zvolit 3 nebo radši zůstat v 1 - kterou můžete zažádat - radši se zeptejte.
________________________________________________________________________________________________________________________________________

A nakonec daňová třída 6: ta je původně určena všem, kteřé mají druhý zdanitelný pracovní poměr - tzn.dva poloviční úvazky, 1 plný úvazek a 1 poloviční - prostě dvě zaměstnání, ze kterých musí odvádět daně - v tom druhém jsou zařazeni do 6 a odvádí pak ale až 40 procent daně. Proto také většina Němců volí radši práci na plný úvazek a k tomu minijob, ve kterém neodvádí daně (max.výše výdělku je zde 450€ měsíčně).
Bohužel vám může být 6 udělena automaticky zaměstnavatelem i v případě, že mu brzy po nástupu do práce nepředložíte dokument z německého Finanzamtu, který určuje vaši daňovou třídu. Čili kdo si nezažádá o daňovou třídu, ten může být automaticky při první výplatě strčen do 6 - v tom případě nejen že vám z výplaty moc nezbyde, ale budete muset v dalším roce odevzdat daňové přiznání - protože v daňové třídě 6 vzniká daňová povinnost. On vám Finanzamt ten daňový rozdíl dodatečně doplatí - ale musíte si na něj počkat.
Takže nejlepší je: daňovou třídu vyřídit co nejrychleji.
________________________________________________________________________________________________________________________________________

Přehled daňových tříd můžete jako grafiku stáhnout i zde:


OMEZENÁ A NEOMEZENÁ DAŇOVÁ POVINNOST

V Německu hraje velkou roli také to, jestli si jako občan EU s bydlištěm mimo Německo žádáte o omezenou a nebo neomezenou daňovou povinnost.
Co to je a jaký je mezi nimi rozdíl?
Neomezená daňová povinnost znamená, že máte v podstatě všechny povinnosti, ale i všechny výhody, jako každý Němec a nebo v Německu žijící občan EU. Tzn.že máte nárok na Kindergeld, máte nárok na odpisy v daňovém přiznání jako plnoprávní daňoví poplatníci a bude vám uděleno ID číslo.
Omezená daňová povinnost nastává pokud nemáte německou adresu a v roce odpracujete buď méně než 186 dní v roce v Německu - a nebo mimo Německo vyděláte v porovnání více než v Německu. Kdo odpracuje méně než 186 dní v roce v Německu a např.v ČR za 10 měsíců vydělá v ČR 400.000 CZK a za dva měsíce v Německu pouze 2500€ - ten má automaticky omezenou daňovou povinnost a za tuto dobu nemůže žádat o Kindergeld. Daňové přiznání sice podat může, ale i zde bude posuzován jen "omezeně" - tzn, že má nárok jen na max.1000€ odpisu.


 

Žádost o změnu daňové třídy a změnu na neomezenou daňovou povinnost 

 

česky (pozor - každý, kdo v Německu za rok zažádá o neomezenou daňovou povinnost, je povinnen dělat daňové přiznání - teoreticky tedy i v daňové třídě 1). 

 

Tento formulář můžete použít, pokud žádáte třídu 1 s neomezenou daňovou povinností, na daňovou třídu 3, 4/4 a nebo 3/5 podle konstelace. Pro žádost o daňovou třídu 2 musíte navíc vyplnit ještě extra formulář (níže).

A prosím, nezaměňovat s formulářem EU/EWR, které je třeba vyplňovat k daňovému přiznání. Jedná se o dokumenty podobné, ale ne totožné.
Dbejte na to, že tento formulář je v trojím provedení : 2x česky a 1x německy - vytisknout a vyplnit musíte všechny tři stejně, všechny musíte odnést na český finanční úřad (váš domovský) na potvrzení, tam zaplatíte kolek 100 CZK (stav 2019) a zpět dostanete 1x český a 1x německý výtisk, které odnesete na německý finančák.

Žádost v češtině ke stažení zde: ŽÁDOST ČESKY

Slovenskou žádost naleznete zde: Žádost slovensky


Musím si o daňovou třídu požádat sám?

 

Nebo to za mě udělá zaměstnavatel? 

Ihned odpověď : JE TO VAŠE POVINNOST, NE ZAMĚSTNAVATELOVA !

 

Je sice pravda, že většina pracovních agentur a i některé klasické firmy lidem slíbí, že daňovou třídu vyřídí - zde ale opatrně: zaměstnavatel smí požádat pouze o daňovou třídu 1 - a to pouze v OMEZENÉ daňové povinnosti - a ta má velké nevýhody (uvedla jsem výše v textu). Navíc - toto není zaměstnavatelovou povinností a často se stává, že zaměstnavatel požádá pozdě a nebo se na to česky řečeno vykašle. Důsledkem pro vás: budete přesunuti do daňové třídy 6, zaplatíte vysoké daně a budete si narychlo muset stejně všechno zařídit samy. A navíc - i kdyby bylo vše vyřízeno - v omezené daňové povinnosti nedostanete nejen ID číslo, ale nemáte čistě teoreticky nárok ani na Kindergeld.
Já tedy doporučuji: radši si jednou najděte cestu na český finančák se žádostí o neomezenou daňovou povinnost, odneste vše na německý finanzamt a ti vám vystaví tzv.Bescheinigung über Lohnsteuerabzug. Ten si v originále necháte, kopii dáte zaměstnavateli - a víte, že je vše v pořádku.

A pozor: s českou adresou si o daňovou třídu musíte v každém novém kalendářním roce požádat znovu.

Pokud v Německu začínáte, zažádejte si nejen o daňovou třídu, ale především i o udělení identifikačního daňového čísla. Do konce roku 2019 mohli toto obdržet pouze ti, kteří prokázali v Německu tzv.neomezenou daňovou povinnost, od 1.1.20 jej dostanou všichni. Od 1.1.20 je totiž ID číslo dostačující k tomu, aby si váš zaměstnavatel všechny informace o vás od Finanzamtu nechal převést elektronicky - tzn.vy si pouze zažádáte o udělení ID čísla a udělení daňové třídy, zaměstnavateli předložíte pak pouze jednou vaše ID číslo a on si již všechny informace o vás bude zjišťovat u Finanzamtu sám. Není již nutno každý rok předkládat papír o daňové třídě atd.



 

Od roku 2020 se mění postup pro přidělení daňového identifikačního čísla - Identifikationssteuernummer

 

 

Od ledna 2020 se mění zcela postup, jak si čeští a jiní přeshraniční pracovníci žádají o přidělení ID čísla.
Dříve uděloval Finanzamt ID číslo až při prvním odevzdání daňového přiznání v Německu. Od ledna 2020 bude daňová evidence v Německu online - a s jejím spuštěním vzniká každému daňovému poplatníkovi povinnost registrovat se u finančního úřadu - což je spojeno automaticky se žádostí o ID číslo.

 Váš zaměstnavatel už totiž od 1.1.20 díky Identifikationssteuernummer může elektronickou cestou zjistit od Finanzamtu, jakou máte daňovou třidu (tu si ale stále samozřejme zařizujete samy) nebo jaké máte daňové slevy (o které taky samozřejmě stále žádate samy). Nemusíte ale již předkládat žádné papíry a běhat kvůli tomu na německý finančák. Díky ID číslu si zaměstnavatel vše zjistí sám - předpokladem samozřejmě je, že jste si již o ID požádali. Kdo tedy nemá vyřízeno ID číslo, ten bude automaticky zaměstnavatelem přesunut do 6.daňové třídy - která má pouze nevýhody - viz výše. 

ID číslo je nutné mít také např.když si žádáte o Kindergeld.

INFO pro všechny, kteří už ID číslo mají (v Německu jsou déle a už dělali daňové přiznání a nebo jej získali se žádostí o neomezenou daňovou povinnost) - vy samozřejmě už nic dělat nemusíte. ID číslo se uděluje jednou za život a zůstává celou dobu stejné (jako české rodné číslo).


POZOR: důležité je vědět, že povinnost registrovat se u finančního úřadu a získat ID číslo je povinností zaměstnance - čili VAŠÍ POVINNOSTÍ, nikoli povinností zaměstnavatele. 

Pokud tuto povinnost nesplníte, a zaměstnavateli nedoložíte své ID číslo, budete automaticky vedeni v daňové třídě 6. 
Tato daňová třída odvádí až 40 procent hrubé mzdy do daňového systému.

 

Formulář žádosti o udělení ID čísla si stáhněte zde. (je pouze německy!)