NEOPRÁVNĚNÁ POMOC PŘI DAŇOVÉM PŘIZNÁNÍ

 

Ne každý vám smí podle německého práva pomoci s daňovým přiznáním - to by mohlo být drahé ...


Německé daňové právo je složité - na tom se mnozí shodují. Ale pokud si v daňových záležitostech v Německu hodláte nechat pomoci od přátel nebo rodiny, se můžete ocitnout na tenkém ledě. Protože neoprávněná pomoc s daňovým přiznáním je dokonce trestným činem. Od koho můžete přijmout pomoc a komu můžete pomoci sami, zjistíte v tomto článku.

 

 

Kdo mi může pomoci s mým daňovým přiznáním?

 

Finanční úřad vidí pomoc s daňovým přiznáním kritickým pohledem.

Důvodem jsou předpisy zákona o daňovém poradenství: Pomoc s daňovým přiznáním mohou poskytovat pouze osoby a sdružení, která jsou k tomu výslovně oprávněna.

Těmi jsou

  • daňový poradce (v Německu chráněné zaměstnání, ke kterému je nutno patřičné vzdělání a licence od státu)
  • Sdružení podporující navrácení daně z příjmu (Lohnsteuerhilfevereine)
  • Právníci
  • hospodářští kontroloři/auditoři
  • účetní pod přísahou

Žádná jiná osoba nebo sdružení nesmí poskytovat žádnou daňovou pomoc. Jinak se jedná o neoprávněnou pomoc.

 

 

Kdy je moje pomoc povolena?

Je tedy pomoc s daňovým přiznáním obecně zakázána? Ne.

V nejbližším rodinném kruhu je dovoleno navzájem se bezplatně podporovat slovy a činy.

Kdo patří do nejužšího rodinného kruhu, nereguluje babička ani dědeček, ale zákon o daňových poradcích (StBerG). Patří k nim tedy:

  •      Manželé a životní partneři, snoubenky, rozvedení partneři
  •      Rodiče, svokři, prarodiče
  •      Děti, vnoučata, neteře a synovci
  •      (Poloviční) sourozenci
  •      Švagr, švagrová
  •      Strýc, teta
  •      Pěstounští rodiče a děti


U vzdálených příbuzných to vypadá jinak - podle předpisů je u nich / od nich pomoc již zakázána. Vzdálenými příbuznými jsou například bratranci nebo sourozenci švagrů a švagrových.

 

 

Daňové přiznání pro přátele a známé: zakázáno!

 

Pokud neexistuje žádný rodinný vztah, nesmíte pomáhat vůbec (oddíly 5 a 6 StBerG). Takže "dělat" daňové přiznání pro přátele je zakázáno. Je samozřejmé, že jsou zahrnuti i známí.

 

 

Řádná pokuta za neoprávněnou pomoc

Poradenství je již trestným činem, pokud se opakuje a probíhá nezávisle. Daňovým úřadům nezáleží na tom, zda je daňová pomoc poskytována na plný nebo částečný úvazek. Nezáleží na tom, zda jsou na oplátku nutné peníze nebo něco jiného. Daňová pomoc je rovněž zakázána, pokud je poskytována „obchodním způsobem“. To je případ, kdy je pomoc nabízena znovu a znovu. Tzn.že pokud si necháte spočítat daňové přiznání od osoby vám cizí (ne přímo příbuzné), která nevykonává jedno s nahoře uvedených povolání, dopouštíte se oba přečinu. Pokud je tato osoba někdo, kdo tuto činnost vykonává pravidelně a za odměnu, dopouštíte se oba dva (ne jen tato osoba) v očích německého zákona trestného činu a překračujete tak zákon (Steuerberatungsgesetz).

To se týká i českých občanů a institucí - můžete si nechat tedy německé daňové přiznání vyhotovit v Čechách od státem uznaných daňových poradců, právníkú a společnbostí nabízejíci daňovou pomoc, od osob naízejícich tuto činnost jen task mimochodem jako "pomc" je toto ale protizákonné.

 

Pozor: Rovněž nesmíte pomáhat svému stálému partnerovi s daňovým přiznáním.

Pomoc je povolena, pouze pokud se stav změní zasnoubením nebo sňatkem.

 

Porušení zákazu finanční úřad trestá přísnými sankcemi

- a mohou stát až 5 000 eur!


Proč tento zákaz?

Zákonodárce tento zákaz odůvodňuje tím, že v případě neoprávněné pomoci by daňový poplatník mohl utrpět obrovské finanční nevýhody - například v případě nesprávné rady nebo zmeškaných lhůt.

Protože: Pojištění profesní odpovědnosti v tomto případě neexistuje.


Na bezpečné straně s daňovým programem WISO

TIP: Staňte se svým vlastním daňovým poradcem - podle hesla: „Teď si pomůžu!“. S programem WISO Steuer můžete také vytvořit daňové přiznání, pokud jste to nikdy předtím neudělali. Tento software vás provede daňovou džunglí s cennými tipy a informacemi.

 

S WISO Steuer jsou uživatelé na bezpečné straně. Roční tvorba daňového přiznání se softwarem nespadá pod „neoprávněnou pomoc“ a nevede k pokutě. To platí také v případě, že připravujete daňová přiznání pro příbuzné (viz výše) u některých našich daňových produktů.

Informace zpřístupněné v softwaru nepředstavují individuální daňové posouzení životních okolností, proto náš software neposkytuje žádnou neoprávněnou pomoc.

 

Produkty WISO jsou k dispozici za poplatek od 29,95€ / ročně na oficiální stránce BUHL Data Service, který podléhá kontrole finančních úřadů SRN a patří mezi nejlepší na německém trhu. Více informací naleznete po kliknutí na tento odkaz : www.buhl.de