· 

Mateřský příspěvek / Mutterschutz & Mutterschaftsgeld

Každá žena, která má v Německu pracovní poměr (jakýkoliv, tzn.i na dobu určitou nebo praktikum), má v případě těhotenství nárok na tzv.mateřskou ochranu a na mateřský příspěvek. Předpokladem je skutečně pouze to, abyste 6 týdnů před porodem měla pracovní poměr, který trvá do konce mateřské - v ten moment máte nárok na mateřskou ochranu a příspěvky.

 

Všeobecně platí, že každá žena, která má nárok na vyplácení nemocenské, má tedy zdravotní pojištění, má nárok na mateřskou.

POZOR: v těhotenství platí pro všechny ženy ochrana před výpovědí. Ta se počítá dokonce zpětně 14 dní před zjištěním těhotenství a končí 16týdnů po porodu. Váš zaměstnavatel vás nesmí propustit. Každá výpověď v době těhotenství je případem pro jurisdikci, čili pro pracovní soud. Jakmile tedy zjistíte, že jste v jiném stavu, oznamte toto neprodleně vašemu zaměstnavateli a nejlépe předložte těhotenský průkaz od lékaře. Podle zákona nesmíte od tohoto okamžiku pracovat více než 8,5 hodin denně a k pauzám vám musí být k dispozici místo na sezení. Práce na akord nebo práce u pásu jsou od tohoto momentu zakázány. Pokud vaše práce je vykonávána ve stoje, nesmíte od 6.měsíce těhotenství pracovat.

Práce v neděli, o svátcích a v noci od 20 do 22 hodin je možná pouze se svolením těhotné ženy.

 

POZOR: Zaměstnavatele byste měli informovat co nejdříve, protože veškeré zákony  o ochraně mateřství vstupují v platnost až po informování nadřízeného. Z právního hlediska není žádný termín kdy oznámit těhotenství, ale je to ve vašem zájmu. Pokud zaměstnavatel vyžaduje doklad o těhotenství ve formě lékařského potvrzení a vám tím vzniknou nějaké výdaje, musí zaměstnavatel takto vzniklé náklady uhradit. Zaměstnavatel může chtít i pravděpodobný termín porodu - tedy datum, kterým začíná mateřská dovolená.


OTÁZKY - a odpovědi - k mateřské, ochraně v době mateřství

Co znamená ochrana v mateřství?

Od roku 2018 platí modernizovaný zákon o ochraně v mateřství, který těhotným a kojícím ženám zaručuje nejlepší možnou ochranu zdraví. Pro těhotné ženy je tabu nebezpečná práce, noční směny, práce na akord a práce u montážních linek. V případě potřeby je třeba pracoviště upravit tak, aby byla vyloučena zdravotní rizika pro matku a dítě. Práce o nedělích a svátcích, stejně jako pracovní doba do 22 hodin, je těhotným a kojícím ženám povolena pouze s jejich výslovným souhlasem.

V případě mimořádného ohrožení zdraví ženy nebo dítěte v případě pokračování v práci, například z důvodu těžké fyzické námahy, může být vysloven i zvlástní zákaz zaměstnání. Během tohoto období , které může trvat déle než samotná mateřská dovolená, nemusí stávající matka pracovat - dostává ale přesto plat.

Jaká je ochranná lhůta v mateřství?

Zaměstnavatelé nesmějí zaměstnávat ženy šest týdnů před porodem a osm týdnů po něm. V případě předčasně narozených dětí, dvojčat a postižených dětí je ochranná lhůta po narození dvanáct týdnů. Po dobu mateřské dovolené je vyplácena mateřská dávka. Výše mateřské závisí na průměrném výdělku za posledních 13 týdnů před mateřskou dovolenou. Ze zákonného zdravotního pojištění se hradí maximálně 13 eur za kalendářní den. Zaměstnavatel doplatí rozdíl do průměrné čisté mzdy.

Těhotné ženy, kter´potratí po 12.týdnu těhotenství, rovněž mají nárok na mateřskou dovolenou v celé době trvání.

 

Ochrana před propuštěním v době tehotenství?

Od začátku těhotenství až do čtyř měsíců po porodu není až na velké výjimky výpověď ze strany zaměstnavatele přípustná. Propuštění po potratu po dvanáctém týdnu těhotenství je rovněž nepřípustné. Zpravidla i zdravotní služby s tímto spojené jsou bez spolúčasti (bez doplatků): prenatální péče, porod, poskytování léků, obvazů a prostředků a porodní asistence. Neplatí se ani příplatek za domácí péči a pomoc v domácnosti, pokud jsou nezbytné z důvodu těhotenství nebo porodu.

Pozor: pokud vám v době těhotenství skončí smlouva uzavřená na dobu určitou, není to propuštění v době těhotenství, v tom případě vám smlouva končí a bohužel nepočítejte s tím, že bude prodloužena.

 

Jak mohu požádat o dávku v mateřství ?

O dávku v mateřství můžete požádat u své zdravotní pojišťovny. K podání žádosti použijte formulář, který obdržíte od své zdravotní pojišťovny.
K podání žádosti o peněžitou pomoc v mateřství potřebujete potvrzení od lékaře nebo porodní asistentky, ve kterém musí být uvedeno předpokládané datum porodu. Žádost podejte, jakmile budete mít tento certifikát k dispozici.

 

Na příplatek zaměstnavatele k mateřské máte nárok, pokud je vaše průměrná čistá denní mzda vyšší než 13 eur. Příplatek zaměstnavatele k mateřské se vypočítává individuálně. Vychází z průměrné denní mzdy za poslední tři kalendářní měsíce před začátkem ochranné lhůty v mateřství před porodem. Ochranná lhůta v mateřství začíná 6 týdnů před očekávaným datem porodu.  Zaměstnavatel je povinen vyplácet příspěvek, pokud je vaše průměrná čistá denní mzda před začátkem ochranné lhůty v mateřství vyšší než 13 eur. To znamená z měsíční čisté mzdy 390 eur.
Příplatek zaměstnavatele k mateřské se považuje za mzdu nebo náhradu mzdy. Zaměstnavatel vám ji musí vyplatit ve stejných termínech jako předchozí mzdu.

Pozor: Za každý rok, ve kterém jste pobírali více než 410€ mateřských příspěvků (ať od zaměstnavatele nebo pojišťovny) máte daňovou povinnost - tzn.za tento rok MUSÍTE ODEVZDAT V NĚMECKU DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ. (více k daňové povinnosti najdete zde)

 

Protože vaši mateřskou vyplácí zdravotní pojišťovna - a ty se liší nejen jménem, ale i tím, jestli pracujete v Bavorsku, Sasku nebo jiné spolkové zemi, liší se i žádosti o mateřskou dovolenou. Zde najdete odkaz na stránky AOK Bayern - ale na stránkách každé pojišťovny lze dnes nalézt žádost o mateřskou.

AOK BAYERN - popis jak požádat a formuláře na vyplněníPotřebné doklady k žádosti jsou ale cvždy stejné: potřebujete buď potvrzení o předpokládaném termínu porodu vystavené od vašeho gynekologa nebo porodní báby (Hebamme, v Německu chráněné povolání, vyžadující specializované zdravotní vzdělání). Německy Zeugnis ueber den mutmasslichen Tag der Entbindung - vzor uvidíte po kliknutí na link.

Pokud jste již porodila, stačí rodný list.

Pojišťovna vám pak pošle nejen mateřské dávky, ale také potvrzení pro žádost o rodičovský příspúěvek - Elterngeld. → k Elterngeld najdete informace v jiném článku viz zde.


Na co máte v době těhotenství a mateřství nárok?

 

 

V první řadě je důležité vědět, na co vše máte v době mateřství nárok. Většinou se vše odvíjí od stáří dětí, od faktu, zda jste byla zaměstnána před nástupem na mateřskou nebo ne - a také pro Češky zaměstnané v Německu leckdy hraje roli, zda mají trvalé bydliště  v Německu nebo jen v Čechách. Některé dávky jsou vypláceny pouze v případě, že má aspoň jeden rodič trvalou adresu hlášenou v Německu.

 

Přehled toho, na co máte nárok najdete na této stránce : Familienportal.de - Infotool Familienleistungen

Ze zásady mají ženy, které pracují v Německu, ale žijí v Čechách - a v ČR taky dítě přivedou na svět a budou tam s ním žít - nárok pouze na výplatu mateřské a ochranu v mateřství.

To, že na některý příspěvek podle tabulky nemáte nárok není ale úplně směrodatné, protože další výplata např.rodičovských příspěvků zavisí na tom, zda na ně máte nárok v Čechách - a i pokud ano, německé úřady po podání řádosti obvykle kontrolují, zda-li výše, která je vyplácena v jiném státě EU není nižší než ta, na kterou byste měli nárok v Německu. Pokud tomu tak je, doplácí alespoň rozdíl do německé výše - tak je tomu např.u Kindergeld (přídavků na děti) nebo Elterngeld (rodičovského příspěvku) - čili nikdy není od věci si o ně požádat, i když si nejste jisti, zda na ně máte nárok nebo ne.

Nic horšího, než že vám žádost zamítnou, se vám nemůže stát.

 

Máte otázky, na které jste zde nenašli odpoveď ?

Zkuste FAMILIENPORTAL Německého Ministerstva pro rodinu, seniory, ženy a mládež