· 

Stop výplaty náhrad mzdy pro neočkované v případě karantény


Ve středu 22.09.21 většina německých ministrů zdravotnictví rozhodla, že většina neočkovaných pracovníků nebude nejpozději od 1. listopadu dostávat náhradu za ztrátu výdělku v důsledku karantény.

To se má týkat všech, pro které existuje doporučení k očkování a kteří mohou být také očkováni.

Znamená to : každý, kdo se mohl nechat očkovat - čili každý zdravý dospělý, který neprodělal COVID-19, nebo prodělal a je to déle než 6 měsíců a nemá zdravotní omezení, která mu zabraňují nechat se očkovat - nebo který neprokáže, že doteď nemohl být očkován - a kdo se přesto očkovat nenechal, ztrácí nárok na vyplácení náhrady mzdy od státu, pokud bude muset po kontaktu s nakaženým (nebo návratu z jiné země, kdy je nutná izolace) zůstat v karanténě.

Důvodem postupného rušení vyplácení ušlého výdělku v případě karantény pro neočkované osoby, je několik.

Pro všechny občany EU od 16 let je připravena nabídka očkování a podle zákona o ochraně před infekcemi jsou v případě karantény odškodňováni pouze ti, kteří nemohou být očkováni nebo pokud očkování není k dispozici. Stát by měl platit nemocenskou pouze v případě, že je k tomu dobrý důvod, například když někdo nemůže být ze zdravotních důvodů očkován. Cena za jedno očkování proti Covid-19 se pohybuje mezi 20-30 eury, naopak náklady na náhrady mzdy těm, kteří se stále nenechali očkovat, i kdyý tu možnost mají - nebo ceny ošetření pacientů na jednotkách intenzivní péče v příapdě onemocnění - jsou několikanásobně vyšší a stát podle vlastních slov nemůže neustále jen vyplácet bez ohledu na odpovědnost každého jednotlivce.
Ti, kteří se nenechají očkovat, musí nést následky svého jednání, uvedl předseda Světové lékařské asociace Montgomery.

Pravděpodobnost, že by proto zaměstnanci povinnost karantény obcházeli, je prakticky vyloučena. Karanténa je povinné opatření zakotvené v zákoně o ochraně před infekcemi. Nelze se mu vyhnout, aniž byste se vystavili trestnímu stíhání a vysoké peněžní pokutě.

 

Stejně tak nejpozději od 11.října končí bezplatné rychlotesty na Covid-19

 

Rychlotesty Corona musí od 11. října obvykle hradit pacient. Výjimka platí pouze pro osoby, které nemohou být očkovány, včetně dětí mladších dvanácti let.

Vzhledem k tomu, že bezplatné očkování je nyní dostupné všem, není již nutné, aby daňoví poplatníci trvale hradili náklady na testy, bylo uvedeno j ako zdůvodnění této vyhlášky.

Nařízení vyhlášené ve Spolkovém věstníku však stanoví i některá přechodná pravidla. Například děti ve věku 12 až 17 let a těhotné ženy mohou až do 31. prosince absolvovat alespoň jeden bezplatný test týdně. Důvodem je to, že doporučení Stálé komise pro očkování (Stiko) týkající se všeobecného očkování je pro ně k dispozici teprve krátkou dobu - na očkování by tedy mělo být více času.
Podle vyhlášky mohou být bezplatně testovány i děti, které ještě nedosáhly dvanácti let nebo jim bylo dvanáct let teprve v posledních třech měsících před testem.

Bezplatně se mohou nechat otestovat mimo jiné i lidé, kteří potřebují test k ukončení karantény kvůli nákaze Corona.