· 

Elterngeld - rodičovský příspěvek v Německu

 

Rodičovský příspěvek je dávka pro rodiče kojenců a malých dětí. Jejím cílem je umožnit rodičům vychovávat a pečovat o své dítě.

 

Rodičovský příspěvek poskytuje kompenzaci v případě, že rodiče mají nižší příjem, protože po narození dítěte dočasně pracují méně nebo vůbec. Rodičovský příspěvek tak přispívá k finančnímu zajištění rodin. Na rodičovský příspěvek mají nárok i rodiče, kteří před narozením dítěte neměli žádný příjem.

 


Existují tři typy rodičovského příspěvku:

    Základní rodičovský příspěvek
    ElterngeldPlus
    Partnerský bonus

 

Tyto varianty můžete vzájemně kombinovat. Více informací o jednotlivých variantách najdete v části.
Výše rodičovského příspěvku závisí na vaší osobní životní situaci a na zvolené variantě rodičovského příspěvku. Podrobné informace o výpočtu rodičovského příspěvku najdete v části Hohe des Elterngeldes na stránce Familienportal.de (pouze německy)

Od 1. září 2021 platí pro rodičovský příspěvek nová a vylepšená pravidla. Existuje více možností částečných úvazků, další měsíce pro nedonošené děti a méně byrokracie.

Faktický nárok na Elterngeld má každý, kdo:

 - o své dítě po porodu sám pečuje a vychovává jej

 - není více než 32 hodin týdně zaměstnán

 - žije se svým dítětem v jedné domácnosti

 - má bydliště v Německu.

 

Rodičovský příspěvek můžete získat:

  • na vaše biologické dítě,
  • na dítě vaší manželky nebo manžela, vašeho registrovaného partnera,
  • na vaše osvojené dítě, i když řízení o osvojení stále probíhá (pěstounská péče); v těchto případech jste již museli dítě přijmout do své domácnosti, navíc dítěti ještě nesmí být 8 let,
  • ve zvláštních případech také pro vnouče nebo pravnouče, neteř nebo synovce, sestru nebo bratra. To je možné například v případě, že rodiče dítěte jsou vážně nemocní, zdravotně postižení nebo zemřeli; více informací o této problematice získáte na úřadě pro vyplácení rodičovského příspěvku.

I cizinci, žijící jinde v EU a pracující v Německu (Grenzgänger) mají nárok na Elterngeld v Německu. 
Zde totiž platí tzv. Beschäftigungslandprinzip. Tento princip platí pro všechny EU cizince a říká, že na následné dávky v mateřství máte přednostně nárok v zemi, ve které pracujete.

Toto platí např.i pro rodiče, jejichž partneři pracují v Německu - i přesto, že oni samy v SRN nikdy nepracovali,.

I oni mají pak nárok na základní dávku v rodičovství,

 

O Elterngeld žádáte podle příslušnosti k dané spolkové zemi, ve které pracujete (tzn.pokud pracujete v Bavorsku, žádáte v Bavorsku, atd.). Formuláře ke stažení existují pouze v němčině a zatím nevlastním žádné překlady do češtiny a ani je v blízké době neplánuji, jelikož je jich mnoho a každá spolková země má trochu jiné předtisky.

Nejdůležitější je vždy vyplnit Antrag auf Elterngeld. Ten musí být podepsán od obou rodičů, pouze jedním, pokud druhému rodiči byla odebrána péče. Dále musíte přiložit potvrzení o narození dítěte, které musí být předloženo v originále s vyznačením, že je předkládáno k žádosti o Elterngeld. Předloženy musí být i doklady o výdělku za posledních 12 měsíců.


KOLIK BUDU DOSTÁVAT peněz?

Výše rodičovského příspěvku závisí na následujících otázkách:

  •     Žádáte o základní rodičovský příspěvek, rodičovský příspěvek plus nebo partnerský bonus?
  •     Jaký jste dosud měli příjem?
  •     Jaký příjem budete mít během pobírání rodičovského příspěvku?
  •     Pobíráte nějaké další státní dávky?
  •     Čekáte dvojčata nebo vícerčata?
  •     Máte již další malé děti?

V závislosti na vašem příjmu obdržíte

  • Základní rodičovský příspěvek v rozmezí 300 až 1 800 eur měsíčně
  • ElterngeldPlus od 150 do 900 eur měsíčně


 

Jak jsem již psala, existují 3 základní varianty, jak pobírat Elterngeld. Ty se od sebe liší jak výší měs´čně vyplácených peněz, tak délkou, po kterou peníze můžete pobírat a taky tím, jestli si Elterngeld vybírá pouze jeden rodič, nebo oba dva.

 

 

ELTERNGELD BASIS alias základní rodičovský příspěvek

Matky a/nebo otcové dostávají rodičovský příspěvek, když zůstanou s dítětem po porodu doma. Maximální doba trvání Elterngeld Basis je 12 měsíců pro jednoho rodiče, druhý rodič pak může dostat max.dva měsíce. Matka i otec si ale mohou tyto měsíce rozdělit např.půl na půl čili 7 měsíců jeden a 7 měsíců druhý - to si ale musíte namyslet ihned při žádosti, změnit to totiž pak už nejde.

 

ELTERNGELD PLUS

Elterngeld plus se vyplatí hlavn rodičům, kteří brzy po porodu chtějí zpět do práce na částečný úvazek. Částečný úvazek znamená: pracujete 32 hodin týdně nebo méně. Kromě mzdy pak dostávají rodiče také Elterngeld Plus navíc k mzdě. Příšpěvek Eltern-Geld-Plus můžete získat na 2 roky.

 

PARTNERSKÝ BONUS

Partnerský bonus znamená především delší dobu vyplácení.
Rodiče získají partnerský bonus, pokud oba rodiče pracují na částečný úvazek po dobu 2, 3 nebo 4 měsíců současně. Oba musí pracovat 24 až 32 hodin týdně.
Na partnerský bonus mají nárok také rodiče samoživitelé a rodiče se střídavou péčí.


Kdy mohu žádat?

Žádost můžete podat až po narození dítěte. 

S žádostí dlouho nečekejte, pokud chcete využít Elterngedl v plné výši, musíte požádat nejpozději do 3 měsíců po narození dítěte - tzn.vaše základní žádost musí na úřad dorazit nejpozději do 3 měsíců ode dne narození dítěte.

Čím později požádáte, tím méně dostanete. Pokud požádáte později, zkrátí vám dobu trvání Elterngeld o ty měsíce, o které jste se opozdili, základní Elterngeld totiž můžete dostat jen na 12 měśiců po narození dítěte, Plus pak na 24 měsíců - a pokud požádáte až po 6 měsících, je polovina času již pryč a polovina peněz taky.

Prosím, také si předem dobře rozmyslete, o který typ Elterngeld chcete žádat - změnit variantu až po několika měsících sice není problém, ale krátí se vám tím doba pobírání.

Příklad : požádáte o Elterngeld BASIS, čili příspěvek na 1 rok s tím, že s dítětem budete celou dobu doma. Po 4 měsících ale zjistíte, že byste pro dítě na nějakou dobu sehnala péči a můžete do práce aspoň na částečný úvazek - v tom případě sice můžete změnit na Elterngeld Plus, tím, že jste ale již 4 měsíce vybrali, dostanete jen zbývající dobu 8 měsíců krát 2 - čili pouhých 16 měsíců v PLUS variantě. Peněžně na tom jste sice stejně, ale doba se tím krátí, jelikož celkem již nedostanete celých 24 měsíců, ale jen 20.

 

Vpravo naleznete tři příklady výpočtu Elterngeld BASIS a Elterngeld PLUS pro matky/otce, kteří před žádostí chodili v Německu do práce a měli pravidlený příjem alespoň 12 měsíců před žádostí.

V případě, kdy matka žije s dítětem v ČR a před porodem neměla příjem v ČR, ale manžel pracuje v Německu, má i tato matka nárok na minimální příspěvek 300€ mesíčně na 1 rok, pokud žádá o Elterngeld Basis nebo 150€ měsíčně na 2 roky, pokud žádá o Elterngeld Plus.

 

Upozorněni: pokud žijete v ČR/SR, budete muset německým úřadům doložit i skutečnost, že v ČR nemáte žádný nárok na rodičovský příspěvek - čili si toto musíte požádat i v ČR a zamítnutí pak doložit společně s žádostí v Německu.

I v případě, že v ČR dostanete rodičovský příspěvek, je možno žádat i v Německu, pokud výše příspěvku v ČR je menší než ta, na kterou byste měli nárok v SRN. Němci pak doplácí rozdíl mezi českým a německým příspěvkem.

Příklad propočtu výše elterngeld

Výpočet základního rodičovského příspěvku:
Matka před porodem vydělávala 2 000 eur měsíčně. Po porodu zůstává zpočátku doma a nemá žádný příjem. Požádá o základní rodičovský příspěvek.

Čistý příjem před narozením 2 000 eur
Čistý příjem po narození dítěte 0 EUR

Rozdíl v příjmech 2 000 eur

Základní rodičovský příspěvek
(65 % rozdílu)
2 000 eur krát 0,65 = 1 300 eur měsíčně


Po šesti měsících se matka vrátí do práce, zpočátku na částečný úvazek.

Vydělává 500 eur měsíčně. Tím se mění výše jejího základního rodičovského příspěvku:
Čistý příjem před narozením 2 000 eur
Čistý příjem po narození dítěte 500 eur
Rozdíl v příjmech 1 500 eur
Základní rodičovský příspěvek
(65 procent rozdílu) 975 eur měsíčně

Spolu s čistým příjmem má matka po návratu do práce celkový příjem ve výši
500 eur + 975 eur = 1 475 eur měsíčně - po dobu jednoho roku


Výpočet ElterngeldPlus bez příjmu

Čistý příjem před narozením 2 000 eur
Čistý příjem po narození 0 eur
Rozdíl v příjmech 2 000 eur
Základní rodičovský příspěvek (65 procent rozdílu) 1 300 eur měsíčně
z toho polovina (= omezená částka) 650 eur
Rodičovský příspěvek plus činí 650 eur měsíčně - po dobu 2 let


Výpočet ElterngeldPlus s příjmy
Čistý příjem před narozením 2 000 eur
Čistý příjem po narození 1 200 eur
Rozdíl v příjmech 800 eur
Základní rodičovský příspěvek (65 % rozdílu) 520 eur měsíčně
Teoretický základní rodičovský příspěvek bez příjmu
po porodu (65 procent z 2 000 eur) 1 300 eur
z toho polovina (= omezená částka) 650 eur
Rodičovský příspěvek plus 520 eur měsíčně - po dobu 2 let

 

V tomto příkladu není ElterngeldPlus omezeno horní hranicí. Je to proto, že omezená částka je vyšší než 65 % rozdílu v příjmech. ElterngeldPlus je tedy stejně vysoký jako možný základní rodičovský příspěvek s příjmem.
Přesto může být čerpána dvakrát déle. Rodiče tak dostávají celkově dvakrát vyšší rodičovský příspěvek:
Celkový základní rodičovský příspěvek za 12 měsíců:
12 krát 520 eur = 6 240 eur
Celkový rodičovský příspěvek plus po dobu 24 měsíců:
24 krát 520 eur = 12 480 eur



Pokud máte další děti, které s vámi žijí ve společné domácnosti, můžete získat BONUS k rodičovskému příspěvku, tzv. sourozenecký bonus. Rodičovský příspěvek se pak zvyšuje o 10 procent, nejméně však o 75 eur měsíčně u základního rodičovského příspěvku a o 37,50 eur u rodičovského příspěvku plus. Sourozenecký bonus získáte, pokud ve vaší domácnosti  - ve vaší domácnosti žije alespoň jedno další dítě, kterému ještě nejsou tři roky, nebo  - ve vaší domácnosti žijí nejméně dvě další děti, které jsou obě mladší šesti let, nebo - je zde alespoň jedno další dítě se zdravotním postižením mladší 14 let.


A JAK SE POČÍTAJÍ JINÉ PŘÍJMY A DÁVKY?

 

  • Rodičovský příspěvek se započítává do různých dalších dávek. To je možné dvěma způsoby:
    Jiná dávka se započítává do rodičovského příspěvku. Pak se rodičovský příspěvek sníží, ale ostatní dávky zůstanou nezměněny
  • Nebo naopak: rodičovský příspěvek se započítává do jiné dávky. V tomto případě se snižuje jiná dávka, ale rodičovský příspěvek zůstává nezměněn.

 

Jak přesně se jiná dávka započítává do rodičovského příspěvku, závisí na této jiné dávce. Různé dávky se započítávají do rodičovského příspěvku různým způsobem.

 

POZOR: POKUD SI CHCETE K ELTERNGELD PŘIVYDĚLAT, MUSÍTE TO VŽDY OZNÁMIT VAŠÍ ELTERNGELDKASSE.

VAŠÍ POVINNOSTÍ JE INFORMOVAT O JAKÝCHKOLIV PŘÍJMECH, VÝDY A CO NEJRYCHELJI. ZAMLČENÍ TĚCHTO FAKTŮ BY MOHLO VÉST NEJEN K ÚPLNÉMU ODEBRÁNÍ PĚNEZ, ALE VELMI VELKÉ POKUTĚ.

PLUS - MYSLETE NA TO, ŽE POKUD MÁTE STÁLE SMLOUVU S VAŠÍM ZAMĚSTNAVATELEM V NĚMECKU A CHCETE SI V ČR PRIVYDĚLAT PÁR MĚSÍCŮ UKLÍZENÍM, MUSÍTE TO ZAMĚSTNAVATELI PŘEDEM OZNÁMIT A POŽÁDAT JEJ O SVOLENÍ. BEZ SVOLENÍ ZAMĚSTNAVATELE NESMÍTE VYKONÁVAT JINOU ČINNOST, TO SE ROVNÁ PORUŠENÍ SMLOUVY A OKAMŽITÉMU UKONČENÍ SMLOUVY - ČILI OKAMŽITÉ VÝPOVĚDI.


POZOR - NEZAMĚŇUJTE POJEM ELTERNGELD A ELTERNZEIT

 

 

ELTERNGELD je peněžní příspěvek, který dostáváte od státu v době, kdy jste s dítětem buď úplně nebo aspoň částečně doma. Doba vyplácení Elterngeld, jak jsme si již vyjasnili, je závislá na tom, o jaký druh si požádáte a jakým způsobem si eventuelně s partnerem péči o dítě rozdělíte.

 

 

 

ELTERNZEIT alias rodičovská dovolená je název doby, po kterou jste doma s dítětem.
Abyste mohli pobírat rodičovský příspěvek, nemusíte nutně čerpat rodičovskou dovolenou. Po dobu pobírání rodičovského příspěvku však nesmíte pracovat více než 32 hodin týdně (u dětí narozených před 01.09.21 pouze 30 hodin). Mnoho zaměstnanců proto musí zkrátit svou pracovní dobu, aby mohli pobírat rodičovský příspěvek, a využít k tomu rodičovskou dovolenou.

 

 

Rodičovská dovolená je neplacená přestávka v pracovním životě pro matky a otce, kteří sami pečují o dítě a vychovávají je. Jako zaměstnanec můžete zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou. Během rodičovské dovolené vás musí zaměstnavatel uvolnit z práce až na 3 roky na každé dítě. Během této doby nemusíte pracovat a nedostáváte plat. Jako kompenzaci můžete požádat například o rodičovský příspěvek. Otcovská dovolená, která existuje v jiných zemích, je v Německu upravena předpisy o rodičovské dovolené a rodičovském příspěvku.

 

Rodičovskou dovolenou můžete čerpat před třetími narozeninami dítěte. Můžete si ji ale vybrat i v období mezi 3. a 8. rokem života. To znamená, že si můžete vzít rodičovskou dovolenou, když ji vy i vaše dítě skutečně potřebujete.

 

Během rodičovské dovolené jste chráněni před propuštěním, tzn.že po skončení rodičovské dovolené se ve většině případů můžete vrátit do své původní práce.

 

Rodičovskou dovolenou můžete čerpat za následujících podmínek:

  • Jste zaměstnanec
  • Žijete s dítětem ve společné domácnosti.
  • O dítě se staráte a vychováváte ho sami.
  • Během rodičovské dovolené buď nepracujete vůbec, nebo pracujete maximálně 30 hodin týdně

ROZDÍLY MEZI ELTRENGELD A ELTERNZEIT jsou tedy:

  1. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená nejsou pojmově totožné. O rodičovský příspěvek lze žádat ode dne narození dítěte. Rodičovská dovolená musí být zaměstnavateli písemně nahlášena nejméně sedm týdnů před jejím nástupem. To se týká obou rodičů, tedy i otců, kteří si žádají o již známou otcovskou dvouměsíční dovolenou. Zaměstnavatel vám Elternzeit mimochodem nesmí zamítnout. Musíte o ni ale jen včas požádat.
  2. Dalším rozdílem mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem je délka trvání. Rodičovská dovolená může trvat až tři roky. Tu lze čerpat buď během prvních tří let života dítěte, nebo v maximálně třech dílčích obdobích do osmých narozenin dítěte. Naopak o rodičovský příspěvek během rodičovské dovolené může jeden z rodičů žádat ode dne narození dítěte po dobu nejméně dvou a nejvýše dvanácti měsíců. Pár má nárok na další dva měsíce rodičovského příspěvku, pokud se příjem jednoho z rodičů sníží z důvodu péče o dítě.
  3. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená v zásadě nemusí být čerpány současně. Nárok na rodičovský příspěvek však máte pouze tehdy, pokud další výdělek ze zaměstnání vychází na maximálně 30 nebo 32 hodin týdně. Rovněž má smysl požádat o další dva partnerské měsíce (pro otce). Jeden z rodičů tak může požádat o 12 měsíců rodičovského příspěvku a druhý o dva měsíce. Partnerské měsíce lze absolvovat samostatně nebo společně.

Elterngeld může být v případě předčasného porodu dítěte prodlouženo o měsíc (Basis Variante) pokud se dítě narodilo nejméně 6 týdnů před termínem - až o čtyři měsíce, pokud se dítě narodilo min.16 týdnů před termínem. V případě Elterngeld Plus se jedná o prodloužení o dva až 8 měsíců. Tzn.že i v nejzazším případě můžete dostávat 32 měsíců Elterngeld.

V klasických případech ale máte nárok na max.24 měsíců - Elternzeit můžete mít ale až 3 roky - poslední rok bohužel bez peněz. 

 

Rodiče v Bavorsku mohou požádat o státní příspěvek na výchovu dítěte jako o následnou dávku po skončení rodičovského příspěvku, pokud nepracují více než 30 hodin týdně, předloží doklad o preventivní prohlídce dítěte U6 nebo U7 a žijí v Bavorsku nejméně jeden rok nebo se přestěhovali z jiné spolkové země se srovnatelnou rodinnou dávkou. Tzn.že kdo žije v Čechách, nemá na tuto dávku - bohužel - nárok.

Na první dítě dostanou rodiče 150 eur na každého po dobu maximálně šesti měsíců. V případě dalšího sourozence se maximální doba pobírání zvyšuje na dvanáct měsíců po 200 eurech. Od třetího dítěte činí státní příspěvek na výchovu dítěte 300 eur po dobu dvanácti měsíců.

 

Na internetových stránkách Bavorského centra pro rodinu a sociální záležitosti (Zentrum Bayern Familie und Soziales, ZBFS) najdete všechny důležité informace a formuláře týkající se státního příspěvku na výchovu dítěte v Bavorsku.

 

Stát Sasko a Durynsko vyplácí tzv.Landeserziehungsgeld - čili tzv.výchovné.

 

Durynský státní příspěvek na výchovu dítěte

Po dobu maximálně 12 měsíců mohou durynští rodiče pobírat státní příspěvek na výchovu dítěte ve výši 150 až 300 eur, pokud o dítě není pečováno déle než pět hodin denně v denním centru nebo u vychovatele. Výše příspěvku na výchovu dítěte závisí na tom, kolik starších sourozenců s nárokem na přídavek na dítě žije v domácnosti rodičů.

 

 

Na internetových stránkách durynského ministerstva práce, sociálních věcí, zdraví, žen a rodiny najdete další informace a dokumenty k žádosti.

 

Saský státní příspěvek na výchovu dítěte

Rodiče v Sasku mohou požádat o státní příspěvek na výchovu dítěte od 2. nebo 3. roku života dítěte, pokud se o dítě dočasně nebo zcela starají sami. Měsíční částka se pohybuje mezi 150 a 300 eury. Příjmové limity pro rodiče samoživitele a rodičovské páry činí 14 100 a 17 100 eur. Při překročení těchto limitů se zemský příspěvek na výchovu dítěte postupně snižuje. Výše zemského příspěvku na výchovu dítěte závisí na počátku žádosti a počtu sourozenců, kteří mají nárok na přídavek na dítě.

 

 

Veškeré informace a formuláře žádostí naleznete na webových stránkách saského ministerstva pro rodinu v sekci "Sasko přátelské rodině".



Po dobu pobírání rodičovského příspěvku zůstáváte stejně ZDRAVOTNĚ pojištěni jako dříve. KDO TEDY BYL POJIŠTĚN, ZŮSTÁVÁ I DÁLE POJIŠTĚNCEM SVÉ NĚMECKÉ POJIŠŤOVNY.

Upozornění: každý, kdo v daném roce pobíral rodičovský příspěvek - ve výši větší než 410€ má povinnost v následujícím roce odevzdat daňové přiznání.  Dbejte na to, že rodičovský příspěvek - stejně tak jako mateřský příspěvek - je sám o sobě osvobozený od daně a sociálních dávek, připočítává se ale k celkovému ročnímu výdělku. Tímto je relevantní v tzv.progresivním zdanění (tzn.že může způsobit snížení daňové vratky a to podle výše poměrně hodně)