· 

Pravidlo 3G na pracovišti - co v budoucnosti platí pro zaměstnance bez očkování proti Covid-19

Případů Corony opět přibývá, a to všude, i v Německu. Dne 9. 11. 2021 byl v Bavorsku dokonce vyhlášen stav nouze, protože několik okresů překročilo 1000 případů výskytu, a dne 10. 11. 2021 bylo v Německu hlášeno více než 50 000 nových případů - nejvyšší počet v Německu od začátku pandemie. Z toho vyplývají práva a povinnosti i pro pracovníky. Mnoho otázek je však stále otevřených.

 

 

 

Na neočkované pracovníky se budou vztahovat přísnější pravidla na pracovišti. SPD, Zelení a FDP plánují 3G (geimpft, genesen oder getestet - očkovaný, vyléčený nebo testovaný) - to znamená, že do práce budou moci v budoucnu chodit jen ti, kteří se nechali očkovat, uzdravili se nebo mají platný denní test. Mnoho zásadních otázek však stále není vyřešeno.

 

Zaměstnanci, kteří jsou přítomni na pracovišti a nemají očkování ani neplati jakožto rekonvalescenti (do 6 měsíců po nákaze), mají být v budoucnu denně testováni na koronu. Nový požadavek bude pravděpodobně zakotven ve federálním zákoně o ochraně před infekcemi. Vedle toho se chystá opětovné zavedení bezplatných "občanských testů" Corona.

Až dosud museli zaměstnavatelé podle nařízení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci nabízet testy Corona nejméně dvakrát týdně všem zaměstnancům, kteří nepracují výhradně v home office. Povinné testování zaměstnanců zavedeno nikdy nebylo, bylo vždy jen dobrovolné.

 

V budoucnu budou denní testy nově povinné pro všechny neočkované, aby mohli nastoupit na pracoviště - nebo pro pracovníky, kteří nechtějí prokazovat, zda jsou očkovaní, nebo se uzdravili. Kdo bude tyto každodenní testy financovat, pokud zaměstnanci před nástupem do práce neabsolvují "test privátní", který bude v budoucnu opět bezplatný, je otevřenou otázkou.

 

Není taky úplně, zda by zaměstnavatel měl mít možnost alespoň dočasně vědět, kteří zaměstnanci byli očkováni. Zatím pouze zaměstnanci ve střediscích denní péče, školách a pečovatelských domech mohou být zaměstnavatelem dotázáni, zda byli očkováni. Zaměstnavatelé již požadovali právo klást otázky pro všechna odvětví a podniky.

 

Jaké jsou možné důsledky porušení?

Co se stane, když zaměstnanci odmítnou vydat informace o očkovacím stavu a nebo se nepodrobí dennímu testu - a pak nemohou nastoupit do práce? Mohou tedy být osvobozeni jen tak, nebo se musí obávat jiných důsledků? To je zásadní otázka, která dosud nebyla vyřešena. Je také otevřené, co se stane, pokud zaměstnavateli nemohou nebo nechtějí při kontrole předložit požadované doklady.

 

Co požadují zaměstnavatelé?

Pravidlo 3G (geimpft, genesen oder getestet - očkovaný, vyléčený nebo testovaný) na pracovišti má smysl pouze s právem na informace, zdůraznil Steffen Kampeter, generální ředitel Konfederace německých zaměstnavatelských svazů. A dále: Pokud zaměstnanec nesplní svou povinnost předložit doklad, často již nebude moci být zaměstnán.

Platí tedy zásada: bez výkonu není mzda. Jedině tak lze zajistit účinnou ochranu zdraví ve firmě.

 

Pravidlo 3G na pracovišti vstoupilo 9.11.21 již v Bavorsku v platnost a znamená pro všechny zaměstnance, kteří nemohou nebo nechtějí předložit doklad o očkování a nebo doklad o vyléčení, který není starší 6 měsíců povinnost předložit zaměstnavateli min.2 testy v pracovním týdnu.

Zatím nejsou úplně jasné právní dopady toho, když zaměstnanci odmítnou předložit doklady a nechat se testovat, právem každého zaměstnavatele je ale poslat zaměstnance domů bez mzdy, pokud se vzpírá pokynů zaměstnavatele.