· 

AKTUALIZACE k 24.11.2021: Nová nařízení týkající se Covid-19 v Bavorsku

 

V pátek odpoledne byly informace, které jsem zveřejnila, již v podstatě zastaralé a proto zde jejich AKTUALIZACE:

 

Nová pravidla, která v Bavorsku platí od středy 24.11.2021

Vzhledem k rostoucímu počtu případů nákazy koronou reaguje vláda státu a zpřísňuje opatření v boji proti pandemii. Některá stravovací zařízení (restaurace, bary) budou muset být uzavřena, nebudou se moci konat vánoční trhy a na kulturní a sportovní akce se budou vztahovat přísnější omezení přístupu. Přehled nových pravidel, která budou platit od středy.


Kontaktní omezení
Podle nových pravidel se bude moci od 24. listopadu 2021 setkat maximálně pět neočkovaných osob ze dvou různých domácností. Děti mladší 12 let se nezapočítávají, stejně jako očkované a vyléčené osoby.


Kulturní a sportovní akce
Všechny kulturní a sportovní akce se mohou konat pouze za účasti výrazně menšího počtu diváků. Například na divadelní a operní představení, ale také na sportovní akce, do center volného času a na veletrhy může být vpuštěno pouze 25 % skutečného počtu návštěvníků. I zde platí pravidlo 2G plus. To znamená, že se přijímají pouze rekonvalescenti a očkované osoby, ale pouze s negativním rychlotestem. Masky jsou všude povinné.


Univerzity, autoškoly, služby související s kontaktem těla (kadeřnictví, masáže, atd)
Všechny univerzity, autoškoly, vzdělávací centra pro dospělé a hudební školy jsou nyní otevřeny pouze pro ty, kteří byli očkováni a uzdravili se. Novým požadavkem je 2G. Vztahuje se také na služby související s tělem, tj. kadeřnictví a kosmetické salony. Z pravidla 2G jsou vyňaty pouze lékařské, terapeutické a ošetřovatelské služby.


Obchod
Na rozdíl od dřívějších pandemických omezení se nyní nerozlišuje mezi maloobchodem a velkoobchodem. Obchod jako celek zůstává od 2G osvobozen. Platí však následující: na jednoho zákazníka musí být k dispozici deset metrů čtverečních prodejní plochy. To znamená, že v jednom obchodě může být současně méně zákazníků.


Bary, kluby, noční gastronomie
Po dobu následujících tří týdnů budou všechny kluby, diskotéky, bary, hospody a nevěstince ve Svobodném státě uzavřeny. Pro ostatní provozovny veřejného stravování platí zákaz vycházení od 22:00 hodin.


Vánoční trhy
Letos se v Bavorsku nekonají žádné vánoční ani jarmarky. Všechny takové akce budou zrušeny. Nedávno již několik měst oznámilo, že tyto akce letos zruší.


Co znamená 2G, 2G-Plus, 3G a 3G-Plus?

V opatřeních Corona hrají hlavní roli omezení přístupu 2G, 2G-Plus, 3G a 3G-Plus. Podrobný význam:

- 2G znamená očkovaný nebo uzdravený. Osoby se považují za očkované, pokud poslední očkování proběhlo alespoň před čtrnácti dny. Za uzdravené se považují osoby, u nichž byla infekce Corona diagnostikována pomocí PCR testu. Tento výsledek testu musí být nejméně 28 dní starý, ale ne starší než šest měsíců.

- 2G-Plus: stejně jako 2G, plus znamená dodatečně testované očkované a/nebo vyléčené osoby. Požadovaným testem je negativní výsledek rychlotestu Corona.

- 3G znamená plně očkovaný, uzdravený nebo testovaný. Požadovaný test je negativní rychlý antigenní test ne starší než 24 hodin.

- 3G-Plus znamená očkovaný, vyléčený nebo testovaný metodou PCR. Zde se vyžaduje negativní PCR test u neočkovaných osob. Při delších pobytech je třeba ji každých 72 hodin obnovit.


Co je to "strategie hotspotů" v Bavorsku?

V současné době je v osmi bavorských okresech výskyt vyšší než 1 000 - toto jsou tzv.hotspoty.

Zde a ve všech ostatních regionech, kde výskyt přesáhne tuto hodnotu, má být veřejný život pokud možno zastaven. To znamená, že restaurace, hotely a všechna sportovní a kulturní zařízení budou muset být uzavřeny. Po dobu tří týdnů nebudou smět pracovat ani kadeřníci a další poskytovatelé služeb souvisejících s tělem a budou muset být zrušeny i různé akce. Univerzity mohou nabízet digitální kurzy pouze v případě, že jejich počet přesáhne 1 000. Maloobchod zůstane otevřený, ale na jednoho zákazníka musí připadnout 20 metrů čtverečních plochy. To znamená, že v obchodě může být jen polovina zákazníků než v jiných regionech.

Pokud počet případů klesne pod hranici 1 000 po dobu alespoň pěti dnů, pravidla se zruší.

 

Přehled aktuálních hotspotů najdete např. zde : SEZNAM HOTSPOTU PODLE ROBERT-KOCH-INSTITUT

 

Aktuální přehled o situaci v Bavorsku lze nalézt na stránkách Bavorského úřadu pro ochranu zdraví a ochranu potravin

 


Bezplatné rychlotesty

Každý (bez ohledu na očkovací status) má nárok na rychlý test prováděný vyškoleným personálem alespoň jednou týdně. Podle úřadujícího spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU) je to proto, aby se lidé z finančních důvodů nevzdávali vyšetření.

 


Pravidlo se netýká PCR testů. Pokud chcete popř.potřebujete PCR-test, musíte počítat s náklady ve výši nejméně 40 eur.

 

 


Testy PCR budou i nadále bezplatné pro následující definované skupiny osob:

- u osob, které byly pozitivně testovány (indexové osoby).
- pro blízké kontakty,
- v případě hlášení prostřednictvím varovné aplikace Corona,
- v případě pozitivního výsledku detekce antigenu rychlým testem nebo PCR poolingovým testem.
- v případě vypuknutí epidemie nebo také pro zaměstnance některých zařízení.


Změny v rámci celé Spolkové republiky Německo

 

Spolkový sněm schválil nový zákon o ochraně před infekcemi. S ním chtějí nové koaliční strany vytvořit právní základ pro požadavky, až 25. listopadu vyprší "epidemická situace celostátního významu", kterou dříve stanovil Spolkový sněm.


Zákon bude nahrazen katalogem opatření, který je v mnoha ohledech totožný s tím, co je již možné - např. povinné masky, požadavky na odstup, hygienické koncepty. Obsahuje však i další předpisy, například pro pracoviště nebo dopravní prostředky. Na druhou stranu jsou do budoucna vyloučeny celoplošné uzavírky a zákazy.

Stručný přehled zde:

Pravidlo 3G na pracovišti
Jednou z novinek je pravidlo 3G na pracovišti. Každý, kdo přichází do styku s lidmi při práci, musí být očkován nebo se zotavit nebo se nechat denně testovat.

Pracovníci se pak musí prokázat a zaměstnavatel je povinen provést kontrolu.

Zaměstnanci, kteří nejsou naočkováni a musí zůstat v karanténě doma, nemají nárok na proplacení této doby od zaměstnavatele = je tedy doma zdarma až 7 dní!

Pracovníci, kteří odmítnou, musí pracovat v home office nebo být přiděleni jinam. V krajním případě by přicházelo v úvahu i neplacené volno nebo výpověď.

I pro služební cesty platí pravidlo 3G - kdo se tedy v rámci služební cesty ubytuje v hotelu - musí předložit platné doklady plus doklad o očkování, vyléčení nebo testu.

 

Povinnost domovské kanceláře (home office)
Obecně opět platí povinnost home office. Zaměstnanci s "kancelářskou prací nebo srovnatelnou činností" musí mít možnost pracovat z domova - pokud to není možné z provozních důvodů, například při zpracování pošty. Zaměstnanci musí nabídku home office přijmout. Existují výjimky, pokud práce doma není možná, například proto, že je příliš stísněná, hlučná nebo chybí potřebné vybavení.

 

3G v místní a dálkové dopravě
V budoucnu bude pravidlo 3G platit také v autobusech a vlacích - s výjimkou malých dětí a školní dopravy. Přepravní společnosti namátkově kontrolují osvědčení o očkování, rekonvalescenci nebo testech. Stejně jako v případě jízd na černo se i zde ukládají pokuty. To by mělo platit i pro vnitrostátní lety, ale ne pro taxíky.

 

Povinné testování ve vysoce rizikových zařízeních
V domovech pro seniory a pečovatelské službě, stejně jako v ústavech pro zdravotně postižené a ve zdravotnických zařízeních budou muset být návštěvníci a personál testováni. Ti, kteří zde pracují a nejsou očkováni, musí být denně testováni; očkovaní zaměstnanci nebo zaměstnanci, kteří se zotavují, si mohou provádět i samovyšetření. Návštěvníci musí vždy předložit denně aktualizovaný negativní test.  

 


 


Spolková vláda od neděle 14.11.21 zařadila Českou republiku mezi oblasti s vysokým rizikem koronového onemocnění. Tato změna má důsledky pro příhraniční dopravu.

Pro ty, kteří byli očkováni, a pro ty, kteří se uzdravili v tzv. malém pohraničním styku, se však v podstatě nic nemění.

 


Očkovaní a uzdravení lidé jsou z obliga
Pro bavorské příhraniční okresy, kde pracuje mnoho Čechů, je nejdůležitější, co klasifikace znamená pro přeshraniční dojíždění. Podle okresního úřadu v Chamu se pro ty, kteří byli očkováni, uzdravili se a mají příslušné potvrzení EU, v podstatě nic nemění. I nadále budou osvobozeny od povinnosti registrace, karantény a testování.


Důsledky pro dojíždějící z České republiky
Neočkovaní dojíždějící z České republiky naopak musí minimálně 2x týdně prokázat negativní test, a také potřebují potvrzení od zaměstnavatele, že pracují v Německu. Neočkovaní Češi, kteří cestují do Německa z jiných důvodů v rámci tzv. malého pohraničního styku, tj. maximálně na 24 hodin, musí mít u sebe aktuální potvrzení o testu. Očkované a vyléčené osoby s dokladem o očkování jsou osvobozeny od povinnosti testování pro jednodenní výlety. Pro Čechy, kteří přijíždějí do Německa na delší pobyt, platí přísnější pravidla, která lze zjistit na internetových stránkách RKI, když je země zařazena mezi rizikové oblasti.


Místní pohraniční styk není ovlivněn
Pro malý pohraniční styk Němců ve směru do České republiky, který se týká například benzinové a nákupní turistiky do sousední země, se dosavadní situace nezmění. Při pobytu kratším než 24 hodin nepotřebujete aktuální test, pokud cestujete osobním autem. Každý, kdo se vydá na delší než jednodenní cestu, však podléhá registraci a testování. Očkované a genové osoby jsou osvobozeny.


Německo již dávno kategorie "červená
Česká republika před několika měsíci zařadila Německo do "červené" kategorie, tedy do země s vysokým rizikem nákazy. Podle portálu "Corona-in-Zahlen" má nyní Česká republika sedmidenní incidenci 595,3. Německo je podle RKI na 263,7. (stav 15.11.21)