· 

Upomínka z Finanzamtu ...aneb - proč musíte dělat daňové přiznání, pokud jste pobírali např.Kurzarbeitergeld...

V poště vám přistál tento dopis a vy nevíte, co s tím?

Vidíte jen Finanzamt a dole v textu nějakých 25.000€ pokuta a už vás chytá srdeční záchvat?

HLAVNĚ KLID ...

 

Tento dopis je standartním předtiskem, který vás upozorňuje na to, že máte odevzdat německé daňové přiznání - Erinnerung zur Abgabe (červený rámeček) znamená Upozornění nebo připomenutí o odevzdání daňového přiznání.

Žlutý rámeček říká, za který rok daňové přiznání máte odevzdat a modrý je datum, do kdy má vaše přiznání na Finazamt dorazit. 

 

Co máte teď dělat?

Důležité je vědět, zda máte povinnost vůbec daně odevzdat - ten, kdo měl během roku daňovou třídu 3,5 nebo 6, ten musí, i kdyby byly tyto třídy jen pár týdnů v roce. Ten kdo z Německa obdržel náhražky mzdy, ten také musí - Krankengeld od německé zdravotní pojišťovny, Arbeitslosengeld z německého pracovního úřadu, nebo Mutterschutzgeld, Elterngeld, Insolvenzgeld, ale taky všichni, kteří pobírali  Kurzarbeitergeld

(v Lohnsteuerbescheinigung kolonka 15), ale i ti, kteří měli ke svému výdělku ještě jiné příjmy - např.starobní důchod, pronájem nemovitosti, atd.

Kdo všechno má povinnost daně oděvzdat najdete podrobně zde: DAŇOVÁ POVINNOST

Pokud nemáte daňovou povinnost, můžete Finanzamtu napsat krátký dopis, ve kterém jim oznámíte, že povinnost nemáte a že pokud oni mají pocit, že od vás přiznání přece jen chtějí vidět, ať vám vysvětlí proč. Na to máte nárok a leckdo daně dělat skutečně nemusí, i když jej Finanzamt vyzval - a jen tak platit leckdy až několik set eur za daňového poradce si každý nemůže dovolit. 

 

Pokud zjistíte, že skutečně povinnost máte, ale že lhůta, do které máte daně odevzdat je příliš krátká, požádejte o prodloužení. Dopisem, tedy písemně - a nejlépe doporučeně, abyste měli doklad o tom, že jste o prodloužení požádali. Obvykle to není problém - počítejte s tím, že leckdy musíte dát dohromady několik dokumentů, takže počítejte minimálně s 6-8 týdny času plus samozřejmě dobou, která je třeba k doručení poštou. Napište do kdy přesně daňové přiznání hodláte odevzdat (déle než 3 měsíce byste si ale čas dávat neměli) a myslete na to, že tento termín ale musíte dodržet.

 

A co těch 25.000€ kterými vám hrozí...?

Krátce - každý, kdo měl udělat daňové přiznání a neodevzdal jej včas - v roce 2021 byl termín dokonce prodloužen až do 31.10.2021, takže času bylo skutečně dost - musí počítat s menší pokutou, obvykle není ale vyšší než 25€ za každý zmeškaný měsíc. Během coronové krize dokonce německý stát vydal nařízení, že pozdě odevzdané daně za rok 2020 nebudou penalizovány, protože se skutečně mohlo stát, že Corona překazila vaše plány. Přesto ale s pokutou radši počítejte, zvláště ti, kterým hrozí doplatek na daních.

Těch 25.000€ je nejvyšší zákonem daná pokuta, která hrozí, pokud nejen daně neodevzdáte, ale nebudete komunikovat vůbec. Čili komunikujte, pište, pokud potřebujete pomoc s překladem dopisu na úřad, dejte vědět, ráda vám pomohu, ale nesmíte tento dopis jen tak ignorovat.