· 

Co je v Německu v roce 2022 nového?

 

 

 

 

Změna je život, praví mudrc - a v Novém roce se vždy něco mění - a tak je tomu i v Německu. Co vše se mění a co se vás možná i bezprostředně týká, naleznete zde:

 

 

 

 

Minimální mzda v Německu roste.

Podle původního plánu měl mít každý pracovník nárok na nejméně 9,82 eura hrubého za odpracovanou hodinu namísto dosavadních 9,60 eura a od 1. července na 10,45 eura. Nová minimální mzda se vztahuje i na minipráce. Důležité: Výdělek nesmí přesáhnout 450 eur měsíčně. Nová spolková vláda chce nyní v průběhu nového roku zvýšit minimální mzdu na dvanáct eur za hodinu.

 

Základní nezdanitelná částka se zvyšuje na 9 984 eur (ročně)

Do výše tohoto ročního příjmu nemusí svobodné osoby platit daň z příjmu.

Pro manželské páry platí dvojnásobek této částky.

 

Corona Bonus

Zaměstnavatelé mohou svým zaměstnancům vyplácet bonus Corona ve výši 1 500 eur na osobu až do 31. března 2022. Diskutuje se také o bonusu 3 000 eur pro pracovníky v pečovatelství. Zákon o tom má být přijat na začátku roku 2022, platba by byla provedena v prvním čtvrtletí. Pozor: vyplácení tohoto boni není povinností, je pouze dobrovolným příspěvkem zaměstnavatele.


Nemocenské dávky v případě němoci dětí
Zvláštní nařízení pro nemocenské dávky při nemoci dětí v souvislosti s pandemií bude rozšířeno: O nemocenské dávky pro děti bude možné žádat i v roce 2022 na každé pojištěné dítě v zásadě po dobu 30 dnů místo 10 dnů (u samoživitelů 60 dnů místo 20 dnů).

 

Povinnost očkování proti Covid-19

Zdravotničtí pracovníci, například na klinikách, v pečovatelských domech, u lékařů, v ambulancích a porodnicích, budou muset od 15. března 2022 po omezenou dobu do konce roku prokázat, že byli plně očkováni proti koronaviru.

Pokud se někdo nemůže nechat očkovat, bude akceptován také doklad o uzdravení nebo potvrzení od lékaře.

 

Recepty a neschopenky v digitální formě
Povinnost lékařů, klinik a lékáren vydávat recepty na léky pouze v digitální podobě, která byla plánována na leden, byla odložena na neurčito. Podle ministerstva zdravotnictví zatím není potřebná technologie celostátně dostupná. Aby bylo možné vyplnit elektronický recept, je nutná příslušná úřední aplikace. Ti, kteří nemají chytrý telefon, si jej mohou nechat vytisknout v ordinaci lékaře.
Od 1. července budou lékaři a zdravotní pojišťovny zasílat elektronické potvrzení o pracovní neschopnosti (eAU) přímo zaměstnavatelům. Stejně jako v případě elektronického receptu je možné, že implementace v ordinacích nezačne plošně a včas.


 

Zvýšení poštovného
Od 1. ledna budou standardní, kompaktní, velká a maxi písmena o pět centů dražší. Odeslání pohlednice bude stát 70 místo 60 centů. Cena standardního dopisu se zvýší z 80 na 85 centů.

Aktuálni ceny poštovních služeb naleznete (a vytisknout známky online) můžete na stránkách Deutsche Post - klikněte na link.

 

Povinná výbava lékárničky maskami
V roce 2022 se také plánuje zavést povinnost mít v autě dvě masky. Podle ADAC bude toto nařízení přijato s příští novelou předpisů pro vydávání povolení k provozu na pozemních komunikacích (StVZO) a bude platit i po skončení pandemie.

Zákaz plastových tašek v supermarketech
Od ledna 2022 budou zakázány jednorázové plastové tašky a zmizí ze supermarketů a diskontů. Které plastové tašky jsou: "Maloobchodníci pak již nebudou smět uvádět do oběhu typické plastové tašky s tloušťkou stěny 15 až 50 mikrometrů. Takzvané košilové sáčky (tloušťka menší než 15 mikrometrů) však mohou být i nadále nabízeny na pultech s ovocem, zeleninou a čerstvými produkty. Povoleny jsou také opakovaně použitelné tašky ze silnějšího plastu a papírové nákupní tašky," uvádí spotřebitelské poradenské centrum. Existuje však přechodné období - odborům se podařilo dosáhnout jeho prodloužení ze šesti měsíců na jeden rok.

Povinná záloha na plastové lahve
Novinkou v supermarketech a diskontních prodejnách je také vybírání záloh na jednorázové plastové lahve. Za PET lahve, jako jsou lahve od ovocných šťáv, nektarů nebo alkoholických míchaných nápojů, se platí záloha 25 centů. Nařízení platí od července 2021, přechodné období trvá do července 2022.

Elektronický odpad můžete nyní odevzdat v supermarketu nebo diskountu
Staré elektrospotřebiče, jako jsou mobilní telefony, fény nebo toustovače, musí od července 2022 bezplatně odebírat také supermarkety a diskonty. Konkrétně se jedná o všechny trhy, kde se alespoň občas prodávají elektrické spotřebiče nebo elektronická zařízení. Internetoví prodejci musí také přijímat zpět vyřazené elektrospotřebiče.


Získejte spoustu volného času díky několika dnům dovolené

to je možné, pokud chytře plánujete a využijete tzv.přemosťovací dny (BrÜCKENTAGE). Které z nich jsou vhodné v roce 2022?

Pokud chcete využít státních svátků, musíte si je dobře naplánovat, věnovat pozornost překlenovacím dnům a dovolenou včas nahlásit.

 

V roce 2022 připadají Velikonoce na Velký pátek 15. dubna a Velikonoční pondělí 18. dubna.
    Pokud si vezmete dovolenou od 11. do 14. dubna, dostanete 10 dní volna, přičemž stačí pouze 4 dovolené.
    Pokud si vezmete 4 dovolené volna od 19. do 22. dubna, získáte stejně tak opět 10 dní volna.

Co se týče svátků, květnový svátek letos nestojí za zmínku. Připadá na neděli.

 

Den Nanebevstoupení Páně je 26. května, jako vždy ve čtvrtek.
    Ti, kteří si v období od 23. do 27. května vezmou 4 dny dovolené, mají 9 dní volna.
    Po jednom dni dovolené 27. května zbývají ještě 4 dny volna.

Po svátku Nanebevstoupení Páně následuje Svatodušní svátky - 5. a 6. června.
    V období od 27. května do 3. června je s 6 dny dovolené možno mít 12 dní volna.
    V době kolem Bílého týdne 9 dní volna, pokud si vezmete 4 dny dovolené mezi 7. a 10. červnem.

Den německé jednoty: prodloužený víkend nebo až 9 dní volna
Dobrá zpráva pro zaměstnance: 3. říjen připadá v roce 2022 na pondělí, takže máte k dispozici prodloužený víkend bez jakýchkoli opatření. Se 4 dny dovolené mezi 4. a 7. říjnem bude celkem 9 dní volna.

Totéž platí pro Den reformace 31. října. den, Štědrý den a Nový rok o víkendu

Štědrý večer a první svátek vánoční připadají na sobotu a neděli. Pondělí je alespoň volným dnem kvůli Štědrému dni. Nový rok není z hlediska další dovolené relevantní, je to neděle. V případě čerpání dovolené mezi 27. a 30. prosincem 2022 je k dispozici 9 dní volna s možností využití 4 dnů dovolené.