· 

Nový balíček úlev pro daňové poplatníky

Nový balíček úlev: Dětský bonus, levná jízdenka, levnější palivo

Ceny energií a potravin rostou, inflace v Německu je vyšší než za posledních čtyřicet let. Nejedná se pouze o ekonomický, ale také o sociálně-politický problém. Čím chudší je domácnost, tím vyšší je její zatížení. Spolková vláda na to zareagovala a připravila dva tzv. balíčky pomoci s opatřeními na pomoc lidem v Německu. O většině z nich ještě nebylo rozhodnuto, ale o třetím balíčku se již diskutuje. Přehled:

Ceny energií a potravin rostou, inflace v Německu je vyšší než za posledních čtyřicet let. Nejedná se pouze o ekonomický, ale také o sociálně-politický problém.

Protože: čím je domácnost chudší, tím je její zatížení vyšší. Spolková vláda na to zareagovala a připravila dva tzv. balíčky pomoci s opatřeními na pomoc lidem v Německu.

O většině z nich ještě nebylo rozhodnuto, ale o třetím balíčku se již diskutuje.

Co vše je již rozhodnuto nebo alespoň připraveno se dozvíte v následujícím přehledu:

Nový balíček pomoci, který spolková vláda oficiálně představila ve středu, má stát více než 15 miliard eur. Za tři týdny by měly úlevy schválit Spolkový sněm a Spolková rada. Balíček obsahuje:

Paušální příspěvek na energie ve výši 300 eur:

Zaměstnanci a státní zaměstnanci obdrží v září 300 eur, které jim vyplatí zaměstnavatel prostřednictvím výplatní pásky. Peníze dostávají i osoby samostatně výdělečně činné, kterým se o tuto částku snižuje záloha na daň z příjmu. Ve skutečnosti je však úleva podstatně nižší, protože 300 eur musí být na konci znovu zdaněno. Ti, kteří nemají zdanitelné zaměstnání, zůstávají s prázdnýma rukama - například minipracovníci, důchodci, děti nebo nezaměstnaní.

Tři měsíce levné místní dopravy:

V červnu, červenci a srpnu může každý využívat místní veřejnou dopravu v celém Německu za devět eur - tj. linkové autobusy, tramvaje, metro a příměstské vlaky i regionální vlaky, nikoli však dálkové vlaky.

Cílem je nejen odlehčit dopravním zácpám, ale také přilákat nové zákazníky.

Odborníci se však obávají, že v létě si lidé budou zoufat nad přeplněnými vlaky. Vstupenky se budou prodávat od konce května, a to převážně online.

Držitelům semestrálních, měsíčních nebo ročních permanentek se doplatí rozdíl, tj. to, co takzvaně přeplatili. Federální vláda chce státům kompenzovat veškeré ušlé příjmy dopravních podniků a sdružení, státy jsou však nespokojené a požadují více peněz na místní dopravu.

Tři měsíce levnějších pohonných hmot:

Také v červnu, červenci a srpnu sníží německá vláda daň z benzinu o 30 centů na litr a z nafty o 14 centů na litr, tedy na minimální úroveň předepsanou v celé EU. O tolik by pak mohla být cena benzinu levnější, pokud by společnosti těžící minerální oleje a provozovatelé čerpacích stanic přenesli snížení daně jedna ku jedné na motoristy. Není také jasné, jak se do té doby bude vyvíjet cena ropy na světových trzích, která je v konečném důsledku rozhodující.

Bonus 100 eur za dítě:

Za každé dítě dostanou rodiče v červenci jednorázovou platbu 100 eur. To platí pro všechny děti, na které mají nárok na přídavky na děti. Nakonec se v daňovém přiznání odečte od slevy na dítě.

Jednorázová platba pro příjemce sociálních dávek:

Těm, kteří pobírají například sociální podporu Hartz IV, je vyplácen jednorázový příspěvek ve výši 200 eur na hlavu.

 

 

Jaká další úlevy jsou již v plánu?


Ceny energií se v posledních týdnech nejen zvyšují. S cílem zmírnit finanční zátěž obyvatel Německa se koaliční vláda vládnoucích koaličních stran 23. února dohodla na prvním balíčku pomoci.

 

 

 

Především stanoví různé slevy na dani z příjmu: Základní příspěvek se zvýší o 363 eur na 10 347 eur ročně, zaměstnanecký paušál (tj. paušální odpočet výdajů spojených s příjmem, který může uplatnit každý) o 200 eur na 1200 eur, paušál pro dojíždějící od 21. kilometru z 35 na 38 centů.

Kromě toho bude 1. července zrušen poplatek EEG, což by mělo obecně snížit cenu kilowatthodiny elektřiny o téměř čtyři centy.

Současně existuje pomoc pro lidi, kteří mají k dispozici málo peněz:

Příjemci podpory v nezaměstnanosti dostanou jednorázově 100 eur a děti a mladí lidé, kteří pobírají sociální dávky, budou od července dostávat o 20 eur měsíčně více. Všichni příjemci příspěvku na bydlení nebo dávky Bafög dostávají příspěvek na vytápění.