· 

Minimální mzda ve výši 12,00 EUR od 01.10.2022

 

 

Koalice vládních stran ve Spolkovém sněmu schválila slíbené zvýšení minimální mzdy na dvanáct eur. Zvýšení minimální mzdy je plánováno na 1. října.

 

 

 

Návrh zákona předpokládá, že existuje přibližně 6,2 milionu pracovníků s hodinovou mzdou nižší než dvanáct eur. Z navýšení budou mít největší prospěch ženy a obyvatelé východního Německa.

 

 

 

Zvýšení minimální mzdy bylo jedním z hlavních slibů kancléře Olafa Scholze ve volební kampani SPD. Zároveň se plánuje zvýšení limitu pro minipráce ze 450 na 520 eur.

To je pozitivní zráva pro více než šest milionů minijob - pracovníků.

 

Důvodů pro toto zvýšení je několik - jednak je míra nízkých mezd v Německu ve srovnání s ostatními západními sousedy velmi vysoká - mzdy ve Francii, Nizozemsku nebo Rakousku jsou mnohem vyšší - a druhým důvodem je zajištění důstojného důchodu pro všechny zaměstnance. Podle spolkové vlády by v současné době bylo třeba více než dvanáct eur na hodinu, aby se člověk po 45 letech práce dostal nad úroveň základního příjmu. (to znamená, aby se navzdory důchodu nestal případem pro sociální úřad).
Podle odpovědi na otázku ze strany opozice by k tomu byla nutná hrubá hodinová mzda ve výši 12,97 eur.

 

UPOZORNĚNÍ : Jak je u ostatních údajů v Německu obvyklé, jedná se o hrubou mzdu, tj. mzdu před zdaněním a odvody na sociální zabezpečení.

 

 

 

Ještě před zvýšením mzdy na 12 eur od 1. října 2022 se minimální mzda zvýší ze současných 9,82 eur na hodinu na 10,45 eur od 1. července.

 

Parlament zároveň odhlasoval zvýšení hranice výdělku pro minipráce (minijob), které jsou osvobozeny od daní a příspěvků na sociální zabezpečení, z 450 na 520 eur.

 

 

 

Již od 1. ledna 2022 musí zaměstnavatelé platit zaměstnancům nejméně 9,82 eura hrubého na hodinu.

Od 1. července 2022 se minimální mzda dále zvýší na 10,45 eura. Toto mzdové minimum se vztahuje i na minipracovníky - zaměstnance na minijob. Za měsíčních 450 eur musí pracovat odpovídajícím způsobem méně.

To znamená, že jejich pracovní doba se od července sníží z necelých 47 hodin měsíčně na něco málo přes 43 hodin. Existují pochybnosti o tom, zda se to může uplatnit v každodenním pracovním životě.

 

Bohužel, pro některé je i nově zákonem stanovená minimální mzda k ničemu.

Zákon stanoví výjimky: dlouhodobě nezaměstnané osoby v prvních šesti měsících zaměstnání, stážisté během školní nebo vysokoškolské přípravy nebo pro dobrovolníky, kteří se po dobu tří měsíců informují o povolání nebo studiu.

Minimální mzda nemusí být dodržena ani v případě vstupní kvalifikace pro mladé lidi nebo pro osoby vykonávající dobrovolnou práci.