Dokdy musím odevzdat daňové přiznání v Německu?



Již od roku 2019 je konečným termínem pro podání daňového přiznání 31. červenec. Teoreticky...

Protože každý, kdo musel podat daňové přiznání za rok 2020, měl čas až do konce října 2021 -a to díky pandemii Covid-19, nikoli do konce července.

Pro daňové přiznání za rok 2020 podané prostřednictvím daňového poradce byl ve skutečnosti prodlouženým termínem pro jeho podání dokonce až 31. květen 2022. Tato lhůta byla nyní ještě prodloužena. Poslední termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2020 na finančním úřadě je nyní středa 31. srpna 2022.

Termíny pro daňové období 2021 byly rovněž odloženy. Daňoví poplatníci tak budou mít na podání daňového přiznání čas do pondělí 31. října 2022. To platí pro všechny, kteří si připravují daňové přiznání bez daňového poradce nebo sdružení pro pomoc při placení daně z příjmů.

Přiznání k dani z příjmů však musí být na finančním úřadě nejpozději do této doby.

V opačném případě hrozí riziko zpožděných doplatků, penále nebo dokonce platební výměr.

 

Pro rok 2022 je lhůta (bez Corony nebo jiného prodloužení) v současnosti stanovena na 30. září 2023.


Co se stane, když podám daňové přiznání pozdě?

 

Existují 3 úrovně eskalace:


1. příplatek za pozdní podání

 

Pokud máte povinnost podat daňové přiznání, ale dosud jste tak neučinili, obdržíte od finančního úřadu výzvu k podání daňového přiznání (Aufforderung zur Abgabe), ve které bude uveden rok, za který máte povinnost podat daňové přiznání, a lhůta pro jeho podání.
V tomto termínu byste měli podat daňové přiznání příslušnému finančnímu úřadu - pokud je tato lhůta příliš krátká, měli byste neprodleně PÍSEMNĚ požádat o její prodloužení.


Pokud nesplňujete podmínky pro podání povinného daňového přiznání (tj. nemusíte a nechcete podávat daňové přiznání), neprodleně se písemně obraťte na příslušný finanční úřad a vysvětlete, proč se necítíte povinni daňové přiznání podat.
Samozřejmě k tomu musí být dobré důvody - nemáte povinnost nebo jste již podali daňové přiznání u jiného finančního úřadu?

Kdo je povinen podat daňové přiznání a kdo ne, se dozvíte zde v odkazu.

Pokud potřebujete pomoci s překladem dopisů pro Finanzamt - kontaktujte mě na tomto odkazu.

Každému, kdo je povinen podat daňové přiznání a nepodá ho ve stanovené lhůtě, bude vyměřen poplatek za pozdní podání. Zatímco dříve si mohli daňoví úředníci sami určit, kolik má být doplatek za prodlení, od roku 2019 je stanoven zákonem a činí 0,25 procenta z vyměřené daně, nejméně však 25 eur za každý měsíc prodlení.

Maximální příplatek činí 25 000 eur. Ti, kteří mohou očekávat vrácení daně, mohou doufat ve shovívavost daňových úředníků. V takovém případě může finanční úřad přirážku uložit, ale nemusí tak učinit.

 

POZOR: Mnoho českých a slovenských zaměstnanců se domnívá, že daňové přiznání mohou nebo mohou podat pouze do určitého data - a že po tomto datu to již není možné.


Věc není tak jednoduchá, ale ani tak složitá:

 

  1. Pokud jste nestihli podat daňové přiznání, máte na to 4 roky. Pokud tak v této lhůtě neučiní, mají smůlu a nic dalšího není možné.
  2. Pokud však daňové přiznání MUSÍTE odevzdat, tj. máte daňovou povinnost, měli byste je odevzdat včas, abyste se vyhnuli pokutám a jiným trestům. Pokud lhůta uplynula → i v tomto případě můžete - a MUSÍTE - odevzdat co nejdříve. Čím později, tím větší následky to může pro vás mít... Lhůta 4 let zde neplatí, naopak, dokonce až 10 let zpět může Finanzamt poslat dopis s žádostí, pokud jste měli povinnost - ale stále nic nepředložili. Pokud vám tedy například vznikla povinnost v roce 2015 - protože jste například 3 měsíce pobírali dávky v insolvenci nebo nemoci - a dosud jste přiznání neodvedli, můžete si být jisti pouze tím, že až v roce 2027 Finanzamt nepošle výzvu a že po vás již nebude nic chtít.


2. Penále

Kromě přirážky za opožděné podání má finanční úřad ještě jeden opravný prostředek za opožděné podání: penále. Daňový poplatník zpravidla nejprve obdrží poštou hrozbu penále s konečným termínem pro podání daňového přiznání. Pokud je daňové přiznání podáno v této lhůtě, penále se neuloží. Pokud však tato lhůta nebude dodržena, bude penále uhrazeno.

3. odhad finančního úřadu

Pokud daňové přiznání nebylo podáno ani po vyměření penále, finanční úřad vyměří poplatníkovi daňový základ a vydá odpovídající platební výměr. Finanční úřad má zpravidla tendenci odhadovat v neprospěch daňového poplatníka. To znamená, že musíte zaplatit vyšší daň, než by tomu bylo ve skutečnosti.