· 

Energiepauschale alias Paušální příspěvek na energie

Inflaci a rostoucí náklady pociťují občané v Německu stále silněji.

V zájmu finanční úlevy rozhodla vláda o miliardovém balíčku úlev.

Jedná se o reakci na prudký nárůst cen energií a pohonných hmot způsobený (především) válkou na Ukrajině. To zahrnuje i jednorázový příspěvek na energie (Energiepauschale, dále také EPP) ve výši 300 eur hrubého.

 

Paušální příspěvek na energie ve výši 300 eur ve skutečnosti zní lépe, než tomu bude ve skutečnosti pro mnoho zaměstnanců. Protože: Paušální příspěvek na energie musí být přiznán a zdaněn v daňovém přiznání. Podle informací, které vycházejí z údajů Spolkového statistického úřadu, například při průměrné hrubé roční mzdě 54 304 eur zbývá po zdanění z jednorázové platby energetického paušálu ve výši 300 eur pouze 193 eur.


KDY vyplácí EEP zaměstnavatel?
Zaměstnavatelé obvykle musí svým zaměstnancům vyplatit EPP v září 2022. Pokud jsou mzdy/platy/odměny vypláceny zálohově (čili již na konci účetního měsíce), můýe být měsícem vyplacení již září, ale také až říjen 2022. Pokud zaměstnavatel podává přiznání k dani ze mzdy čtvrtletně, může být EPP zaměstnanci vyplacen v říjnu 2022. Pokud zaměstnavatel každoročně podává přiznání k dani ze mzdy, může se výplaty mzdy svým zaměstnancům zcela vzdát. V tomto případě mohou zaměstnanci získat EPP po podání daňového přiznání za rok 2022.


Pokud z organizačních nebo účetních důvodů již nelze provést výplatu včas v září 2022, není námitek, pokud je výplata provedena spolu s vyúčtováním mzdy/platu/odměny za pozdější účetní období roku 2022, nejpozději do doby odeslání vyúčtování daně ze mzdy za zaměstnance.


U osob samostatně výdělečně činných to však funguje jinak: Na rozdíl od zaměstnaných osob využívají paušální příspěvek na energie tím, že se jim záloha na daň odpovídajícím způsobem snižuje při podání daně z příjmu. 

Důchodci jsou od září 2022 z finančního příspěvku vyloučeni.
V prosinci 2022 bude prostřednictvím německého důchodového pojištění vyplácen tzv. druhý energetický paušál, tentokrát důchodcům a státním zaměstnancům ve výslužbě ve výši 300 eur.

Studentům denního studia bude rovněž vyplaceno 200 EUR, ale zatím není jasné, kdy a jak přesně se tak stane.

 KDO MÁ NA EEP NÁROK?
Zaměstnanci budou dostávat EPP vyplácené jejich tuzemským (německým) zaměstnavatelem, pokud podléhají neomezené daňové povinnosti, a to od 1. září 2022:


1. jsou v současném prvním pracovním poměru a
2. jsou zařazeni do některé z daňových tříd I až V nebo pobírají mzdu zdaněnou paušální částkou v rámci mezního zaměstnání podle § 40a odst. 2 zákona o daních z příjmů ("minipracovníci") a písemně potvrdí zaměstnavateli, že se jedná o první pracovněprávní vztah. Každý, kdo zde uvede nepravdivé údaje, může být podle daňového zákona potrestán pokutou. (Pro zahraniční zaměstnance platí následující - pokud mají stálé zaměstnání v České republice/Slovensku nebo jinde a v Německu mají pouze minipráci, nejedná se pro ně o PRVNÍ zaměstnání a nemají na něj nárok - stejně tak pokud jsou zaměstnáni v České republice/Slovensku a v Německu mají pouze minipráci).

 

Zaměstnavatel je povinen vyplácet EPP zaměstnanci i v případech pobírání náhrad mzdy, které zakládají nárok na výplatu EPP (např. nemocenská, rodičovský příspěvek, příspěvek za zkrácenou pracovní dobu).

 

ZAHRANIČNÍ PENDLEŘI a EEP
Jelikož jsem měla již několik dotazů, kdy si čeští zaměstnanci stěžovali, že jim zaměstnavatel sdělil, že přeshraničně dojíždějící osoby nemají nárok na EEP, protože nemají bydliště nebo obvyklý pobyt v Německu, a proto nemají nárok na EEP, je nutno si něco vyjasnit:

Přeshraniční dojíždějící pracovníci (Grenzpendler) jsou zahraniční pracovníci, kteří nemají v Německu trvalé bydliště ani "obvyklé bydliště", ale hlavní příjem mají v Německu. Přeshraniční dojíždějící mohou ale na žádost získat neomezenou daňovou povinnost. Pokud pobírají tuzemské příjmy ve smyslu § 49 EStG, je s nimi pak z hlediska zdanění příjmů zacházeno zcela stejně jako s tuzemskými občany.
To znamená, že každý, kdo na začátku roku / na začátku svého zaměstnání v roce 2022 požádal německý finanční úřad o neomezenou daňovou povinnost, je posuzován stejně jako tuzemský zaměstnanec a má stejné právo na získání EEP.
Informace o neomezené daňové povinnosti a o tom, jak o ni požádat, najdete zde.


Ti, kteří takovou daňovou povinnost nemají nebo si ji prostě nevyřídili (a pravděpodobně díky tomu  spadají do VI. daňové třídy), budou muset v Německu podat přiznání k dani z příjmů za rok 2022.


Zda máte neomezenou daňovou povinnost - to by měli vědět nejlépe sami, protože o ni musí požádat. Ti, kteří stále věří, že to za ně udělá zaměstnavatel, se mohou zeptat v účtárně - ale pro informaci: teoreticky nikdo nemůže za vás požádat  neomezenou daňovou povinnost bez vašeho souhlasu a vašeho podpisu a potvrzení od českého finančního úřadu, takže by to každý z vás měl VĚDĚT!

 

Takže stručně řečeno: zaměstnanci, kteří nemají v Německu automaticky neomezenou daňovou povinnost, s největší pravděpodobností od zaměstnavatele nedostanou EEP - protože zaměstnavatel neví, zda jste již požádali o neomezenou daňovou povinnost či nikoliv - a je mu to jedno. Až budete na konci roku podávat daňové přiznání, žádáte také o neomezenou daňovou povinnost (jako každý rok) - a pokud splníte podmínky, bude vám 300 eur započteno do daňového zatížení.

Také nestačí, když zaměstnavateli přinesete potvrzení z finančního úřadu, že máte neomezenou daňovou povinnost - protože to se může do konce roku ještě změnit - stačí, když v říjnu skončíte a ještě si v ČR vyděláte alespoň 60 % německého příjmu.

 

Paušální příspěvek na energie se poskytuje každé oprávněné osobě pouze jednou. V případě manželů, kteří jsou oba zaměstnáni (v Německu) a podléhají daňové povinnosti (a mají neomezenou daňovou povinnost), je tedy tato částka vyplacena dvakrát, nebo je v daňovém přiznání k dani z příjmu započítána dvakrát.

 


Nejčastější dotazy

Musí EEP vyplácet zaměstnavatel?

Ne.
EEP nemusí nutně hradit zaměstnavatel.

Vyplácí ji v první řadě zaměstnavatel, který zaměstnává zaměstnance k 1.9.2022. Pokud zaměstnanec změní zaměstnání k 15. září, obdrží EEP od svého starého zaměstnavatele.
Každý, kdo v Německu teprve po 01.09. začne pracovat v pracovním poměru, nemá na EEP od zaměstnavatele nárok. V tomto případě může tento zaměstnanec získat EEP podáním daňového přiznání za rok 2022. Pokud tak neučiní, nedostane EEP.

Pokud má zaměstnanec k 1. 9. 2022 vedle svého hlavního zaměstnání v Německu ještě minipráci v Německu, může si vybrat, který zaměstnavatel mu bude vyplácet EEP?


NE.

V těchto případech platí EEP pouze hlavní zaměstnavatel.





Zaměstnanec je dlouhodobě nemocný až do září 2022 a nemocenské dávky ze zákonného nemocenského pojištění pobírá už od roku 2021. Může nebo musí zaměstnavatel stále vyplácet EPP?

Zaměstnavatel musí vyplatit EPP, protože zaměstnanec pobírá v roce 2022 způsobilé náhrady mzdy a k 1. září 2022 má aktuální první pracovní poměr.

Zaměstnanec je 1. září 2022 na rodičovské dovolené. Bude i jemu zaměstnavatelem vyplaceno EPP?
Ano. Zaměstnanci na rodičovské dovolené budou pobírat EPP i v případě, že budou v roce 2022 pobírat také rodičovský příspěvek. Výplata se zpravidla provádí prostřednictvím zaměstnavatele. Zaměstnanec musí zaměstnavateli prokázat, že pobírá rodičovský příspěvek. Pokud není platba provedena prostřednictvím zaměstnavatele, zaměstnanci obdrží EPP podáním daňového přiznání k dani z příjmu za rok 2022.



Budou zaměstnavateli uhrazeny náklady spojené s výplatou EPP a pokud ano, jak?

Zaměstnavateli se náklady nijak nehradí. Výdaje však pro ně mohou mít v souladu s obecnými pravidly účinek snižující daň.

Pokud AG nevyplatí EEP a vy máte přesto nárok?


Při podání daňového přiznání k dani z příjmu finanční úřad v rámci vyměřovacího řízení zvýší hrubou mzdu předloženou zaměstnavatelem spolu s potvrzením o zdanění mzdy o 300 eur.