· 

Rok 2023: co je nové a co se mění?

 

Neues Jahr, neues Glück - říká se v Německu.

V roce 2022 federální vláda zavedla různé změny pro rok 2023. Co je ale nové a co se změní v roce 2023? Vzhledem k množství nových zákonů a pravidel není pro spotřebitele v Německu snadné mít o všem přehled. V lednu 2023 se totiž neuskuteční pouze změny, ale v průběhu roku vstoupí v platnost několik důležitých předpisů a zákonů, které by občané měli sledovat.

 

 

ZVÝŠENÍ PŘÍDAVKŮ NA DĚTI (KINDERGELD)

Přídavky na děti se od 1. ledna 2023 zvýší na jednotných 250 eur měsíčně na dítě. To znamená zvýšení o 31 eur na první a druhé dítě a o 25 eur měsíčně na třetí dítě.


RŮST PENZÍ
Důchodci mohou pravděpodobně očekávat více peněz. V západním Německu se v červenci očekává zvýšení důchodů o přibližně 3,5 % a ve východním Německu o 4,2 %. Údaje jsou předběžné a budou jasnější na jaře.

Růst sazeb zdravotního pojištění: v současnosti činí v průměru 15,9 % - pravděpodobně se zvýší o 0,3 bodu na průměrných 16,2 %.

Příspěvky na zdravotní pojištění závisí také na tom, u které zdravotní pojišťovny jste - více informací získáte buď u své zdravotní pojišťovny, nebo ve vaší účtárně. Pokud se vám zdravotní pojištění zdá u vaší pojišťovny drahé, můžete v novém čtvrtletí přejít k jiné zdravotní pojišťovně.

 


DANĚ Z PŘÍJMŮ za rok 2023 a zdanitelné hranice

Einkommensteuerfreibetrag, tj. příjem, do jehož výše se nemusí platit daň, se zvýší o 561 eur na 10 908 eur. V roce 2023 je nejvyšší sazba daně ve výši 42 % platná až od zdanitelného příjmu 62 810 eur (dříve 58 597 eur).

Vzrostla i paušální částka pro zaměstnance na výdaje spojené s příjmem byla zvýšena na 1 230 eur namísto plánovaných 1 200 eur.

V praxi to znamená, že každý, kdo vydělává méně, než je hranice 10.908€, nemusí platit daň z příjmu - a pokud ji zaplatí, dostane ji celou zpět, pokud podá daňové přiznání za rok 2023.
Kromě toho obdrží paušál 1230 € - tj. každý, kdo v roce 2023 vydělal méně než 12 138,00 € (10.980 + 1.230) a podá daňové přiznání, dostane zpět celou zaplacenou daň z příjmu.


DEUTSCHLANDTICKET
V roce 2023 by mělo být možné využívat místní veřejnou dopravu v celém Německu za 49 eur měsíčně. Zatím není jasné, kdy začne platit tento nástupce jízdenky za 9 eur. Původně měl začít na začátku roku 2023. Nyní se diskutuje o březnu nebo dubnu.

Podle novelizované normy musí nově zakoupená lékárnička od 1. února 2023 obsahovat dvě lékařské masky ("chirurgické masky"). Vzhledem k tomu, že dosud nedošlo k úpravě pravidel silničního provozu, neexistuje povinnost dovybavit starší lékárničky.

 


ELEKTRONICKÁ NESCHOPENKA
Zaměstnanci se zákonným zdravotním pojištěním, kteří onemocní, nebudou muset od ledna 2023 předkládat zaměstnavateli papírové potvrzení o pracovní neschopnosti. Zdravotní pojišťovny budou nyní tyto údaje předávat přímo digitálními prostředky. Pro soukromě pojištěné osoby zůstává v platnosti předchozí úprava.
Od ledna 2023 mohou zaměstnavatelé získávat údaje o pracovní neschopnosti svých zaměstnanců pouze elektronicky od zdravotních pojišťoven. Údaje AU získávají od zdravotních pojišťoven svých zaměstnanců. Jak přechod na euro a postup eAU funguje, si můžete přečíst v našem článku o eAU.
ALE POZOR: to ovšem platí pouze v případě, že si necháte vystavit neschopenku u německého lékaře v Německu - protože ten má  možnost o tom elektronicky informovat německou zdravotní pojišťovnu. Pokud navzdory německému pojištění navštěvujete české lékaře v České republice, musíte si uvědomit, že nemohou informovat německou pojišťovnu - a v tomto případě stále potřebujete PAPÍROVÉ POTVRZEÍ jak pro svého zaměstnavatele, tak i potvrzení pro německou zdravotní pojišťovnu.
Jak správně postupovat, když jste na nemocenské, se dozvíte zde.

 

 

Elektronické potvrzení o dani ze mzdy a povinnost mít ID číslo
Od roku 2023 mohou být elektronické mzdové listy vystavené zaměstnavateli předávány finančnímu úřadu pouze s jedenáctimístným daňovým identifikačním číslem (Identifikationssteurnummer) zaměstnance.
Dosavadní možnost jednoznačného osobního přidělení pomocí tzv. eTIN (zkratka pro "elektronické identifikační číslo daňového poplatníka") bude od roku 2023 zrušena, upozorňuje Finanční úřad Porýní-Falc.
Zaměstnanci proto musí včas zajistit, aby měli k dispozici daňová identifikační čísla všech svých zaměstnanců.

A noví zaměstnanci musí zajistit, aby svému zaměstnavateli co nejdříve sdělili své identifikační číslo.

JAK ZÍSKÁTE ID ČÍSLO? Vše najdete zde.

 

Prémie na vyrovnání inflace

Zaměstnavatelé mohou od 26. října 2022 vyplácet všem zaměstnancům nezdaněný bonus, aby alespoň trochu zmírnili finanční zátěž v souvislosti s rekordní inflací.
Nezdaněný příplatek k platu a sociálnímu pojištění může činit až 3 000 eur.

Bonus může být vyplacen jednorázově nebo jej společnost může vyplatit ve splátkách rozložených do několika měsíců.
Konečný termín je 31. prosince 2024, do té doby je výplata inflační prémie osvobozena od daně.

Zaměstnanci dostávají bonus bez daně a zaměstnavatelům nevznikají žádné vedlejší mzdové náklady, zejména žádné příspěvky zaměstnavatele na sociální zabezpečení.

POZOR: Pro zaměstnance zní bonus k inflačnímu vyrovnání skvěle - ALE ... stejně jako v případě Corona-bonusu se však jedná o dobrovolnou platbu ze strany zaměstnavatele. Pokud si partneři v kolektivní smlouvě nevyjednají zvláštní odměnu. nemusí ji zaměstnavatel vyplácet vůbec. V žádném případě nesmí být vyplácena v měsíčních splátkách namísto zvýšení mzdy nebo vaše mzda nesmí být snížena ve prospěch prémie
Zaměstnavatel tedy zpravidla může rozhodnout, zda, kdy a v jaké výši bonus převede. Koneckonců je to on, kdo musí vyplatit prémie - a to bude v současné napjaté situaci pro mnoho menších firem jen stěží možné.

 

 

Propadnutí staré nevybrané dovolené
V Německu se nároky na dovolenou promlčují po třech letech. Ale: promlčecí lhůta začíná běžet až ve chvíli, kdy šéf dotyčnou osobu informuje.

Pokud na to zapomene, dovolená zůstává zachována, rozhodl Evropský soudní dvůr 22. září 2022.

 


Záznamy časů pracovní doby
V návaznosti na Evropský soudní dvůr potvrdil 13. září 2022 také Spolkový pracovní soud, že šéfové / firmy jsou již nyní povinni skutečně zaznamenávat místo, začátek, délku a konec pracovní doby.

Pouhé zavedení systému evidence času nestačí. Soud však nestanoví, kdo a jakou formou musí záznam pořídit. Společnosti mají při implementaci tohoto zákona volnost.

Až do konce roku 22 nebyla v Německu povinnost evidovat pracovní dobu - až na několik výjimek, například u řidičů nákladních automobilů. Tzv. pracovní doba na základě důvěry "jako dříve" již není možná. Záleží na firmách, jakým způsobem to provedou, ale faktem je, že od nynějška musí každá firma mít a udržovat systém evidence pracovní doby pro všechny zaměstnance - včetně místa, kde tuto činnost vykonávají.

 


ZVÝŠENÍ MINIMÁLNÍ MZDYv různých odvětvích

 

OŠETŘOVATELSTVÍ
Minimální mzda v oblasti péče se v roce 2023 zvýší ve dvou fázích - v květnu a v prosinci. V závislosti na kvalifikaci se bude platit více peněz na hodinu, u zdravotnických asistentů 13,90 eur/14,15 eur, u kvalifikovaných zdravotnických asistentů 14,90 eur/15,25 eur a u zdravotnických specialistů 17,65 eur/18,25 eur.

Vyšší mzdy v oboru pokrývačství:

Mzdy a platy v oboru pokrývačství se od 1. listopadu 2022 zvýšily o pět procent a od 1. října 2023 se zvýšily o další tři procenta. Učni také dostávají více peněz. Kromě toho pracovníci obdrží inflační prémii ve výši 950 eur osvobozenou od daně a sociálního pojištění, která bude vyplacena ve dvou stejných splátkách na jaře 2023 a 2024.

V elektrotechnickém průmyslu se minimální mzda zvýší na 13,40 eur od 1. ledna 2023.

V oboru malířství a natěračství se minimální mzda I od 1. dubna 2023 zvýší na 12,50 eur a minimální mzda II na 14,50 eur. Kromě navýšení podle kolektivní smlouvy obdrží zaměstnanci zvláštní inflační platbu. Zvýší se také příspěvky na školení.