· 

Hinweis auf demnächst fällige Steuerzahlungen

 

 

HINWEIS AUF DEMNÄCHST FÄLLIGE STEUERZAHLUNGEN alias "Upozornění na brzkou splatnost daně" je informace finančního úřadu o tom, že jste ještě neuhradili

všechny zálohy na daň z příjmů za rok 2023. Zálohy na daň jsou splátky daně z příjmu, které musíte finančnímu úřadu zaplatit v běžném roce. Obvykle jsou splatné čtvrtletně, a to 10. března, 10. června, 10. září a 10. prosince.

V případě dopisu, který vidíte nahoře, jsou zálohy na daň splatné za třetí čtvrtletí roku 2023. Datum splatnosti je 10. září 2023.


Pokud platbu daně neuhradíte včas, může vám finanční úřad vyměřit poplatek za pozdní platbu. Příplatek za pozdní platbu činí 1 % z dlužné částky daně za každý měsíc nebo část měsíce, kdy je platba opožděná.
Abyste se vyhnuli přirážce za pozdní platbu, měli byste platbu daně provést co nejdříve. Platbu můžete provést bankovním převodem.



Stále se stává, že poplatníci neuhradí všechny zálohy na daň. Může to mít různé důvody, např. že daňové zatížení v běžném roce je vyšší, než se očekávalo, nebo že se poplatníci dostali do platebních potíží.
Abyste mohli podniknout kroky proti dodatečnému placení záloh na daň, můžete se obrátit na daňového poradce nebo sdružení pro pomoc při placení daně z příjmů. Ti vám pomohou určit výši daňového dluhu a požádat o odklad nebo splátky.

Na splátkách se samozřejmě můžete s finančním úřadem dohodnout i sami - k tomu je zapotřebí dopis, který však musí být napsán řádně a samozřejmě srozumitelně německy. Pokud si tedy nejste jisti, vyhledejte pomoc.