· 

Uzavření školy kvůli Corona Viru – Co musí rodiče vědět?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V České republice jsou od dnes zavřené školy – ale stejně tak jsou školy zavřené i v několika německých oblastech a v jiných se jednoznačně zakázalo chodit do škol těm, kteří byli v posledních 14 dnech v ohrožených oblastech (jako např.Čína, Korea, ale taky Jižní Tyrolsko nebo severní Itálie).

 

Když jsou školy a školky uzavřeny kvůli viru korony (ale i samozřejmě každého jiného viru), nastává v první řadě problém pro pracující rodiče, kteří se ptají: Mohu zůstat doma a starat se o děti nebo musím do práce? A pokud mohu zůstat doma, kdo mi co zaplatí?

Péče o děti je obecně odpovědností zaměstnance – tedy vaší.

Existuje ale samozřejmě hned několik řešení, která zákon nabízí.

 

Vaše dítě je nemocné (ať už s virem nebo jen infekcí)

Pokud je vaše dítě nemocné, můžete využít deset dnů volna, které může každý zákonně pojištěný rodič využít k péči o nemocné dítě mladší 12 let.

K tomuto tématu využijte článek Nemocné dítě zde https://prace-zivot-nemecko.jimdofree.com/2020/02/22/nemocn%C3%A9-d%C3%ADt%C4%9B/

 

Co dělat, když máte u dítěte podezření na Corona virus?

Samozřejmě, nechat doma, zavolat lékaři – a hlavně nechodit s dítětem hned do čekárny mezi dalších dvacet lidí. I v ČR existují zcela jistě linky, kam se dá zavolat a konzultovat lékaře nebo zdravotnický personál telefonicky, co dál.

Pokud se corona virus u dítěte nebo i u vás prokáže, informujte okamžitě zaměstnavatele, že jste nemocní a s čím, protože jej pravděpodobně čeká karanténa … Na rozdíl od diagnózy vašich bolavých zad, do které zaměstnavateli nic není, máte povinnost hlásit nebezpečné a nebo nakažlivé nemoci – a mezi ně Corona jednoznačně patří.

 

Zde najdete zákonné znění předpisů týkající se onemocnění dítěte https://www.gesetze-im-internet.de/sgb_5/__45.html

 

Dítě není nemocné, ale škola je zavřená

POZOR: v tomto případě není dítě nemocné – tzn. nepůjdete s ním k lékaři a nebudete vyžadovat tzv.paragraf – protože ten se vydává jen když je dítě nemocné. To, že musí zůstat doma, není nemoc! Od školy dostanete písemné vyjádření o uzavření škol – které budete muset pravděpodobně pro německého zaměstnavatele nechat přeložit, pokud chcete zůstat doma.

Zde existuje hned několik možností. Zaprvé je důležité vědět, že zůstat s dítětem můžete doma obvykle pouze pokud je mu méně než 12 let. U dětí starších 13 let se předpokládá, že se o sebe pár hodin skutečně dokáží již postarat samy (dokonce i v nemoci).

 

Samozřejmě je vždy nejlepší postarat se o nějakou náhradní péči, např.tzv.denní matky apod. V současné době se sice nedoporučuje shromažďovat víc děti najednou, takže domluvit se např.se sousedkou v domě, že se hromadně postará o 6 dětí není zrovna nejlepší nápad J, na druhou stranu ale nemůžete zabránit tomu, aby se děti mimo školu scházeli – takže jako přechodné řešení by to samozřejmě byl nápad k uvážení – nehledě na to, že vám kolikrát nic jiného nezbyde. V každém případě je vždy nejjednodušším řešením přenechat dítě na starosti někomu jinému, pak nebudete stát před problémem, co v práci. A myslete taky na to, že výdaje za hlídání dětí chůvou, denní matkou a nebo i za zaplacení sousedovic puberťácké dceři, která na děti dohlídne, můžete odečíst z dani (musíte jen doložit účtenku, prac.smlouvu, prostě nějaký papír, který dokládá kolik peněz a za co přesně bylo vyplaceno, komu a za jaké dítě).

 

Problém nastává samozřejmě, pokud nikoho na rychlo neseženete a nebo prostě nemáte nikoho, kdo by se vám o dítě postaral. Pokud skutečně nemáte nikoho, kdo by se o děti postaral – babičky žijí 100 km daleko a nebo samy chodí do práce a nemáte ani jinou možnost péče o děti – týká se vás odstavec 616 německého občanského zákoníku (BGB): Ti, kteří bez vlastního zavinění a z osobních důvodů nemohou přijít do praće, mají nárok na další vyplácení platu.

Znění tohoto předpisu najdete zde https://www.gesetze-im-internet.de/bgb/__616.html

Zde ale musíte dbát na to, že tento odstavec může být ve vaší pracovní smlouvě vyloučen – tzn.že pracovní smlouva určuje, že se vás tento odstavec zákona netýká – v tom případě máte smůlu.

 

V každém jiném případě je nutná již jen komunikace se zaměstnavatelem – čili s nadřízeným.

Důležité je vědět, že pokud máte děti menší 12 let a donesete ze školy potvrzení o tom, že je prostě zavřeno, zůstat doma samozřejmě můžete a nikdo vám v tom nemůže bránit, pokud prostě nemáte, kdo by se vám o děti postaral. To vám zaměstnavatel v normálních případech prostě nemůže zakázat. Musíte se pouze domluvit, jakým způsobem se tento personální výpadek bude řešit.

Zaměstnavatel smí navrhnout např. vybrání přesčasových hodin. Kdo tu možnost má, měl by využít možnosti home office neboli práce z domu – kdo bohužel nemá ani to, ani přesčasy, musí se domluvit buď na čerpání dovolené a nebo na neplaceném volnu.

Pozor: zaměstnanci pracovních agentur by měli vědět, že jednoduché odebírání tohoto času z časového konta není přípustné, takže i zde nemůže zaměstnavatel prostě říct, zůstaň si 14 dní doma, já ti to vezmu z Zeitkonta – to takhle jednoduše taky nejde.

 

V každém případě vás zaměstnavatel nesmí propustit z důvodu, že jste zůstali doma s dítětem a nebo že jste se nedostavili do práce např.z důvodu, že hranice by byly uzavřeny, jak straší některá česká média. Zaprvé – zavřít hranice v dnešní době není prakticky možné, tolik personálu nemá žádná země – a navíc i Italové smí přes hranice, pokud musí za prací a jsou zdraví. Pokud se včas omluvíte a doložíte závažné důvody, proč nemůžete do práce, není toto žádný důvod k výpovědi.

 

Musíte ale počítat s tím, že pokud se zaměstnavateli stane, že mu hodně lidí nepřijde z tohoto důvodu do práce, dostane se do špatné hospodářské situace – a v tom případě bude vyhlašovat buď tzv.Kurzarbeit, zkrácenou pracovní dobu, kdy dostane finanční podporu od státu za výpadek zakázek nebo pracovních sil – a nebo bude propouštět z tzv.podnikových důvodů – tzn.kvůli nepotřebnosti- zde ale musí dodržet výpovědní lhůtu, která je ve zkušební době min.14 dní a po ní pak min. 1 měsíc. Nejde, abyste tedy ze dne na den přišli o práci kvůli tomu, že se kvůli opatřením proti vitu nedostanete do práce.

Důležitá je v každém případě komunikace se zaměstnavatelem – veřte tomu, že nejen vy máte v současné době problém s corona virem.

 

 

A poslední upozornění: pokud vaše dítě není nemocné a musí zůstat doma, není dobrý nápad běžet za lékařem a hodit se marod a nebo nechat si napsat paragraf na dítě – abyste dostali finanční podporu. Zaprvé – tenhle nápad bude kromě vás mít určitě dalších tisíc lidí a může se vám stát, že kdo není nemocný, bude lékařem poslán „někam“ – doktoři sice rádi sem tam někomu napíší neschopnost z dobré vůle, ale nemyslím, že to budou dělat i v této době. Navíc ani zaměstnanci na německých zdravotních pojišťovnách nejsou blbí. Jakmile se v Čechách zavřou školy a objeví se jim na stole najednou hromady českých paragrafů a neschopenek, budou zcela jistě zkoumat, jestli skutečně všichni jsou tak nemocní, jak dělají – a myslete na to, že po vás mohou požadovat např.detailní lékařské nálezy od vás nebo vašich dětí. A i když vám doktor z lásky napíše neschopnost, aby si vymýšlel anamnézy a diagnózy, to už žádný neudělá, protože by mohl mít velké problémy. Takže s tím „hodim se marod“ prosím opatrně – nehledě na to, že byste u lékaře zabírali místo skutečně nemocným lidem a za druhé – mohli byste se skutečně nakazit a to asi nikdo nechce.